Sunt in viata omului unele sentimente pentru care nu se poate stabili o definitie, e un amestec de furie, dezamagire, scarba (stiu ca este destul de urat cuvantul dar sentimentul e real), revolta, neputinta..Doamne si urat mai e sentimentul asta..Pur si simplu simti ca urli si in fata ta e un perete..nu zice nici da, nici ba, se uita a nedumerit..si parca si mai tare iti vine sa iti arunci tot asupra lui..

Si acum ca am stabilit „limitele adevarului” si „dorinta de informare corecta” (Doamne AFIR ce false mi se par afirmatiile astea din gura ta si lipsite de bun simt) sa vorbim despre motivele sentimentelor..sa nu zica cineva ca arunc cu gunoi degeaba..

Dle noroc cu blogul asta ca imi ajung tot felul de stiri, barfe, noutati, informari pe la urechi ca altfel daca ne luam dupa AFIR ramanem neinformati (ca ei stiu oricum bine sa ne informeze..de asta o ard pe regulamente si vorbe cu forma fara fond cand vorbesc pe pag. de FB despre conditii artificiale, desi habar nu au ce sunt astea nici acum..totul este atat de deformat incat nu se mai distinge minciuna de adevar..real de ireal..BRAVO AFIR ai reusit sa faci praf un program ce putea contribui la dezvoltarea mediului rural romanesc!!!!)

Si cum spuneam..noutatea/barfa pentru babele de pe marginea santului (ca sigur asa ni s-ar spune) ar fi ca se intarzie contractarea (pe agricol) pentru ca se fac verificari de la o regiune la alta, un fel de esantioane intercalate. Si acum intreb si eu, daca stirea asta este adevarata, mai nene voi sunteti cu totul anti dezvoltare??  In loc sa publicati rapoarte de contestatii sa incheiem sesiunea 2015 si sa lansam o noua sesiune, sa dam drumul la investitii, voi va verificati unii pe altii? Sa inteleg ca voi tineti neaparat sa deveniti tinta urii si a tuturor cuvintelor „de bine” a tuturor oamenilor implicati in procesul asta de derulare a fondurilor europene in tara asta??? Poate legal si procedural nu ne-am intelege, dar asa moral si omeneste vorbind..Mai nene da frica de Dumnezeu mai aveti??

Sa plecam de la real..un beneficiar a depus o documentatie in vederea semnarii unui contract de finantare pe sM 4.1 la finalul lunii februarie si acum suntem la mijlocul lunii aprilie si nu a fost chemat sa semneze ca „s-au sistat contractarile” si atat, niciun detaliu nimic. Persoana dragutza..”OKi astept sa se reia si sa m-a chemati la semnat”. Dar haideti sa va spun eu adevarul..beneficiarul acela are un credit la banca cu o valoare de peste 400.000 euro contractati pentru derularea proiectului si asteapta sa semneze contractul sa inceapa implementarea. In timpul in care AFIR se scarpina in cap si se verifica daca expertii din o zona a tarii au inteles la fel procedura cu altii, din alta zona, acel beneficiar plateste niste comisioane la banca la un credit pe care cu incredere in statul roman l-a accesat. Asta nu se cheama bataie de joc?? Sau cum se mai cheama procedural si legal vorbind, draga AFIR? Pai iti spun eu, in limba asta a fermierilor se cheama bataie de joc!! Si stii ce o sa obtii tu, legal si procedural vorbind, o sa ajungi sa pleci acasa pentru ca nu o sa mai ai ce lucra!!! De ce?? Pai pentru ca nu esti serios, nu stii ce este acela respect, obligatii contractuale si nu mai prezinti incredere!! Nu ma crezi?? Uita-te in rapoartele de selectie!! O sa vezi ca, de exemplu, la sM 6.2., daca nu ma insel, in Regiunea NE, pe luna septembrie sunt maxim 7 proiecte selectate. Si asta e un singur exemplu, ca sunt multe, sunt judete care nu au niciun proiect selectat pentru anumite sM..

Deci as vrea totusi sa trag un prim semnal de alarma..ca fac parte din prima linie de informare, apetitul e scazut tare de tot, oamenii incep sa fuga ca … de tamaie cand aud de tine si de activitatea ta..se duc..prefera bancile..ca macar sunt MULT mai predictibile decat tine..

Si probabil nici nu o sa iei in considerare ce zic eu aici..ca sunt un consultant..deci din start prostut..dar eu iti vorbesc din REALITATE..iar tu nu stii ce e aceea!!!

