AFIR: O alta traducere pentru “Transparenta si egalitate de sanse”

Faptul ca Romania e tara servilismului, a intereselor financiare (desigur) si a favorurilor (din pacate tot financiare) nu mai surprinde pe nimeni ci dimpotriva am devenit atat de scarbiti incat ne este lehamite sa mai si protestam sau sa mai deschidem subiectul pe tema asta – un gen de relatie sot bataus-sotie batuta in care nimic nu se schimba ani la randul..sotia care se amageste ca sotul o bate din/si cu dragoste..trist..mult prea trist.,.pentru noi si pentru copii nostri carora ar trebui sa le lasam altceva decat sa ii invatam cum sa se bage in fata sau cum sa calce pe cap pe altii. De fapt suntem invinsi de un sistem care nu se vrea modernizat, corect si transparent..nu se vrea pentru ca unora le este bine asa..si pe langa ei, alti cativa mai mici care se multumesc cu “ciupeala” ca doar vorba aia ” Multumesc nu tine de foame”!!!

Ca orice institutie “decenta” din tara asta AFIR se incadreaza perfect in descrierea anterioara..e chiar din aceeasi poveste..oricat de mult ar incerca directorii si directorasii sa ascunda mizeria sub pres, ea este acolo si in mod repetat se calca pe ea si iese la suprafata.

Pentru ca nu as vrea sa existe discutii de genul “e mereu nemultumita”, ” AFIR-ul a facut atatea lucruri bune si tocmai alea nu se vad”, “il ultima vreme chiar s-au simplificat lucrurile dar niciodata consultantii nu o sa recunoasca”.. “nu as vrea un consultant ca ea..sa se puna mereu contra lor”  bla..bla, zic sa luam ultimul exemplu, ca poate e recent si in mintea lor!!

PNDR-ul nu mai are bani de dat..sau cel putin asta ne-ar spune matematica..desi daca stau bine sa ma gandesc nu imi mai aduc aminte sa se fi intamplat ceva cu aia multi rezervati Bunastarii Animalelor..desi cu atata pesta in tara asta nu stiu ce ai mai putea finanta!! Odata cu golirea sacului apar si interesele..sau de fapt devin vizibile..pentru ca in fond cred ca sunt mereu acolo doar ca atunci cand sacul este plin furtul nu este vizibil.

Despre lansarea sesiunilor pentru activitatile agricole (atat zootehnic cat si vegetal) stim cu totii..mai stim si faptul ca pentru partea de vegetal banii sau terminat la punctaje astronomice. Dupa ani de sesiune am reusit sa facem proiecte de peste 90 de puncte…destul de important pentru noi ca si consultanti..am facut cooperative pe banda rulanta in condiitile in care este atat de greu sa convingi 2 vecini sa lucreze cu aceleasi utilaje dapai o cooperativa..credeti-ma pe cuvant ca este foarte greu sa convingi oamenii sa lucreze impreuna sau sa isi astepte randul la recoltat..pffff..mult prea complicat.

Odata infiintate cooperativele incepe nebunia cu transferul dreptului de proprietate..cu partea de procesare (in tara in care nimeni nu vrea sa proceseze nimic)..cu partea de proiectare (care iti mai adauga cel putin 10 fire de par alb per proiect – inca ma mai intreb cine pana mea a intocmit cadrul SF 907??? – as vrea sa il propun pentru un premiu), cu scoaterea Certificatului de Urbanism..sau cu scoaterea Autorizatiei de producere a semintelor..

Si pentru ca am ajuns la Autorizatia de producere a semintelor  sa facem ceva vorbire despre ea..ca sa intelegem servilismul sau marlania celor de la AFIR. De-a lungul anilor ne-am obisnuit cu stilul lor de a lasa in ghid portite de marire a punctajului – portite destul de “discrete”, vizibile doar pentru unii pentru care au primit o traducere in particular..sau ca s-or mai prinde si altii asta e!

Luand Ghidul Solicitantului la citit la pagina 28 avem urmatoarele mentiuni:

” In ceea ce priveste criteriile 2.1.a, 2.2.a, 2.3.a, acestea se puncteaza indiferent de ponderea SO din total SO al grupei de cultura majoritara, in baza urmatoarelor documente:

-Autorizatia de producere a semintelor/materialului saditor/autorizatia de producere si prelucrare a semintelor si materialului saditor/autorizatia de producere, prelucrare si comercializarea semintelor si materialului saditor si Declaratia de multiplicare depusa de solicitant la Inspectoratele pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor/Document oficial de certificare a semintelor, emis de ITCSMS, in cazul fermelor care modernizeaza sau mentin/extind lotul semincer

-Mentiunile din Studiul de Fezabilitate, in cazul infiintarii lotului semincer dupa implementarea proiectului”

Aceste mentiuni s-ar traduce asa: o investitie noua (de exemplu) s-ar putea puncta la subpunctele  pentru seminte si material saditor chiar daca la momentul depunerii cererii de finantare nu ar avea un lot semincer infiintat dar ar detine Autorizatia de producere de semintelor si ar mentiona in SF ca dupa implementarea proiectului o sa infiinteze lot semincer. Destul de simplu in condiitile in care poti infiinta un lot semincer, chiar si de un ha, pentru samanta de grau, pe care sa o folosesti in cooperativa.

La publicare Ghidului Consultativ i-am intrebat pe cei de la relatii publice care-i smecheria si am primit in data de 24.08.2018 raspunsul C.C 1087/24.08.2018 cu urmatoarea mentiune:  “Pentru investitii noi subpunctele a) se vor scora in functie de mentiunile din SF, din prognozele economice şi in baza documentului 13.1 a).” Aceasta Clarificare se regaseste si in Fisa de verificare a proiectului!!

