Am pus intre ghilimele expresia – experti timorati cu exces de zel – pentru ca nu imi apartine, in schimb cred ca este o caracterizare buna.

OK, acum ca s-au publicat aproape toate rapoartele de selectie am facut si eu putina statistica iar rezultatele pentru principalele submasuri ( 4.1., 6.1., 6.2., 6.4.) nu sunt deloc imbucuratoare. Consider ca in urma acestor masuri putem face o radiografie pertinenta a PNDR sesiunea 2015.

 • SM 4.1. – 668 proiecte depuse, 390 proiecte selectate, promovabiliate 58%. In regiunea N-E, 40 de proiecte depuse, 18 selectate, promovabilitate 45%;
 • SM 6.1. – 2.874 proiecte depuse, 1.853 proiecte selectate, promovabiliate 64%. In regiunea N-E, 220 proiecte depuse, 62 selectate, promovabilitate 28%;
 • SM 6.2. – 1.000 proiecte depuse, 200 proiecte selectate, promovabiliate 20%. In regiunea N-E, 59 proiecte depuse, 4 selectate, promovabilitate 7%;
 • SM 6.4. – 502 proiecte depuse, 182 proiecte selectate, promovabiliate 36%. In regiunea N-E, 98 proiecte depuse, 34 selectate, promovabilitate 35%;

Rezultatele sunt apropiate celor publicate pe site-ul MADR, pentru data de 18.04.2016, exceptând sM 6.4, probabil pentru ca inca nu au fost introduse rezultatele pentru luna octombrie.

Ce concluzii am tras eu:

 1. Treaba asta cu depunerea de proiecte pana la limita de 120% buget alocat e buna si nu prea. E buna pentru ca AFIR nu mai are „o caruta” de proiecte de evaluat si mari dificultati in selectarea lor. De asemenea este buna pentru ca tine sesiunea deschisa pana se acopera pragul. NU ESTE BUNA daca ai un grad SCAZUT de PROMOVABILITATE. Prin urmare trebuie facut ceva.
 2. Procedurile de verificare ale AFIR promoveaza excesul de zel. La un grad scazut de promovabilitate nu ne putem permite sa nu dam ocazia beneficiarilor sa-si poata remedia greselile.
 3. Promovabilitate scazuta = lipsa de interes pentru viitorii beneficiari. Chiar si acum intalnesc investitori care ajung la concluzia ca nu are rost sa te complici cu fondurile UE pentru ca „sunt bani putini, intra cine are pile, timpul de asteptare este mult prea lung si nu-mi convine sa stau drepti in fata unor oameni care nu au responsabilitate antreprenoriala”.
 4. Ce se intampla cu REGIUNEA N-E ??? Pe langa faptul ca avem un numar FOARTE REDUS de proiecte depuse, avem cred cel mai mic grad de promovabilitate. Pe unele masuri, intreaga regiune nu a reusit sa adune proiecte cat Clujul sau Doljul. Un singur OJFIR poate gestiona intreg „portofoliu” de proiecte. Ca sa raspund si eu la intrebarea din titlu, eu cred ca si consultantii si expertii sunt de vina (examinând evident si rapoartele de neeligibilitate vina este impartita). La esecul asta am participat si eu. Din pacate, pe mine aceasta lectie m-a costat foarte scump (niciodata nu esti suficient de bun in ceea ce faci si niciodata nu o sa poti anticipa pasii celuilalt desi in general cunosti modalitatea de gandire). Nu stiu daca si pe experti la fel….apropo, a raspuns cineva pentru cei 1,6 miliarde pierdute anul trecut???? Spunea ministrul ceva….ca nu este bine …. Ca sa vedeti ce mi ti-i incing eu… si …NIMIC. Si acum….TOT NIMIC. E bine asa, in continuare nu facem altceva decat sa devenim tot mai buni chirurgi, sa ne dezumanizam, si sa aruncam la gunoi singura sansa de dezvoltare economica a mediului rural romanesc (avem in continuare drumuri de piatra/pamant, lipsa unei infrastructuri de apa/canal, lipsa unor afaceri de familie ce ar putea sustine bugetul local prin taxe si impozite si evident o migrare masiva in continuare a populatiei rurale catre urban pentru locurile de munca, ceea ce este si normal atata timp cat singurele afaceri dintr-un sat sunt magazinele din colt de strada).
 5. Oameni buni, ganditi-va ca promovabilitatea nu va creste prea mult daca nu faceti nimic (eu nu sunt parte din contractul de finantare, este obligatia voastra, ca parte contractanta, sa fiti seriosi si predictibili pentru ca cealalta parte sa aiba incredere). Va creste numai datorita celor care fac proiecte si vad acum „ce se poarta” in evaluare. Nu este de ajuns. Din pacate va trebui sa faceti procedura de evaluare ceva mai flexibila. Va dau un exemplu concret inspirat din rapoartele de evaluare proiecte NEFINANTATE: Ce ar fi daca, in loc sa declarati un proiect neeligibil pentru ca beneficiarul a incadrat gresit investitia in codul CAEN, ati cere corectarea acestuia prin informatii suplimentare? Sau ce ar fi daca la depunerea proiectului ar lipsi un document (C.U. de exemplu) si l-ati cere prin informatii suplimentare?. Sau bifarea pe investitie noua in loc de modernizare? Credeti ca nu se poate obtine o NOTA DE CONSTATARE privind conditiile de mediu in timp util? Si multe altele. Ce ne facem daca la fiecare sesiune vom avea doar 40% proiecte selectate??? Probabil ca ajungem sa intrebam la final de ce nu s-au cheltuit 1,6 miliare de euro, apoi aruncam pisica moarta unul in curtea altuia si.. ramane asa.

