Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 s-a incheiat cu restituirea a 1 mld. Euro + 600 mil de euro penalizari si corectii intrucat statul roman nu a reusit sa utilizeze sumele disponibile!!!! Daca ar fi sa analizam si sumele din procesele cu AFIR-ul a acelor beneficiari care au „creat conditii artificiale” ne pierdem pe drum..dar sumele oficiale ne arata ca Romania are probleme de sistem..de viziune..de lene..de neimplicare..de „merge si asa”.

Ministrul de la vremea respectiva facea urmatoarea declaratie: ”Am reușit, în ghilimele, performanța să nu utilizăm un miliard pentru perioada 2007-2013 pe fondul de dezvoltare rurală la care se adaugă penalizări, corecții financiare de peste 600 de milioane. Deci un miliard și 600 milioane de euro care ar fi ajutat foarte mult agricultura și mediul rural românesc. În mod sigur nu ne-am făcut datoria cum trebuie ca autorități, instituții ale statului. Pe de altă parte, lipsa inițiativei private în condițiile în care nu s-a stimulat inițiativa privată corespunzător, am ajuns în situația în care multe proiecte începute să fie abandonate. O mare rată a fondurilor de care vorbeam că le dăm înapoi se datorează faptului că nu am reușit să avem credite, nu am reușit să progresăm suficiente proiecte pentru a le duce la bun sfârșit… trebuie să ne schimbăm noi întâi în administrație”

Ministru Daea ne anunta ca „nu ne mai dam jos de pe podium”..iar un comunicat al AFIR ne spune ca „Pentru proiectele de investiții și pentru plățile compensatorii, beneficiarii PNDR au încasat fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 4,63 de miliarde de euro, de la demararea Programului și până în prezent. Gradul de absorbție al fondurilor europene se ridică, în acest moment, la 52,63% din alocarea totală pentru perioada de programare financiară 2014 – 2020.”.

Tot datele disponibile pe afir.info la stadiul implementarii PNDR 2014 ne spun ca programul are o alocare de 9.441.583.798 Euro din care pana la data de 08.08.2019 s-au facut plati in valoare de 4.637.908.864 euro. Programul presupune atat masuri care vizeaza realizarea de investitii cat si plati compensatorii- adica un fel de subventii. Daca cineva s-a indoit vreodata de existenta cererii de proiecte va las eu aici o suma: 9.400.479.062. AFIR a primit pana la data de 08.08.2019 proiecte in valoare de 9,4 mld. de euro!!!! Si doar Proiecte pentru INVESTITII!!!! AFIR in schimb a contractat proiecte de investitii de 4,87 mld. euro. O sa se mai adauge aprox. 700 mil. euro daca ar fi sa luam in calcul banii de anul asta, irigatii si 42.

Tot datele prezentate de AFIR ne mai spun ca la data de 08.08.2019 exista o suma disponibila de 75.608.845 Euro din proiecte reziliate si alte sume blocate in plati compensatorii, cum ar fi AGROMEDIU – Masura care are o alocare de 1 mld. din care s-au cheltuit pana in prezent 400 mil. (plati din programul actual si plati tranzitie)!!! Si asta cu AGROMEDIU nu este un caz singular!!!!

Acum toata conducerea vuieste ca banii s-au terminat si stam bine cu absorbtia!!! Bun am inteles ca Romania „e pe podium”, dar cuiva oare i se aprind beculetele cand vede situatia prezentata de AFIR sau acum se bucura ca datele arata bine?!! Oare am suferit schimbarea aia care ar fi trebuit sa vina din noi?? oare sistemul este atat de performant incat sa previna?! Ce sa previna cand totul merge struna, asa-i?! EXISTA un numar foarte mare de proiecte eligibile fara finantare!! Cel mai proaspat exemplu este cel al sM 41a, s-au depus 380 de proiecte si s-au selectat 69 de proiecte!!!! Si-a pus cineva intrebarea, din cei de la AFIR/MADR/AM, cati bani cheltuie un solicitant ca sa depuna un proiect pe pomicultura?!!! Cam cum ar primi vestea unei eligibilitati fara finantare un Chesnoiu..sau un DAEA?! Ehe..nu cred ca prea bine!!!

Masurii 10 – Bunastarea animalelor i s-au alocat 776 mil de euro in noul Program..pe parcursul implementarii acestuia..nu din start, din care platile pe tranzitie au fost de 457 mil euro si platile pentru programul actual de 91 mil euro!!! HMM!!! Cu alte cuvinte, prin 2018 niste unii au constatat ca erau unele cererii pe bunastare din programul trecut care nu aveau finantare..si doreau..si s-au gasit..si timpul necesar..si proceduri usoare de transfer a banilor intre submasuri..si posibilitati..si eu mai bine nu imi mai folosesc creierul:))!!!

Acum suntem in 2019 si avem o situatie in fata..si AFIR si AM au situatia din fata. Suntem destul de MATURI?! Sa gasim solutii pentru banii ramasi necheltuiti?! Folosim proiecte eligibile fara finantare?! Dam banii inapoi asteptand imposibilul sa devina posibil? Ori cum procedam?! Stiu e greu sa gasesti solutii cand esti pe valul procentelor bune!! Dar de ce sa nu tintesti la 100%?! De ce sa te multumesti cu 70-80%?!! De ce sa astepti sa scoti vinovati cand poti sa previi?! Oare dl DAEA e atat de rational pe cat vrea sa para?! oare dl. Chesnoiu e un asa bun manager?! Celui din urma ii sugerez sa vina cu propuneri in loc sa astepte sa il urecheze DAEA:)!!! Sfat de trinom, zic!!! Se ia o masa de lucru..un tabel cu date concrete si reale si se incepe analiza si se dau solutii!!! Se poate si in pauza dintre 2 meciuri:)!

Lucrurile destepte se fac din timp!!!

OARE s-au schimbat ei ca administatie?!!

Proiecte de succes!!!


No Comments on “Cam cat de bine gestionam alocarea financiara a PNDR 2014-2020?!!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>