Din Ghidul Solicitantului, pagina 70, mai aflam ca “Pentru criteriile de eligibilitate si selectie se pot solicita clarificari, documente suplimentare fara inlocuirea documentelor obligatorii la depunerea Cererii de finantare. Se accepta orice informatii sau alte documente care certifica o stare de fapt existenta la momentul depunerii cererii de finantare, care vin in sustinerea si clarificarea informatiilor solicitate din documentele obligatorii existente la dosarul Cererii de finantare”

Unind cele 2 mentiuni in ceea mai simpla logica am traduce asa: Daca vrei punctaj pe seminte si material saditor, il poti obtine in baza Autorizatiei de producere a semintelor depusa la cererea de finantare si a mentiunilor facute in SF. Daca nu ai facut lucrurile astea la faza de  CERERE de finantare nu o sa iti putem solicita la informatii suplimentare pentru ca nu ne incadram in regulile noastre..NU prezentam documente obligatorii la Informatii suplimentare..facem asta doar daca clarificam sau intarim ceea ce am prezentat la CF..dar daca eu nu am pus AUTORIZATIA cam ce stare de fapt as putea certifica eu?!!! In logica bunului simt daca nu am pus-o la CF inseamna ca nu o am..asta s-ar traduce ca data eliberarii autorizatiei ar fi dupa depunerea CF..deci cam cat de stupid ar fi???

Doar ca AFIR-ul s-a hotarat sa simplifice si mai mult lucrurile si in toiul sesiunii..cand banii atarnau in 9-10 mil euro ne prezenta in toata splendoare o Nota de clarificare a punctajului P2, in care ne informeaza ca nu-i bai ca am “uitat” sa prezentam Autorizatia la CF…ei, in bunatatea lor si bineinteles in lupta importriva birocratiei, au hotarat  sa o solicite la InF Suplimentare. Cum ai putea sa soliciti un document obligatoriu pentru acordarea P2? Doar eu am inteles ce am explicat anterior?

Acum sa o luam pe bune, sa dam covorul la o parte si sa vedem mizeria, sa spunem adevarul: Din punctul meu de vedere lucrurile stau cam asa: Cu toti avem prieteni si interese..deci aia de la AFIR nu traiesc in jungla..prin urmare niste prieteni consultanti (repet nu traiesc in jungla) nu au citit ghidul (probabil ca inca il mai tin minte pe ala din 2015) si au dat drumul la incarcat fara Autorizatie..niste alti prieteni au verificat si OPS treaba nu e conforma..si s-a incercat o scapare. Acum, daca nu am dreptate si ceea ce spun eu aici este o bazaconie as vrea ca AFIR sa aduca o justificare (in conditiile in care avem un Ghid, o fisa de verificare, un Regulament) si sa faca publica o lista a proiectelor!!! Asa o sa vedem si noi, prostimea, ca de fapt am inceput sa credem in statul paralel:)))!!! Sau sa ii vedem pe aia care in ziua inchiderii sesiunii retrageau si redepuneau de mama focului!! Dar nu o sa vedem asta!!! Pentru ca asa ceva nu se poate!!!

Apeland la recenta mea memorie, nu am cum sa nu imi aduc aminte de o duduie moralista de la AFIR care anul trecut ma facea cu ou si cu otet ca dle. ei nu accepta documente care modifica documentele pe baza carora s-a facut punctajul..ca este impotriva regulamentului..a bunului simt..a bla bla. Acum ce as putea eu sa ii spun???!!! Ca eu nu am prieteni asa multi sa dea si pentru mine o Nota de Clarificare!!! Pentru unii muma pentru altii ciuma!

Avand in vedere evolutia lor..as propune sa punem Coperta si OPISUL ca se poate orice pe INF. Suplimentare!!! WTF????

Cum ar fi sa ma trezesc si eu acum ca dle am depus un proiect dar imi ceri tu pe inf. suplimentare Certificatul de Urbanism si Contractul de Superficie ca nu a avut timp notarul sa se incadreze in timp!!!:)):)))

Proiecte de SUCCES!!

 

 

 

 

One thought on “AFIR: O alta traducere pentru “Transparenta si egalitate de sanse””

  1. iulian paraschiv spune:

    Preach brother !!! Si ce-ai sa-mi faci?!? Cam asta ar putea fi raspunsul AFIR. Din pacate regulile sunt doar pentru catei. Si cam asta a fost cu PNDR 2014-2020. Gata, s-a dus!. Romania a avut pe mana 3 exercitii financiare (cu tot cu SAPARD). Am invatat ceva? Nu stiu. Stiu doar ca in piata exista foarte multi investitori FARA FONDURI si consultanti care vor “shoma” pana in 2021. Si mai stiu ca viitorul PNDR va fi cu cel mult 10% mai mare. Daca adunam acum toate proiectele fara eligibile fara finantare vom vedea ca acesti bani nu ne ajung. Se va spune ca bugetul UE nu e sac fara fund. De acord, dar luati in calcul ca aproape toata tehnica agricola cumparata prin fonduri nu se produce in Romania. Circula pe net o poza in care bugetul UE era o stropitoare mare care varsa apa in stropitoarea mai mica a Romaniei iar aceasta din urma se varsa in ghiveciul Uniunii. Cam asa e si cu fondurile astea. UE ne da bani, noi cumparam din UE si apoi cotizam. Nu sunt eurosceptic, dar imi doresc de la romanii mei care se ocupa de PNDR sa gaseasca o solutie. Ce ma sperie cel mai tare este ca de la o vreme am inceput sa fac proiecte pentru straini (danezi, italieni, norvegieni. O fi bine???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.