AFIR, PRIN RELATII PUBLICE, ÎN SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!!!

Azi despre Departamentul Relatii Publice al AFIR. Nu cred ca este consultant sa nu fi adresat macar o solicitare de clarificare la acest departament (bine in cazul meu sunt multe:)))), care s-ar parea ca functioneaza minunat din punctul de vedere al conducerii! Doar ca ce sa vezi afara vopsit gardul si inauntru leopardul!! Recunosc ca am primit si raspunsuri normale (pe care le-am folosit in folosul beneficiarului meu si probabil cineva s-a ars si atunci mai bine sa imi dea raspunsuri de genul “afara ploua”), dar unele sunt fix de la Nea’ Dorel! Si cum pana mea sa ma “nimeresti” fix pe mine?! Acum sa va dau un exemplu (foarte proaspat de altfel):

Intrebare in data de  1 apr. 2019, ora 11:42

“Buna ziua,

   As dori sa stiu daca este necesar a se modifica prin act aditional si datele, prezentate in tabelele enumerate mai jos, referitoare la productiile obtinute in sensul corelarii lor cu productiile obtinute efectiv?

TABEL VI A 1   Planul de cultură pentru sectorul vegetal, inclusiv pentru suprafeţe cultivate cu furaje

si

TABEL VI A 2     Planul de producţie şi comercializare pentru sectorul vegetal

  Multumesc,

    O zi frumoasa,

     Iulia Samoila “

Raspunsul C.C. 380/02.04.2019 suna cam asa:

“Stimata doamna Iulia SAMOILA,

In ceea ce priveste solicitarea dumneavoastra, va informam ca pentru orice tip de modificare a Planului de afaceri sau a Contractului de finantare este necesar sa depuneti o Notificare in scris la OJFIR ce detine dosarul administrativ. Aveti in vedere ca propunerea de modificare trebuie motivata si numai ulterior aprobarii puteti sa o realizati.”

Cred ca ori ei nu au inteles intrebarea ori eu nu pricep raspunsul! Adica e foarte posibil sa am o zi dang-dang dar am  citit si recitit si simt cum nuca loveste peretele! Prin urmare hai sa stabilim de la inceput (in cazul in care nu a fost clar din subiectul e-mailului) solicitarea este pentru sM 6.1. si pentru aceasta submasura modificarile de plan de cultura (caz in care s-ar modifica si tabelele mai sus mentionate) se depun conform  MANUALULUI DE PROCEDURĂ PENTRU IMPLEMENTARE Sectiunea I : Contractarea şi modificarea Contractelor de finantare/ Deciziilor de finantare, pag. 27 si anume: “Modificarea Planului de afaceri (in cazul submasurilor 6.1, 6.2, 6.3); ex pentru sM 6.1,6.3: planul de cultură, planul de producţie al exploataţiei zootehnice, graficul de timp pentru
realizarea obiectivelor din Planul de afaceri aprobat se acceptă numai după încheierea unui an agricol;”.

Incheierea unui an agricol nu inseamna sub nicio forma “numai ulterior aprobarii puteti sa o realizati”. Ca sa fie simplu o sa dau un exemplu: X SRL doreste sa modifice planul de cultura al anului 1 de implementare (corespondent 2019). Aceasta solicitare de modificare, conform realitatii si in corelare cu practica AFIR, de care se pare ca cei de la relatii publice habar nu au, se depune numai dupa depunerea cererii unice de plata APIA, motiv pentru care la solicitare se ataseaza copie din Registrul AGRICOL si Cerere APIA. Atata timp cat se solicita aceste documente cum ar putea un beneficiar sa faca aceste modificari “ulterior aprobarii”. Urmand un fir logic babesc cum as putea eu, X SRL, sa vin la AFIR cu solicitare in 2018 si sa spun ca vreau 5 ha de grau, 5 ha de legume si 5 ha de floarea soarelui in 2019 si o sa le infiintez doar daca voi imi dati acceptul! Nu as putea sa fac asta din urmatoarele motive:

– este foarte posibil ca conditiile meteo in toamna sa nu imi permita infiintarea culturii de grau sau in primavara sa nu pot infiinta cultura de floarea soarelui si sa fiu nevoita sa pun porumb!

– nu as putea sa prezint copie din Registrul AGRICOL si nici declaratia de suprafata de la APIA pentru anul 2019, ca nu-i asa 2018 nu e 2019:))

– nu as respecta prevederile Manualului de procedura, ce sa vezi, chiar regulile celor de la AFIR;

DAR peste asta, CARE PANA MEA e intrebare si care e raspunsul?:)):)). Eu am intrebat asa: daca il am pe X si are un plan de cultura nou, modific si planul de productie si comercializare estimat (ca sa nu mai spun ca e estimat si are fix zero valoare)? modific si planul de productie si comercializare estimat cu productiile obtinute efectiv??? Pana mea ultima oara cand am vorbit cu un roman chiar m-am inteles, asta inseamna ca nu m-am trezit chinezoaica de dimineata!

Daca AFIR e in sprijinul meu ma gandesc sa actionez ca de obicei “o sa modific si virgula ca nu se stie”! Ca daca ar fi dupa mine solicitarea de modificare a planului de cultura este degeaba daca X modifica planul cu pastrarea criteriilor de eligibilitate (pastrarea SO cf. prevederilor din GHID) si a criteriilor de selectie referitoare la sectorul prioritar/soiuri autohtone. Daca el pastreaza criteriile astea pe AFIR nici nu ar trebui sa il intereseze ca are 0.5 ha ceapa si nu 0.5 rosii in camp. Dar na e o masura gandita simplu hai sa ii mai adaugam o floricica ici, una colo sa o facem romaneasca!!!

Apelati la relatii.publice@afir.info cu toata increderea!! Daca nu e pisica de serviciu s-ar putea sa aveti chiar noroc!!

A si chiar nu a fost o gluma de 1 apr.  HAI CU PISICA!!! Daca baietii astia fug de asumarea unui raspuns!!!

Succes la implementare!!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.