Intrucat ne indreptam cu pasi repezi de lansarea sesiunilor pentru anul 2017 se merita sa incepem o analiza a criteriilor de selectie pentru sM 6.4/6.2.  Si nu doar atat. Analiza rapoartelor de selectie pentru aceste sM ne arata ca Romania se va umple de agropensiuni, service-auto si textile.

Anul trecut principiile de selectie pt sM 6.4 aratau cam asa:

  1. Principiul diversificării activității agricole a fermelor existente către activități non‐agricole – 10puncte. Din punctul meu de vedere fermierul trebuie sa ramana fermier si sa faca aceasta activitate cu maxim de profesionalism, fara a incerca sa fie zidar – fotograf – contabil. Reusita unei activitatii presupune si sa o faci doar pe ea, doar asa vei reusi sa imbunatatesti produsul obtinut/activitatea desfasurata. Unul din scopurile acestei sM este sa reusesti sa cresti veniturile obtinute si din alte activitatii decat cele agricole in mediul rural. Dar cine a spus ca in mediul rural sunt doar fermieri? Agricultori trebuie incurajati sa ramana agricultori iar pentru ei exista sub-masuri dedicate. Sunt total de acord ca in mediul rural veniturile provin in majoritatea lor din agricultura si ca exista o oarecare dependenta fata de acest sector insa rezolvarea consta in implicarea altor persoane in cresterea economiei rurale. Fermieri trebuie sa ramana implicati in activitatea lor si nu se apuce de agroturism, service-auto, mobile ori textile. Acest principiu de selectie are o tenta discriminatorie, asta daca ar fi sa amintesc un mare expert in viata:)):))
  2. Principiul prioritizării sectoarelor cu potențial de creștere (Textile și pielărie,Industrii creative și culturale – inclusiv meșteșuguri, Activități de servicii în tehnologia informației, agroturism etc.). Am mai avut odata un articol pe tema acestui principiu si stiu ca probabil o sa mi se aminteasca iar de Acordul de Parteneriat si de strategii de dezvoltare..insa analizand rapoartele de selectie cred ca s-au atins tintele pe zona de agroturism, textile, reparatii auto si industrii creative:))..zic si eu! Daca nu ma credeti..uitati-va doar in raportul pe 6.2…este plin de agropensiuni, service-auto, foto si textile. Nu vreau sa intram in polemici ca activitatea X este mai buna decat Y…pentru ca orice activitate este buna atata timp cat o faci cu profesionalism si implicare. Si nici nu as vrea sa imi treaca prin cap, macar, o situatie gen 312..cu activitatiile de prestari servicii in agricultura.
  3. Principiul stimulării activităților turistice în sensul prioritizării activităților agroturistice desfășurate în zonele cu potențial turistic ridicat/ destinații ecoturistice/ zonele cu arii naturale protejate. Prin acest principiu este clar ca aceasta sm este despre agropensiuni..deja se creaza un avantaj pentru ele. Si ma gandesc ca odata ce sM 6.4 este o alaturare intre 313 si 312, correct ar fi ca ambele sa primeasca aceleasi sanse.
  4. Principiile de selectie 4 si 5 sunt intr-o oarecare masura corecte. Doar ca diferenta ca si punctaj dintre un strat-up si o firma cu experienta este de la cer la pamant. Daca un start up cu o activitate economica nescorata nu poate atinge decat 15 puncte, sa spunem ca o firma veche de 3 ani ar mai avea ceva sanse.

Ca si concluzie:

  • zona de non -agricol nu este despre fermieri sau despre agricultura. Fermieri ar trebui incurajati sa aduca un plus valoare produsului lor..sa fie incurajati sa produca alimente si nu sa se apuce de turism..ca apoi sa ii dam turistului iaurt din Ungaria. Pentru ei trebuie sa fie partea de procesare..acolo este punctul slab al agriculturii romanesti (tot mi se repeta in minte imaginea fermierilor cu care am discutat atunci cand le vorbesc despre a transforma graul in faina „Da de doamna sa fac faina cu 50% cand as putea sa fac peleti cu 90% sau sa ridic o cladire cu 90%” – ce argument pot sa ii aduc eu omului cand imi arunca asta in fata?-ca Romania prefera sa importe produse alimentare decat sa le produca?).
  • treaba cu scorarea doar a unor activitati trebuie sa inceteze..ajungem la urmatoarea realitate „vreau bani UE si vreau sa fac ce se cere” si nu cum ar fi normal „am o idee de afacere si am nevoie de finantare”. Dintre cele 2 imagini o prefer pe a-2-a..asta evident daca vrem durabilitate in dezvoltare.
  • Eu personal, astept cu mare interes noile ghiduri…prevad o mare surpriza..ca prea e liniste totala:))

Proiecte de succes!


3 Comments on “Activitatea non-agricola in spatiul rural romanesc!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. relu says:

    stati linistita ca nu mai sunt decat 20 milioane de euro pentru sM 6.2

  2. Catalina says:

    Buna Iulia, ai putea comenta un pic si noua structurare a rapoartelor de selectie pentru 6.4? Mai precis s-a renuntat la proiectele cu status „amanate” sau in asteptare, ele fiind declarate neconforme. De exemplu au fost declarate neconforme (nefinantate) proiecte cu punctaj de 58 de puncte (pragul fiind de 60). Ce se va intampla cu ele? Multumesc anticipat!

  3. relu says:

    cele neconforme: la revedere

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>