Ne cerem scuze ca am atins un asa grad de maturitate!!!

As vrea sa incepem prin a ne cere scuze ca am atins un grad ridicat de maturitate intr-un timp asa de scurt. Noi, solicitanti si consultanti, am reusit sa depasim asteptarile dlui Potor si sa inchidem ultima sesiune pomicola ca la medicina (4 proiecte pe loc).

Am reusit sa inchidem ultima sesiune pe 4.1 – vegetal la 90 de puncte din 100 posibile, asta in conditiile in care in 2015 au intrat la finantare proiecte cu 36-39 puncte!! Ultima sesiune pe 4.1 – zootehnic a lasat pe afara cam 80% din proiectele depuse!!!  Ultima sesiunea pentru 4.1a a avut un buget alocat de 61.913.105 euro si s-au depus proiecte in valoare de 267.971.247 euro!! Despre 6.4 si 6.2. nici nu mai are rost sa vorbim, stim cu toti care este cererea si cam ce macel a fost si acolo, ele fiind inchise din 2017.

Intrebarea dureroasa ar suna cam asa: Cum ne pregatim pentru urmatorul program?! Cifrele astea inseamna ceva pentru cei care propun alocarile?! O sa ne trezim in mijlocul perioadei de referinta ca vedem 400 mil cum zboara catre subventii pentru ca suntem considerati imaturi si incompetenti?!

Finalul programului inseamna anul 2020 doar ca intamplarea face sa il declaram incheiat in 2019 (ma refer doar la partea de primire cereri de finantare). In prezent mai sunt deschise sesiuni pentru irigatii, Gber si 4.2, dar se vor duce si banii astia!!! Cand nu mai sunt alte variante, sunt bune si astea!

Urmatorul program are nevoie de o corelare intre cerere si oferta si de o strategie gandita inca de anul asta pentru a putea deschide primele sesiuni in 2021, pentru ca altfel o sa retraim anul 2014!!!

La final o curiozitate as mai avea: banii din economii se vor regasi intr-o noua sesiune de primire cereri de finantare sau in finantarea proiectelor aflate in listele de asteptare? Sau despre contractarea a 120% se mai aude ceva? Stim cu totii ca nu toate proiectele contractate reusesc sa ajunga la final de proiect!! Daca chiar se tinteste 100% absorbtie ar trebui gandita si treaba cu economiile si contractarea a 120% valoare.

Succes la implementat!!! Si poate PNDR inspira si celelalte programe!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.