Un alt aspect care mi se pare asa o chestie din partea ta. Ieri, probabil, te mananca sa postezi pe pagina de FB un articol despre parerea dl Peter BAder despre experienta lui in conditii artificiale si bla bla..Fix fass, de fapt alegi pasaje in care se vorbeste despre directia buna in care mergi si despre cat de mult au evoluat metodele de verificare. Unii dintre noi, iti atrag atentia ca gresesti si nu e chiar asa cum zici tu, ti se dau motive si exemple de cazuri despre care nu stii sa raspunzi daca sunt sau nu conditii artificiale (Eii, nu ca nu ai sti ci doar nu faci evaluari ex-ante:)))), in schimb, a2a zi publici un comunicat de presa ca vezi Doamne aceste anexe sunt in dezbatere publica si ne mai pui si ATENTIE!! cu nr. de procese si stadiul lor..Nici nu stiu cum sa mai incadrez acest tip de actiuni. Probabil ca niste copii care se cearta pe o jucarie ar ajunge la o intelegere mai devreme decat ai ajunge tu la o intelegere cu opinia publica. Dar hai sa iti zic eu..VORBESTI singur..chiar nu se poate observa ca nimeni nu mai te crede..adica pe bune de ce crezi tu ca toti reactioneaza asa?? Cumva iti si dai un pic cu stangul in dreptul, azi spui ceva..maine altceva..este de-a dreptul … E o vorba, care iti vine manusa, „Cand doi iti spun ca esti beat te duci si te culci”.

Ce trebuie sa faca AFIR? In primul rand sa constientizeze rezultatele actiunilor sale!! Care sunt acelea? Nu mai stii cand un proiect este eligibil sau nu, cand e bine sau nu, aceeasi procedura se citeste diferit de la un om la altul, nu mai exista predictibilitate, seriozitate. Si inca ceva..Ai strigat de atatea ori Hotii ca acum nu mai vine nimeni!!

Isi va reveni? Ei dl SZAKAL nu mai e erou..e liniste de mormant..dl. Irimescu e si el lipsa la numaratoare si a inceput si el sa dea cu batul fara sa citeasca..

Proiecte de succes daca ne mai lasa PROCEDURA AFIR!!


14 Comments on “Made by AFIR: Bataie de joc pe banii beneficiarilor!!!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Iulian Paraschiv says:

    Eu am mai trait asa ceva. Daca barfa e corecta atunci e jale. La evaluarile incrucisate exista sansa ca o echipa sa „taie in carne vie”, vorba va circula iar cealalta echipa va proceda la fel. Poate va mai aduceti aminte de evaluarile la 322 din 2010.

  2. Mihaela says:

    Anul trecut cu chiu cu vai am depus un amarat de proiect pe sM 6.1, pentru ca anul acesta sa ne cheme la semnat, dupa ce initial s-au cerut o serie de informatii suplimentare. Bun asa! S-a semnat contractul, s-a luat prima transa de bani, acum sa ne facem investitia. Surpriza mare! Suna beneficiarul ca…de undeva de departe, mai exact Constanta (CRFIR 2), au mai fost solicitate o serie de informatii suplimentare. WTF??? Am semnat contract, am luat banii si acum se trezesc iarasi? Si cica daca in 2 zile :)) nu raspunzi proiectul va fi declarat neeligibil. Pei cum asa domnilor? Cuvantul folosit de tine „SCARBA” reflecta intocmai ceea ce simtim noi, toti pulifrici din teritoriu care jucam dupa reguli ce mereu se schimba…din mers!!! SCARBA…

  3. iulian paraschiv says:

    Ceea ce spune Mihaela este REVOLTATOR si in acelasi timp extrem de real. Sistemul Afir este foarte bine pus la punct si construit astfel pentru ca NIMENI SA NU RASPUNDA. Dupa cum se poate observa, faptul ca AFIR are un contract semnat este egal cu zero. Oricand se poate constitui o „COMISIE” care sa analizeze un IRD. Si uite asa vorbesti la pereti pentru ca se porneste un demers care numai poate fi oprit. Credeam ca dl SZAKAL va aduce o schimbare…. VAX ALBINA. Si eu aca as avea in firma niste juristi care nu ar fi platiti de mine, as porni procese cu duiumul fara sa-mi pese. La fel gandesc si expertii AFIR…Pai daca spatele lor este asigurat de juristii din agentie, de ce sa n-o faca si ei pe-a procurorii, sa faca investigatii, sa gaseasca tot felul de legaturi, sa descopere intentii ascunse… La fel si in cazul Mihaelei: Cineva face o sesizare ca ceva nu este ok a proiect, se stabileste o comisie si daca beneficiarul are bafta sa se miste cu talent atunci scapa, daca nu …GHINION. IRD si pa la revedere. Ne vedem in instanta. Noi Agentia avem juristi platiti de tine domnule beneficiar, pe cand matale daca n-ai banuti sa gasesti o firma specializata in AFIR (OANA STRATULA de exemplu, care este foarte tare), atunci n-ai decat sa pierzi si casa si masa ca ti-ai facut-o cu manuta ta cand ai accesat FEADR si ce este mai grav, ai fost „INDUS IN EROARE” de consultantul incompetent care trebuia sa cunoasca legislatia inainte sa-ti pape toti banii. Bine treem peste fptul ca legislatia practic nu exista, ca daca mai aud pe careva ca era art 4 alin 8 din reg 65/2011….

  4. dan says:

    Atentie pt toti cei care au 6.2 si vor semna contractele de finantare anul acesta.Conform Ordinul nr. 456/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.997/2015 publicat in MO nr 278 din 13.04.2016: Contractul contine
    „Valoarea totală încasată fără TVA din comercializarea producţiei proprii/a serviciilor prestate trebuie să fie între minimum 30% din valoarea tranşei 1 şi procentul asumat de beneficiar prin planul de afaceri.”

    Asadar pt firmele cu TVA procentul de vanzari asumat a crescut cu 20%. nu mai e mimim 30%….va fi mimim 50%

  5. LILI says:

    Da,este adevarat tot ce relatezi in blogul tau de fiecare data!Nu renunta chiar daca primesti comentarii negative pentru ca stii cine sunt autorii….

    Bataie de joc cu proiectele depuse in 2015.
    Ghidul sm 6.2,6.4 a fost inteles doar de consultantii judetelor Cluj,Dolj Gorj ?
    Toti ceilalti sunt prosti,cu o experienta de 8-10 ani!
    Anul trecut 5 luni am dat telefoane,emailuri la toate OJFIR -le din mai multe judete,fara sa primim explicatii,raspunsuri concrete.
    Proiecte refuzate,daca verifici lista si motivul refuzarii ….vrei sa renunti de tot!
    PNDR 6.2-proiecte refuzate -au autorizat codul caen
    -proiect refuzat pentru faptul ca nu a avut cod caen la ORC ,de si ghidul nu ne obliga sa fie trecut dar sa nu fie neautorizat!
    Ghidul prevedea poate sa aiba in statut……dar nu era obligator!
    Sunt refuzate si cu coduri autorizate si fara!
    PNDR 6.4 ,firma cu sediul in rural,punctul de lucru in rural unde doreste implementarea,este refuzat pentru faptul ca mai are un punct de lucru si in urban…si,unde prevedea ghidul faptul ca nu am dreptul ?
    O firma de productie din mediul rural-sa deserveasca populatia din mediul rural?cum ?sa-si produca pe an 100 de cizme de cauciuc si sa vanda nenei Ion ?ca altei firme nu poate sa-si vinde productia chiar daca este din mediul rural pentru ca este conditie artificiala.
    Crearea de conditii artificiale? dupa depunere avem lista cum trebuie si ce nu trebuie ?Aceste conditii de ce nu prevedea ghidul?Ulterior se comunica? dar nu are importanta pentru ca daca tinem cont de lista lor in legatura CU CREAREA CONDITIILOR ARTIFICIALE..nimeni nu poate participa.
    Si ne intrebam din nou? Cine poate participa?
    Din nou programe lansate cu destinatie?
    Mult succes in continuare si bafta daca mai aveti chef si curaj sa incercati……….

