Ianuarie e una din lunile anului cu cele mai multe solicitari pe tema fondurilor europene ori nationale. In luna asta curg multe intrebari despre ce mai este disponibil, despre conditii, despre ce poate fiecare sa faca. Probabil toate solicitarile vin ca urmare a rezolutiilor de Anul Nou sau a entuziasmului de inceput de an:)).

Ideea de a realiza investitii din fonduri europene este, fara doar si poate, una FOARTE BUNA, care s-ar putea transforma in una foarte proasta daca nu tratezi subiectul cu seriozitate, responsabilitate si implicare. Nu as vrea sa par un fel de Baba cloanta cu acest articol ori sperietoare de investitori:)) doar ca as vrea ca fiecare om cu care vorbesc sa inteleaga unele aspecte din toata „industria fondurilor europene”.

  1.  Cliseul fondurilor europene „pe care nu le absoarbe nimeni”!!! O parte dintre cei care ma suna imi zic la un moment dat in discutie (am avut surpriza ca unii dintre ei cu asta sa si inceapa) ca au auzit la TV sau au citit pe internet ca Romania sta prost cu absortia, ca sunt fonduri dar nu sunt solicitari! Nu stiu daca ati observat dar in ultimul timp cu totii manifestam o nevoie acuta de a auzi doar ce ne convine sau ce ne-ar placea. E mult mai asimilabila o minciuna frumoasa decat un adevar care nu se incadreaza in imaginea noastra prestabilita. Am mai spus lucrul asta si o sa il mai repet de cate ori o sa fie nevoie: In ROMANIA absorbtia este atat de proasta din cauza mediului PUBLIC. Fondurile europene sunt destinate atat mediului privat din Romania cat si mediului public, in mod evident partea publica este destul de consistenta si probabil ca ati observat cu totii ca drumuri IOC, spitale IOC, scoli IOC! Dar pe partea de investitii private lucrurile stau chiar bine!! O sa va rog sa faceti un exercitiu..si sa urmariti toate panourile, placutele informative si ce or mai fi ele din localitatile in care dumneavoastra activati sau pe care le vizitati si sa o fiti uimiti de numarul investitiilor realizate prin fonduri europene!
  2.  Cliseul „Nu primesc banii dinainte”! Am obiceiul (prost sau nu:)) depinde) sa dau multe amanunte despre ce inseamna un proiect din prima sau chiar a2a discutie! Ideea asta a fondurilor europene si a realizarii unui proiect este putin fantezista asa! Si o sa va zic asa..daca mergeti la un constructor va alegeti cu o constructie, daca mergeti la un dentist va rezolva un dinte si nu va mai doare si tot asa!!! Ei, eu consultant trebuie sa ofer incredere!! Iar tu, client, trebuie sa ai incredere in visul tau si in mine! Oricare ar fi relatia asta consultant-beneficiar trebuie sa fie bazata pe incredere, MUSAI!!! Prin urmare, tu nu trebuie sa ma minti sau sa imi ascunzi diverse:)) pentru ca ideea de ma fraieri pe mine o sa te fraiereasca pe tine la final, iar eu trebuie sa te informez corect despre ce inseamna un proiect si despre obligatiile pe care trebuie sa ti le asumi (evident asta nu te scuteste despre cititul documentelor pe care le semnezi). Inevitabil investitiile din fonduri europene se rezuma si la BANI! DA, trebuie sa te asiguri ca ai cu ce sa duci un proiect la final, asta daca intentionezi sa il finalizezi si nu doar sa incerci sa vezi cum e sa depui un proiect:))! In general proiectele cu fonduri europene se deruleaza pe principiul rambursarii cheltuielilor efectuate, exceptie fac fondurile ce presupun sprijinul forfetar (adica primiti un avans, realizati niste obiective si daca le-ati facut bine primiti si restul banilor). DAR investitiile mari presupun sa cheltuiti initial niste bani ai dvs. sau ai bancii si apoi sa ii rambursati! Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiti, sa nu va panicati, este ca rambursarea se poate face in  5 transe si proiectele dureaza intre 24-36 de luni. prin urmare nu va strange nimeni cu usa si nici nu va pune cutitul la gat sa terminati in 5 luni!
  3.  „Ce mai merge doamna? In ce as putea sa investesc?”!!!! Un alt principiu ce ar trebui sa guverneze relatia asta solicitant-consultant este cel al impartirii corecte a responsabilitatilor! Nu as vrea si nici nu as putea sa ma pronunt in privinta unui consultant care vinde idei de afaceri doar as putea sa va spun ca ne departam de ceea ce inseamna un consultant de fonduri europene. Rolul meu este sa ma asigur ca iti intocmesc o cerere de finantare si niste documente ce respecta niste conditii de eligibilitate si selectie si ca fac tot ce pot eu sa ai contract de finantare semnat si apoi o implementare a proiectului cat mai usoara. Eu nu vand idei de afaceri! Nici nu cred ca as putea sa fac asta, cel putin prin prisma faptului ca domeniul de aplicabilitate al fondurilor este foarte mare..de la investitii in pomicultura, zootehnic, culturi vegetale, procesare, service-uri auto, pensiuni, cabinete medicale, Spa-uri si multe altele! Cam cum as putea eu sa ma pronunt asupra a ce mai merge din toate astea!? Banuiesc ca toate daca exista solicitari:)))! A pleca la drum de proiect cu o investitie despre care nu ai habar este una foarte gresita!!! Este responsabilitatea ta sa stii ce presupune investitia respectiva, ce materia prima necesita, procesul tehnologic, cat vrei sa produci lunar, ce capacitate de productie au utilajele respective, etc. Daca nici asta nu te convinge suficient probabil ca urmatorul lucru sigur!!! Orice proiect duce, inevitabil, catre o activitate! Ai putea sa desfasori o activitate (fara a nu mai lua in calcul si profitabilitatea ei) despre care stii NIMIC? Cel mai potrivit moment sa mergi sa vezi un consultant este atunci cand STII CE VREI sau macar ai o idee despre ce ai vrea!

Cand intelegi toate lucrurile astea TREABA DEVINE SERIOASA si relativ USOARA! Stiu ca poate parea greu si descurajator dar nu stiu cate se pot obtine fara efort si implicare! Orice proiect, fie el cat de mic (de cele mai multe ori s-a intamplat asa),este despre multa munca, implicare si incredere! Si orice proiect duce catre o INVESTITIE frumoasa! Dupa atatia ani eu zic ca FONDURILE EUROPENE MERITA si ca sunt multe investitii frumoase datorate lor!

Va doresc un an plin de inspiratie si proiecte de succes! Sa auzim NUMAI DE BINE!

 


No Comments on “Abordarea Corecta a Fondurilor Europene!!!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>