Nu stiu cum de mi-a scapat acest articol insa important e ca l-am citit in cele din urma si consider ca merita o dezbatere ca doar dezbaterile aduc variantele cele mai bune (conform noilor vorbe din targ)..

Pentru cei interesati avem urmatorul articol: http://www.mediafax.ro/social/daniel-constantin-consultantii-pentru-proiecte-agricole-vor-fi-acreditati-ca-sa-nu-amageasca-fermierii-12120253.

Dupa ce mi-am ocupat 5 minute citind, crezand ca poate face un efort si spune un lucru serios, pot sa spun ca am constatat ca am pierdut timpul in van.  Sunt uimita in ultimul timp de genul „variantelor light” si a „fermieriilor care au fost amăgiţi câteodată de consultanţi şi au suportat costuri mari”.

Si daca tot vorbim despre dezbateri peste dezbateri privind noul PNDR si de restructurarea APDRP atunci sa facem o dezbatere cu toti cei implicati nu doar cu cei „simpatici”.

1. Daca PNDR 2007-2013 a avut succes  in comparatie cu celelalte programe este pentru ca au fost consultanti, buni sau rai, care au facut o promovare extraordinara si au depus proiecte, consultanti care au implementat proiecte, care au suportat toate toanele de beneficiar si de expert ca programul sa functioneze si oamenii sa-si incaseze valoarea ajutorului nerambursabil. Daca cineva poate numi „Caravana PNDR” informare nu stie clar despre ce vorbeste…de la a auzi asa intr-o doara despre fonduri si pana la ajunge sa faci pe bune e o diferenta de la pamant la cer. Da stiu, cu toti ne dorim sa cada bani din cer..doar ca ghici ce?? nu e cazul fondurilor europene..asa ca as sugera sa lasam deoparte „fondurile gratuite si consultantele gratuite” ca asa ceva nu exista. Sa primesti fonduri nerambursabile inseamna tot atat de multe obligatii si raspunderi cate  litere gasim in ” fonduri nerambursabile”.

2. Daca ar fi sa ne uitam asa prin rapoartele de evaluare, la cate proiecte s-au depus in cadrul Masurii 121 – ferme familiale (masura gratuita despre care am auzit atatea cuvinte de  lauda de prin curtea ministerului) si cate proiecte s-au depus pe 313 sau 312, de exemplu, ne-am da seama ca realitatea e tare departe. Sunt tare curioasa daca noua Masura 121- familiale, ceea anuntata ca fiind prima masura care deschide PNDR 2014-2020 va avea acelasi „succes rasunator” ca anul trecut.

3. Amagire. Punctul asta din dezbatere e tare comic si o sa va spun de ce. Vorbim despre ” fermierii au fost amăgiţi câteodată de consultanţi şi au suportat costuri mari”. Dar despre cum avem un sistem deficitar de angajati in sistemul de verificare al proiectelor si am ajuns sa asteptam 1 an si jumatate un raport de selectie partial de ce nu vorbim?? Am intalnit cazuri in care saracii solicitantii uitasera ca au si depus proiecte ori s-au saturat sa astepte un raspuns si au realizat investitia din fonduri proprii sau imprumuturi.

4. Perfectiune. Se incearca asa, crearea unei „aureole” asupra ministerului, in care daca esti un om care traieste in realitatea zilnica nu stiu cat te mai poti increde. Adica daca tot avem ceva probleme de ce sa nu cautam cativa vinovati precum „consultantul care iti ia pielea de pe tine”. Nu pot sa vin si sa sustin ca toate firmele de consultanta stiu despre ce este vorba intradevar insa nici nu pot sa sustin ca toti din tabara cealalta stiu.. asa  ca orice sistem, atat privat, cat si public, are atat rele cat si  bune,, Iar despre „acreditarea consultanţilor, cel puţin pe cei care lucrează pe zona de agricultură” as putea sa ma gandesc ca cineva incearca sa- si creeze o nisa de obtinere de venituri prin restrictionarea altora.. Si oare acreditarea asta cum s-ar realiza?? In functie de ce?? Ce preferinte ar trebui sa avem in vedere? Sau macar sa nu ne mai chinuim cu acreditarea, sa mai cheltuim si bani din bugetul de stat cu comisii si alte prostii si sa publicam direct lista de „consultanti perfecti”.

Iar in timp ce alti isi fac intradevar treaba  iesim si spunem prostii pe toate caile de difuzare a informatiei. Sa poti sa intocmesti proiecte iti trebuie experienta sa te poti feri de toate capcanele introduse prin legislatii, ghiduri si proceduri, iar atunci cand crezi ca stapanesti o procedura bine se schimba procedura, si nu acreditari..o hartie aruncata intr-un sertar si un consultant care habar nu are..adica despre ce vorbim??

Iar daca stau si ma mai gandesc inca odata o sa pun urmatoarea intrebare..de ce tocmai masurile din mediul agricol?? Oare pentru ca acolo vorbim despre proiectele cu valoarea eligibila ceea mai mare?? si implicit cu procentul de consultanta cel mai ridicat?? Vorbim cumva despre prietenii obscure si despre datorii prietenesti??

 

 

 


One Comment on “Consultanta – clientela politica acreditata?”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. romeo says:

    exact desprea asta vorbim.prietenii obscure datorii prietenesti si clienteala politica.am observa ca sint sesiuni pe programe dar de multe ori nici nu apuca sa se deschida bine si deja sint inchise.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>