  6. TUDOR says:

    Am urmarit cu interes de o buna bucata de vreme reactiile consultantilor si a beneficiarilor vis a vis de AFIR. Peste tot sunt nemultumiri peste nemultumiri.Personal m-am implicat cat am putut in demascarea abuzurilor AFIR, a incompetentei de care a dat dovada. Este inutil sa insiram toate neregulile (abuzurile) AFIR, deoarece este pierdere de vreme. Cred ca ar trebui abordata problema in mod organizat (si aici fac referire la asociatiile de consultanti), cu informarea mass-media, dar si cooptarea unor juristi care sa sprijine beneficiarii in litigiile cu AFIR. AVem un inceput in sensul asta: http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/03/16/comunicat-de-presa-liliana-ciobanu-psro–17-24-42

  7. ioana says:

    Draga Iulia, inainte de a arata professionalism in ceea ce facem, se impune o minima deceta intr-ale scrisului. Ti-am mai vazut si alte articole la care finantare.ro facea referire cu diverse ocazii, e bine ca ai energia si curajul sa scrii, dar greselile tale gramaticale sunt foarte suparatoare si se repeta constant: „OKi astept sa se reia si sa m-a chemati la semnat”. Asadar, mai multa atentie!

    1. iuliasamoila says:

      Draga doamna Ioana din sistemul bancar, apreciez ca imi cititi articolele dar sa stiti ca nu este obligatoriu, daca este atat de suparator din punct de vedere gramatical. Insa atata timp cat am abilitatea de a reda un adevar intr-o tara plina de mincinosi si institutii cu forma si fara fond prefer sa fiu in partea de incorect gramatical…decat sa formulez o fraza intreaga politica in care sa nu spun nimic. Si inca ceva..exista probleme mult mai mari si mai serioase decat ceea ce ne spuneti dvs. aici. Daca nu va desfasurati activitatea in domeniul asta si nu intrati in contact cu aceste institutii v-as ruga respectuos sa nu va lansati in discutii de genul. Cu respect stimata doamna,

  8. TUDOR says:

    doamna Ioana, dar de greselile care cu adevarat conteaza, nu spuneti nimic???? Ca e plin internetul de nemultumiri de tot felul pentru greselile care intr-adevar influenteaza dramatic vietile oamenilor si economia romaneasca!. E curata ipocrizie, de genul: luptam impotriva evaziunii fiscale si a marilor corupti, dar in realitate merge fiscul in piete si amendeaza babele care vand saracele de ele o legatura de ceapa sa-si poata cumpara paine!…Rusinica!

  9. LILI says:

    Dna.Ioana!
    Greselile gramaticale nu au valoare nici macar in planul de afaceri si nu sunt punctate/depunctate!
    Greseala sunteti Dvs.si oameni ca Dvs.care -probabil- lucrati in domeniu daca cititi finantare.ro si intrati pe site/uri similare. Trebuie ca sunteti BUGETAR AFIR!
    Sper sa va spovediti de paste!

  10. iulian Paraschiv says:

    Mai IOANA, draga fata / Hai ca ai facut-o lata / De ce te luasi matale? / De greseli gramaticale / N-ai vazut ca-n ochi ti-atarna? / Nu un pai ci-o mare barna? / De ce oare te-ai bagat / Fix ca musca-ntr-un…. / Noi vorbim aici de fonduri / Tu ne spui de dezacorduri / Ti se pare ca ne pasa / De-o cratima patimasa / Nicidecum, vedem esenta / Stirea face diferenta / Du-te draga… ia un spaclu / Si te-nscrie la cenaclu / Si un lucru te mai rog / NU MAI CORECTA PE BLOG; pam pam….

  11. ioana says:

    Draga Iulia,

    n-ai nimerit-o deloc cu sistemul bancar (te-a derutat adresa de e-mail), afla ca lucrez cu si in proiecte de peste 7 ani 🙂 inclusiv pe PNDR, dar si multe alte programe de finantare. In acesti ani, am avut ceva de-a face cu incompetenti de ambele parti: atat din partea organismelor intermediare (in cazul PNDR cu OJFIR, CRFIR), cat si dintre consultanti. Am un respect pentru profia asta care se cheama consultanta, daca e bine facuta, tocmai de aceea mi-am si permis critica de mai devreme. Pe care, luand-o atat de personal, mi-e lesne de inteles claritatea si viziunea asupra unor probleme mult mai serioase. Oricum, principiul meu e ca proba timpului ne cerne pe toti: cei buni raman, ceilalti se autoelimina. Succes pe mai departe!

  12. Iulia Samoila says:

    Draga Ioana,
    O sa ma abtin de la orice comentariu rautacios in ceea ce te priveste, am si eu ceva ani in consultanta, aproape de ai tai (si numai proiecte depuse pe PNDR in tot timpul asta)..insa nu vad motivul pentru care ne-am bate in experienta in domeniu de acum. Cu siguranta timpul ne cerne si raman cei care au nervii de otel si rabdare suficienta.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>