Scriu acest articol ca urmare a starii de amuzament pe care mi-a adus-o rasfoirea noului PNDR – nu de alta da parca vorbeam de varianta „light” trimisa intial la Comisia Europeana. Inteleg asa – in sarcasmul care ma caracterizeaza cateodata –  ca suntem un neam de scriitori:), mari scriitori dle..

Parere personala:

1. Noul PNDR este foarte ciudat..nu este un program clar..curat (care sa-ti aduca amintele de foile rupte de mama prin scoala generala). Prezentarea masurilor este obositoare si destul de incurcata pe alocuri – in functie de obiective, prioritati – cand de fapt vorbim despre 3 masuri importante pentru beneficiari privati: 4.1., 4.2. si 6.4 – un fel de 312 cuplat cu 313, in conditiile in care numarul de proiecte depuse in sesiunea 312 – septembrie 2012 este de aprox. 3.900 proiecte . Mi-ar fi placut sa vad ceva mult mai bine structurat..bine aerisit..cu un acces facil la informatie.

2. Un obiectiv am atins sigur..nu poti sa citesti tot programul asta din scoarta in scoarta si sa nu te plictisesti. Rezultatul: se vor identifica paginile cu informatii importante, se vor face notarile respective, iar restul?..vom vedea singuri la implementarea programului cand ne vom lovi de o fraza uitata pe un colt de pagina care ne limiteaza. Si din cauza cui ?? Cine ne impune conditii?? Cine ne face programe?? Raspunsul: Noi. Daca privim in spate..la vechile programe multe din problemele aparute sunt rezultatul unor astfel de situatii.

3. Credeti cumva ca cineva a reusit sa citeasca tot programul trecut??toate regulamentele aferente? Sincer ma indoiesc. Astfel cum de ajungem sa vorbim despre conditii artificiale abia la sfarsitul programului, in conditiile in care ele erau metionate de prin 2005? Raspunsul: Pentru ca nimeni nu a citit, nimeni nu s-a informat..nu ai cum sa citesti in integralitate toata documentatia asta si sa manifesti acelasi interes de la prima si pana la ultima pagina,

4. Daca e sa facem o comparatie intre vechi si nou observam urmatorul lucru: conditiile minime de eligibilitate sunt mai aspre, mult mai limitate..deci e cazul sa renuntam la „cat de perfect este noul program” pentru ca sincer nu vad nici un avantaj. Sau sa incep sa ma intreb pentru cine este „perfect”. Intradevar valoarea alocata PNDR a scazut..nu vreau sa ma gandesc ca incepem cu „favoriti” –  parca eram transparenti. Trist dar adevarat – inca sunt manifestari de „sa moara capra vecinului”

 


2 Comments on “Noul PNDR „light” – 461 de pagini!!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. eugen L. says:

    Apropo de noul PNDR, sper ca noile ghiduri vor lamuri problema conditiilor artificiale pentru ca m-am saturat de proiecte declarate neeligibile fara vina beneficarilor. Vad ca ministrul agriculturii anunta cu mare pompa ca in mai lanseaza prima sesiune. Dar primul ghid cand Ianseaza?

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>