In ultima vreme inspiratia intr-ale scrisului m-a cam parasit..o fi de vina batranetea(desi ma asteptam sa fie precum treaba cu vinul)..o fi de vina Veorica (nu de alta da mie a inceput sa imi ameteasca gandurile:)))..o fi de vina AFIR-ul, destul de linistit in ultima vreme (desi la nivel personal am avut destule de care sa ma minunez in ultima perioada..de optica minunata care nu face altceva decat sa tina in deplina siguranta scaunele si atat)..in fine..azi am zis sa incerc ceva despre Manualul general de evaluare -selectare postat pe site-ul agentiei.

Zilele trecute AFIR a publicat pe pagina sa de internet Manualul de procedura evaluare selectare PNDR 2020, versiune 08, utila de altfel si de mare interes pentru cei care vor sa afle pasii de evaluare, timpii de asteptare si modalitatea de solutionarea contestatiilor. Fara niciun pic de rautate manualul chiar este oki..cumva pune pe hartie si face public tot parcusul asa cum il stiam noi. Doar ca la un moment dat se vorbeste despre timpii de evaluare si selectie..total in dezacord cu realitatea, astfel:

Cazul evaluarii lunare (ca pana acum doar din asta am avut) presupune:

  • 35-40 de zile lucratoare (aprox. 2 luni calendaristice – super rotunjit:)) – pentru evaluarea tuturor proiectelor depuse intr-o luna;
  • la asta se adauga, suplimentar,  10 zile lucratoare  (aprox. 2 saptamani) – timp in plus pentru situatiile in care numarul de proiecte este foarte mare;
  • 5 zile lucratoare de la finalizarea evaluarii pana la intocmirea raportului de selectie;
  • 5 zile lucratoare de la intocmirea pana aprobarea raportului de selectie;
  • 3 zile lucratoare pentru notificarea beneficiarilor;
  • 30 de zile pentru semnarea contractelor in cazul Sm 6.1; 6.2. si 6.3.;
  • 4 luni pentru contractarea proiectelor care nu au nevoie de Studiu de impact asupra mediului – beneficiari privati;
  • 7 luni pentru contractarea proiectelor care au nevoie de Studiu de impact asupra mediului – beneficiari privati;

 Insumand toate zilele prezentate ar trebui, ca si in cele mai dificile luni – cu mii de proiecte depuse, de la depunerea proiectului si pana la incheierea contractului de finantare sa nu depasim 7 luni si 3 zile:)) – si asta cu tot cu cele 4 luni (care depind in mod normal de beneficiar si nu de expert, acesta din urma avand la dispozitie doar 15 zile pentru intocmirea contractului de finantare). Doar ca termenele sunt mult prea restranse pentru numarul de experti, modalitatea de lucru si modul in care afirul se misca. Sub nicio forma nu se pliaza pe realitatea de zi cu zi (din pacate chiar si in cazul proiectelor cu o depune slaba). Si asta nu o spun eu pentru ca imi place sa fiu rautacioasa ci pentru ca asta ne arata datele publicate pe afir.info. 

De exemplu: Sm 4.1.-vegetal – depunere proiect luna iunie 2017 – publicarea raportului de selectie s-a facut in data de 13.03.2018. Se pare ca, in urma activitatii magicianului, cele 3 luni de la inceputul evaluarii si pana la publicarea raportului s-au transformat in 9 luni mari si late. Asta ar insemna ca termenul de 3 luni prevazut de AFIR pentru ceea mai naspa situatie s-a triplat!!!

Iar daca solicitantul nostru se numara printre fericitii castigatori ai unei finantari europene urmeaza asteptarea de la depunerea documentelor pentru contractare si pana la semnarea efectiva a contractului de finantare..si nu va inchipuiti ca se incadreaza cineva in cele 15 zile.. termenul poate ajunge si pana la 3 luni!

Si atunci nu ne ramane decat sa ne intrebam: Pentru cine sunt termenele fixate? De ce cel care si le impune nu se respecta? Pentru beneficiar termenele sunt obligatorii si musai de respectat! – exista cazuri de proiecte ajunse pana in faza de contractare care nu au mai fost semnate pentru ca evaluarea impactului asupra mediului nu s-a incheiat in timpul prevazut de AFIR!

In rest manualul este in regula…iar pe cei care sunt nemultumiti de rezultatul vizitei pe teren sau la publicarea raportului de selectie chiar ii sfatuiesc sa depuna contestatie (asta in cazul in care se merita la punctaj) pentru ca nu stie de unde sare iepurele (drept dovada exista un numar foarte mare de contestatii admise de „neprofesionistii” din comisia de contestatii).

Ca si concluzie as vrea sa mentionez ca astfel de manuale ne-ar fi mult mai utile la inceputul programului si nu la final:))!! Nu de alta da pana la momentul asta ne-am cam prins despre ce-i vorba!!

Proiecte de succes si spor la implementari de acum!


One Comment on “Da timpul…timpul cat costa??!!!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Iulian Paraschiv says:

    Da! A venit si AFIR la „spartul targului” cu „MANUALUL”. Eu credeam ca astfel de documente se elaboreaza inainte de lansarea sesiunilor nu dupa finalizarea lor. Nu de alta dar insasi ideea de manual ne duce cu gandul la un set de reguli satbilite pentru derularea unor operatiuni. La finalul sesiunilor nu poti avea decat un RAPORT si nu un Manual. Si apropo… poate ca AFIR si-a triplat numarul de angajati de vreme ce a scurtat timpul de evaluare. Au curaj cei de la departamentul Metodologie. In locul lor incepeam manualul cu urmatorul indemn adresat expertilor AFIR „DESTEPTAREA!!! FICAT SOLDAT!!!”. Am si eu un exemplu „de viteza””: SM 4.2 etapa 4 (31.10.2017) – raport de selectie 18.05.2018. Mai exact, pentru 28 de proiecte depuse in octombrie 2017 AFIR a avut nevoie de 6 luni ca sa emita un raport de selectie. Cred ca am ami auzit povestea asta cu ” ..si marmota invelea ciocolata….”

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>