La multi ani si la multi bani!

Astazi intreaga suflare a AFIR-ului a sarbatorit 17 ani de existenta..de la SAPARD..APDRP la AFIR. 17 ani cu bune, sau cel putin doar astea au fost prezentate in toate postarile de astazi de pe pagina de Facebook a Agentiei, dar si cu rele.

In niciun caz nu ar fi frumos din partea mea sa incep sa insirui aici toate partile negative, in special, in aceasta zi, dar cateva aduceri aminte nu strica. In aceasta zi importanta o balanta cat de cat corecta nu ar inseamna decat indreptarea actiunilor de maine.

AFIR-ul, impreuna cu beneficiarii, consultantii(fie ca ii place ori ba), proiectantii, furnizorii de utilaje si echipamente si constructorii a reusit sa mai aduca ceva noutati in mediul rural din Romania, ba ferme moderne, ba afaceri non-agricole in mediul rural, ba drumuri satesti asfaltate ori gradinite si centre after-school. Cine a avut nervii necesari, naivitatea si entuzismul unui copil a reusit sa duca la bun sfarsit un proiect si sa se bucure de rezultatele muncii sale.

Fara indoiala, modernizarea unui ferme vegetale se regaseste in cresterea competitivitatii acelei activitati, si infiintarea unei ferme de animale ne aduce pe masa mancarea romaneasca. Astfel de reusite nu pot fi contestate de nimeni..insa daca procesul prin care trecem cu totii pana la atingerea obiectivului final ar fi mai usor si fara stres am fi pe deplin multumiti. Dar oare acest lucru ar fi posibil? Din punctul meu de vedere DA. Noi oamenii avem capacitatea de a ne schimba si de a lucra in sensul usurarii muncii depuse. De exemplu, intr-un tarziu am reusit sa eliminam semnatura de pe fiecare pagina si pe alocuri stampila(exista OJ-uri care in luna septembrie 2017 solicita stampila), certificatele de calitate pentru materialele de constructii folosite, ofertele pentru echipamentele din baza de date, etc. Aceste lucruri ne dovedesc ca se poate, EVIDENT atata timp cat se DORESTE.

Da, oamenii se pot schimba..pot face mai mult pentru tara asta. In acelasi timp si oamenii din agentie se pot schimba, pot deveni mai sociabili (nu spune nimeni sa stam la cafea de dimineata insa ar fi de dorit mai putina secretomania, evident avand in vedere ca sunt angajati la AFIR si nu NASA si evident pe alocuri mai putin zeflemism), putin mai umani (inainte de procedura si fisa de verificare, de ghid nu vreau sa mentionez ca sunt putini aceia care il citesc, orice expert ar trebui sa incerce cativa papuci de beneficiar, zau nu ar strica sa simti cum banca te executa sau cum ajungi in fata instantei si te lupti pentru ceva ce iti confisca ANAF), putin mai pregatiti (evident aici nu ma refer la toti, dar cu siguranta cine este de simtit ar fi de preferabil sa o faca, pana nu se “lasa cu demisii”).

Si cum 2017 este anul celebrarii a 17 ani de existenta dl ministru PETRE DAEA are teluri marete..viseaza absorbtie cu carul si bilantul finalului de an sa il umple de mandrie..doar ca in ultima perioada a observat ca nu dansul face implementarea proiectelor ci un numar de angajati , care ce sa vezi, numai cifre bune nu au.

In prezent, exista in tara Oficii Judetene, caci despre ele este vorba, care “traiesc” DOAR din 61, cu alte cuvinte din PNDR 2007-2020, la ora actuala, ele implementeaza doar 61. Ei cum o fi sa traiesti doar din 61, sa dormi bine frumusel iar salariu sa nu sara nicio luna. Dar ce sa vezi dl. ministru s-a cam prins de treaba si acum puse biciul pe ei. Acum gandindu-ma, in cazul in care “se lasa cu demisii”, exista Oficii Judetene ce ar putea fi desfiintate..ca doar nu vii la munca sa te joci SOLITARE ori sa plimbi hartii de pe un birou pe altul. Cam asta este rezultatul cand expertii din OJ-uri nu au capacitatea necesara sa declare eligibile proiecte fara constructii, cand solicita contracte de utilitati  separate, cand vin si il cauta si in fund pe solicitant, cand au fantezii de procurer.  Orice proiect are o anumita cursivitate..degeaba intocmim cereri de finantare  de ne transform in mumii daca nu suntem in stare sa le implementam. Target-urile nu pot fi atinse din 61, proiectele cu CM s-au mutat la CR(si Slava Domnului ca este asa) si hopa-topa ca nu sunt multumitoare cifrele..

Pana mai vedem noi ceva modificari, in bine sper, in aceasta mare zi iti doresc un sincer si calduros LA MULTI ANI si la cat mai MULTI BANI DATI.

Cat despre noi, prostimea din curtea scolii, multa RABDARE si NERVI DE OTEL, proiecte minunate pot fi implementate daca reusim sa le si trecem de cererile de finantare:)).

PROIECTE DE SUCCES!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.