SM 4.1a – MATURITATE PRECOCE ?!?

Titlul nu imi apartine. Este al lui Iulian Paraschiv, drept pentru care ii voi publica integral postarea de pe FB. „Se pare ca domnul Potor a avut dreptate. Proiectele pe 4.1a au ajuns la maturitate astfel incat suma alocata sesiunii decembrie 2017-iunie 2018 s-a epuizat. Ce este ciudat aici? Parerea mea. Pe 27 decembrie 2017 se deschide sesiunea cu o suma alocata de 85 mil. euro adica un plafon de 170 milioane euro proiecte acceptate in sistem. Buuun. Pana la data de 27 aprilie (seara) se depun proiecte in valoare de 99 milioane euro, adica in fix 4 luni de zile se depun vreo 160 de proiecte. MINUNE ! In ziua urmatoare se epuizeaza fondurile. Adica se depun alte 130 de proiecte in 24 de ore. Concluzie: proiectele in pomicultura au ajuns la o MATURITATE PRECOCE. Mi-e teama ca s-a depus un “pachetel” de proiecte fantoma. Parerea mea. Ce parere aveti?”

Pai daca tot ne intreaba Iulian care este parerea noastra, eu zic sa i-o dam, nu? Si eu cred ca ceva e putred in Danemarca. Parca prea s-au consumat fondurile cat ai bate din palme… de parca cineva a depus ce a avut de depus si a dorit sa „elimine” concurenta. Asta imi aduce aminte de sm 4.1, duminica alegerilor 2016. Prietenii stiu de ce! Dar de acest aspect eu zic sa se ocupe „organele competente”….daca e cazul. Ce ma supara pe mine este altceva. Se pare ca AFIR nu stie cat se cheltuie cu intocmirea unui proiect pe sm 4.1a… ca daca ar sti (sau stiu dar ii doare fix la basca..ca de multe altele..oricum orice beneficiar este doar in dosar intr-un dulap)…… Prin urmare, eu zic sa prezentam cateva date. De exemplu, sa luam un proiect de livada de circa 6 ha.

–          Comision banca pentru achizitia terenului – minim 10.000 lei

–          Taxa notar achizitie teren extravilan – minim 6.000 lei

–          Studiu pedologic – 2.000 lei

–          Studiu geologic – 2.500 lei

–          Studiu hidrogeologic  – 4.500 lei

–          Documentatie in vederea obtinerii avizului de gospodarire a apelor – 2.000 lei

–          Taxa Aviz SGA – 1.000 lei

–          Proiect de irigatii – 500 lei

–          Proiect de infiintare livada 4.500 lei

–          Taxa institut de cercetare pomicola pe Proiect de infiintare – 3.000 lei

–          Taxa certificat de Urbanism – 350 lei

–          Studiu topo – 1.000 lei + 1.500 viza OCPI – 2.500 lei

–          Studiu de fezabilitate –  minim 4.000 lei

–          Consultanta – minim 4.000 lei

TOTAL – 46.850 lei

Acum va intreb si eu: daca ati fi un promotor al PNDR (consultant/ expert AFIR) si ati sti ca un proiect pe pomicultura se realizeaza in cel putin 60 de zile si ati avea in fata doi tineri care doresc o livada iar depunerea proiectului ar costa 46.850 lei si exista riscul ca, asa din neant sa se epuizeze fondurile…. CE ATI FACE?!? Oare cati tineri au ramas cu buza umflata pentru ca banii care trebuiau sa se consume in cel putin 15 zile s-au dus in mai putin de 24 de ore ??? 

Si ca o concluzie..anul asta asteptati-va sa se termine totul in cel mai scurt timp..pana si sM 4.2. o sa devina atractiva..si cum romanii au asa cum simt al “hai sa luam acum ca se termina” sigur asa o sa se intample.

Si pana una alta poate AFIR si CM se aduna un pic..reusesc si ei sa centralizeze totul si ne publica si noua in calendar..sa nu avem surprize minunate ale timpului comprimat!!!

Proiecte de succes!!

PS. La intocmirea unui SF-oas, PLan de afaceri aveti grija sa faceti definitie pentru fiecare cuvant in subsolul pagini ca sa stie toata lumea ce a vrut poetul sa spuna!!!! – dar asta este in alt subiect care trebuie clar aprofundat:)):))

6 thoughts on “SM 4.1a – MATURITATE PRECOCE ?!?”

 1. George spune:

  Buna Iulia,

  Ai vreo informatie in legatura cu sm 6.2? O sa mai fie deschisa anul asta?

  Multumesc

  George

  1. iuliasamoila spune:

   Salut George,
   scuze de intarziere. Sm 6.2 nu mai are finantare..poate din 2021

 2. Relu pavel spune:

  Nu mai sunt bani

 3. Emanuel spune:

  Buna!
  Pot depune pe 2 masuri 4.1.a si 6.2?
  Si mai vreau sa te intreb se pot primi un proiect pe fonduri si unul pe start up?
  Mersi

 4. ggg spune:

  De faptul ca sunt in Timis si Arad firme care acceseaza de mai multe ori, in aceeasi localitate ce spui? Ele singure si-au luat peste 14% din alocare

  1. iuliasamoila spune:

   Nici condițiile artificiale nu mai sunt ce au fost odata!:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.