Faptul ca traim intr-o tara a minciunii frumos ambalate, a adevarului ocolit..a formelor in loc de fond.. a fondurilor pentru supravietuire..este deja usor de inteles si pentru un copil ce paseste pe bancile scolii pentru prima data. De ce acceptam si ne complacem in continuare in starea aceasta este greu de inteles..probabil ca la un moment nu iti mai pasa si cei 50 de lei in plus la un salariu este un praf destul de convingator pentru a te face sa uiti toate celelalte cheltuieli in plus.

Avand in vedere starea nationala in care Romania se scalda..odata cu intrunirea Comitetului de Monitorizare la nivel de PNDR s-a luat hotararea de a  muta suma de 440 mil. euro de la masurile ce implica investitii la bunastarea animalelor sau mai exact la subventii. Asa cum si dl. Potor afirma, se urmareste ca Romania sa fie pregatita sa absoarba toti banii din alocarea pentru 2014-2020.

In urma acestei propuneri, dl. Potor devine si mai neinteles, iar mie imi trec prin minte 2 motive pentru care el se agata de aceasta mutare:

  • Considera ca Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale este incapabila sa mai selecteze/contracteze si evident implementeze proiecte pentru perioada ramasa (2018-2020), ceea ce evident ar duce la pierderea celor 440 mil. euro si atunci prefera sa ii verse subventiilor, pentru ca pe aceasta parte finantarea merge mult mai repede. Doar ca as vrea sa ii atrag atentia ca se contrazice putin..in sensul in care cu cateva declaratii in urma..dansul afirma ca timpul nu este pierdut..ca proiectele au nevoie de timp sa ajunga la maturitate..bla bla. Acum sa inteleg ca este intr-un moment de panica?
  • Inainte de a ocupa functia de secretar de stat, dl. Potor se ocupa de GAL-uri, Grupuri de actiune locala care cu siguranta au fost usor sau agresiv „lucrate” de AFIR, in stilul caracteristic al expertilor..si atunci nu-mi ramane decat sa ma gandesc ca este un fel de plata a monezii pe care dl. o plateste agentiei..iti iau banii sa te vad cum ajungi sa spargi seminte. Urat urat..

Doar ca, trecand peste toate rafuielile politice..ambitiile personale..si alte aspecte de fatada concluziile de la „firul ierbii, sunt cam asa:

  • Romania are nevoie de investitii sa se dezvolte si nu de bani pentru supravietuire..a se vedea intreaga alocare financiara din tara asta;
  • Cu toate deficientele ei, Agentia are capacitatea de a implementa proiecte de 440 mil. euro;
  • 440 mil euro s-ar putea traduce in 220 proiecte de 2 mil euro in ferme zootehnice/investitii in UAT sau multe proiecte non agricole cu o valoare max. de 200.000 euro.
  • Bugetul alocat investitiilor nu este corelat cu nevoia manifestata la nivel de depunere cereri de finantare (a se vedea numarul mare de proiecte depuse pe sM 6.1/6.2./6.4/4.1).
  • NU este momentul de panica, luand in considerare ca in prezent, inca sunt proiecte din PNDR 2007-2013, aflate in implementare. Si  chiar de e moment de panica AFIR are proiecte eligibile si fara finantare de nu ii ajung cei 440 mil euro.

In cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de pe AGRO TV, dl. Chesnoiu ne mai instiinteaza urmatoarele:

  • fondurile pentru sM  6.2/6.4 s-au terminat si ne spune sa ne indreptam catre GAL-uri. In cazul in care dansul nu stie ,la GAL-uri bugetele sunt mici..daca nu minuscule..si insuficiente pentru toate comunele arondate unui GAL.
  • Dimensiunea fermei nu se puncteaza in cadrul sM 4.1!!! Mda. Se pare ca noi, astia multi si fraieri care am depus proiecte in iunie 2017, nu am citit bine ghidul. Acceptam cu totii, ca nu are cum sa le stie pe toate, dar omul se contrazice..mai avea un pic interlocutorul sau si ii spunea si pagina si paragraful din GHID si dansul..nu si nu!! OKI, deci incepand de astazi..ghidul e pentru prostuti!! Eu as numi asta o problema de atitudine! Probabil ca mi se intampla si mie..doar ca diferenta dintre noi 2 e una de la cer la pamant..dansul e DIRECTOR AFIR si o mare mare multime se uita in gura lui (vorba bunicii mele)..iar eu un consultant neinteresant!!

In urma ultimelor barfe si evenimente, Romania se pare ca o sa fie prima tara care termina sesiunile pe 2014-2020! In stilul caracteristic..gunoiul se lasa sub pres!

Proiecte de succes! Iar pentru cei care inca viseaza la finantarea proiectelor eligibile fara finantare, SFAT: a se folosi apa rece pentru trezire!!


One Comment on “Iaca fuse si se duse..inainte de vreme!!!”

You can track this conversation through its atom feed.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>