Dulcele stil AFIRESC!!!!

AFIR-ul e in plin proces de modernizare…aproape totul s-a mutat online..am trecut de la listare la PDF-uri inteligente..de la semnatura olografa la semnatura electronica..suntem pe drumul cel bun, dar putin mai multa atentie nu strica, Zau asa!!

  1. Formularele de plata se modifica in mod constant si nu mai tin pasul cu modificarile din procedura. Una scrie in procedura alta in formularele de plata. Un simplu exemplu este cel legat de Certificatele de calitate pentru materiale folosite la constructii. Procedural ele nu se mai cer de mult, doar ca ele mai apar mentionate in cererea de plata. Initial, au renuntat la ele cei de la Agricol, ca mai apoi sa se prinda si cei de la Non-Agricol (I-am banuit tot timpul ca nu stiu unii de altii desi procedura ar trebui sa fie una unitara), doar ca intre timp au aparut formulare noi de plata si probabil baiatul de la IT a incurcat formularele si a adus modificari unei variante mai vechi (proiectantii patesc de multe ori treaba asta:)))..niciodata nu stiu care e varianta finala a unui document…SF final se transforma in SF ultim..ca mai apoi sa devina SF final final..si naiba mai stie care e finalul:)))). Asa mai patesc si cei de la AFIR.
  2.  Recent s-au modificat formularele de plata online, doar ca de data exista diferente intre documentele de baza chiar si intre 41 si 41a. La 41a au specificat clar ca Extrasul de cont pentru dovada cofinantarii nu este necesar si pentru cei care au facut dovada cofinantarii cu un Contract de Credit dar la 41 este vechea formulare. In acelasi timp procedura de plata a ramas neschimbata desi urmand un fir logic al lucrurilor ar trebui sa se schimbe si ea si formularele expertului. Ar fi neplacut ca noi sa avem niste date si ei altele.  O alta modificare este legata de Fotografii. Pentru 41a/42a se prezinta fotografii incarcate online, color, fara a mai fi necesara listare, numerotare si apoi scanare pentru ca in mod logic o sa obtii cel mult o ceata mai densa:)).
  3.   Odata cu modificarile astea poate se gandeste cineva sa ne scuteasca si de numerotarea dosarului si implicit sa scoata numerotarea din Cererea de Plata si sa se limiteze la Numar pagini document!!! Atata timp cat avem formulare semnate electronic care mai este logica listatului, numerotatului, programului FEADR si ce o mai fi!!!! Daca s-a putut la Cererea de Finantare nu inteleg de ce nu s-ar putea si la Cererea de Plata.
  4.  Modificarile sunt bune, clar, mai ales cand urmaresc eficientizarea procesului de depunere/decontare, dar ar trebui sa se faca unitar la toate masurile si in toate documentele, fie ele manuale de procedura, formulare tipizare. Modificarile ar trebui discutate la nivel de AFIR, nu lasati expertii sa se prinda pe rand, care si cum poate. Nu de alta dar este stupid, mai ales cand vorbim despre documentele de baza, ce sunt valabile atata la agricol cat si la non-agricol.
  5.  Si inca ceva, cineva de la Contractare ar trebui sa se asigure ca Anexele contractului de finantare sunt in conformitate cu procedura actuala si toate prevederile din contract/anexe sunt la fel. O sa va dau exemplul posibilitatii de prelungire a contractului cu 12 luni cu plata unei penalitati. Ati fi surprinsi dar unele articole din contract inca mai prevad max. 6 luni!!!!

Pana una alta sa aveti implementari cu spor!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.