Chesnoiu si consultantul – soacra si nora!!!

Si daca tot m-am intors din concediu (am zis sa fiu pregatita sa reiau relatiile cu AFIR si sa incep cu o vacanta:)))) si incerc sa reintru in ritm..sa facem, zic, si o verificare pentru blog!

Dl. director Chesnoiu a acordat in data de 10 iunie un scurt interviu pentru Viata Satului in care a mai aruncat niste noutati in piata sacalilor de consultantii:))!!! Noutatile (desi azi au zornait sursele cu noutati pe care ni le pregatesc baietii pentru sesiunea 41 de anul asta) au rolul de a clarifica destul de clar pozitia domnului director, destul de instabila pana acum (cel putin la nivel public), ba consultantii e rai..ba consultantii e buni!!!.

In cei 7 ani ai mei de consultanta relatia consultantilor cu ceea a expertilor a fost destul de tumultoasa, dar mereu oile negre au fost consultantii. Am mai incercat  noi sa ne tinem putin demnitatea la suprafata cu fiecare inceput a unui director dar am sfarsit la fiecare final de mandat ca fiind cei mai rai dintre cei mai rai:)):))..prost informati, rau voitori, jupuitori profesionisti, mereu nemultumiti.

Dorinta cea mai noua a dlui. director este sa ne includa in contractul de finantare, in asa-zisul trinom..sa “raspundem” cand o fi cazul..sa “intelegem toate implicatiile unui contract”. Ei draga domnule, sunt multe de povestit, pe care aveam impresia ca le-ati inteles deja in  tot acest timp de cand sunteti in aceasta agentie, dar se pare ca daca traiesti cu tiganul,tiganeste inveti:)). Atunci cand faci niste afirmatii, ar trebui ca inainte sa iei in calcul toate variantele posibile astfel incat la final sa denote profesionalism si nu populism….prin urmare as vrea sa luati in calcul si urmatoarele aspecte:

 • cam cum ar trebui sa fie parte din contract consultantul? Sa fie trecut cel care a intocmit cererea de finantare sau cel care implementeaza proiectul? Este bine stiut ca fiecare este important si are rolul sau bine definit. Fara un consultant bun cererea de finantare este un fiasco, existand chiar si cazuri in care proiectul nu se poate pune in practica sau poti sa iei o cerere de nota zece si un consultant de nota 2 si o sa ai sigur nevoie de cei de la pompe funebre. Si pe cine punem in acest caz?
 • este bine stiut ca un alt actor important – pe care il uitati, cu siguranta in mod voit,  este proiectantul. Cu el ce ati dori sa facem? Il trecem si pe el in contract. Ma gandesc sa raspunda si el daca ceva nu este in regula din cauza proiectarii, ca doar nu o sa raspunda consultantul.
 • Cu furnizorii de echipamente si constructii ce o sa facem? Ii trecem si pe ei in contract? Se pot intampla nasoale si din cauza lor..nu vin la timp utilajele..nu au seriile care trebuie..nu corespund caracteristicile..etc.
 • Dar cu constructorul? Ii pregatim si lui un loc in contract? Nu de alta dar asa ar fi corect, sunteti un profesionist si nu are rost sa va mai expun si necesitatea lui in implementarea unui proiect..
 • Vorbiti despre raspundere..dar v-as ruga sa va raspundeti singur, in cel mai onest mod cu putinta, cati dintre expertii care au gresit (dovedit din punct de vedere juridic in cazul unora) au raspuns pentru faptele lor??
 • Si daca o sa fim parte din contract o sa avem privilegiul de a nu mai fi tratati la diverse? O sa putem sa va apucam de guler ori de cate ori o luati pe aratura? O sa ni se respecte drepturile asa cum li se respecta beneficiarilor sau o sa ne imputati doar obligatiile?
 • Dupa cum stiti fiecare raspunde in baza contractului pe care il are incheiat cu beneficiarului..atat consultantul, proiectantul, constructorul si cati or mai fi implicati. Pe baza acestor contracte de prestari servicii putem fi dati in judecata, daca asta e problema, ca nu ne poate agata justitia..

Concluzie: Indiferent care ar fi optica directorului, a noastra sau a expertilor suntem blocati pentru totdeauna in cercul vicios al soacrei si norei…indiferent cate generatii si programe or mai veni peste noi.

PS: Tocmai a iesit pe usa un solicitant informat bine de expertii AFIR:)):)) ( fuge de 2 ani de fonduri)

Pana una alta pentru dvs.: RUSINICA! (si eu care va consideram simpatic si iata unde statea lupul:))) ..de acu incolo in acelasi borcan ca Potorica!)

5 thoughts on “Chesnoiu si consultantul – soacra si nora!!!”

 1. flaviu spune:

  ai uitat dirigintele de santier, care poate duce multe in ne-eligibil. eu zic sa facem un contract intre toți și neaparat cu ipoteca imobiliară din partea consultantului, tuvă mama voastră de consultanți, ca din cauza voastră e absorbția la 10% …

  1. iuliasamoila spune:

   Nu l-am enumerat ca am intalnit cateva exemplare de imi era mie rusine de rusinea lor. Domnul Chesnoiu e putin afectat de noptile pe care se lauda ca le pierde pe la AFIR..ca altfel nu ar mai scarsni printre dinti “sa raspunda”:)):)) Ce sa mai..sufera si el.

 2. Relu pavel spune:

  Acum se lauda cati bani scoate la batai anul acesta. 6.1- 11 milioane. 4.1- 303 milioane si 6.3- 51 milioane. Toate in in iulie. Hai sa ii incarcam cu proiecte

 3. Iulian Paraschiv spune:

  In sfarsit si-a dat arama pe fata. Trebuie sa recunoastem ca s-a abtinut ceva vreme. Mai mult chiar, este singurul director AFIR care vorbeste de “TRINOM”. Din pacate doar vorbe. Parca-l si vad prin birouri pe la AFIR zicand colegilor: “Suna-l pe beneficiar si da vina pe consultant, ce l-am ales eu… sa raspunda ca de-aia iau o caruta da bani !!!”
  Lasand cotidianul la o parte, vreau si eu sa spun ceva:
  1. Pentru caruta de proiecte pe sm 6.4 ramase fara finantare raspunde cineva, inafara de consultant. Oricum e vina lui ca a depus o caruta de proiecte stiind ca sunt bani putini
  2. Pentru caruta de proiecte pe sm 4.1 ramase fara finantare, mare parte din ele nici nu vor mai fi eligibile la finantare, mai raspunde careva?

 4. Marius spune:

  Buna ziua.
  Stiti ce se intampla cu cei notificati pe submasura 6.4 pentru prezentarea documentelor privind semnarea contractului de finantare?
  Pe mine ma tot duc cu vorba ca au foarte multe dosare in lucru(si eu ce vina am?) si sa astept. Cat?
  Am 4 luni de cand am depus si nimic. Stiu sigur pe cineva care a depus dupa mine, si a semnat de doua luni. Care e criteriul dupa care unii semneaza si altii nu? Si in tabelul cu cei acceptati ca si finantare era dupa mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.