Nu as vrea sa creada cineva ca sunt de parere ca celelalte sM destinate mediului privat nu sunt importante.. Dimpotriva este importanta sM 4.1a, 4.2., 4.2.a..insa apetitul pentru aceste sM este foarte scazut..si nu pentru ca nu ar exista cerere ci pentru ca finantarea este slaba in cazul sM 4.2./4.2.a iar pentru 4.1a documentatia pentru cererea de finantare este mult prea stufoasa iar costurile de infiintare s-ar parea ca nu reflecta realitatea..

Ce ar mai fi de spus la final..sper doar ca Moldova sa invete ceva din lectia asta, macar asa analizat succesul altor regiuni..si sa acorde o sansa celor care vor sa stearga eticheta asta de “cea mai saraca Regiune”.. Ce va pot spune eu?? saraca nu este.. este antidezvoltare..este “las ca merge si asa”.. este plina de oameni cu orgolii si ambitii care nu pot ajunge la un consens pentru a se ridica din abisul in care se afunda.. In schimb ce pot sa zic..Bravo pentru celelalte regiuni care au inteles despre ce este vorba..

Proiecte de succes si nervi de otel!!!


6 Comments on “PNDR sesiunea 2015 – Consultanta slaba sau „experti timorati cu exces de zel”?”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Flaviu says:

  Eu cred ca sunt doua mari probleme:
  A.Lipsa de predictibilitate, datorata
  A1 publicarii manualului de procedura care de fapt contine regulile care trebuie respectate mult dupa lansarea programului
  A2 posibilitatii evaluatorilor de a respinge proeictele fara a vea expertiza in domeniul de activitate vizat de proeict
  A3 lipsei corelatiei intre legea care trebuie sa fie suverana, ghid, manual de procedura, reglementari CE

  B. aplicarii abuzive din partea sistemului a puterii discretionare, in sensul ca , acolo unde se poate interpreta un aspect din proeict, se aplica respingerea proiectului in loc sa se aplice solicitarea de clarificari si daca este cazul aprobarea proiectului astfel incat sa se serveasca scopul si obiectivul ala adevarat, major al programului, adica grad inalt de absorbtie si cresterea nivelului de trai in mediul rural.

  Am propus de nenumarate ori extinderea aplicabilitatii sistemului de clarificari…nu s-a intamplat absolut nimic, dimpotriva, pierdem timpul si banii acum cu contestatii, in loc sa identificam noi clienti si sa avem absorbtie…
  In plus, intr-adevar, cineva ar trebui sa isi puna intrebarea…oare ce se intampla cu regiunea noastra? cum de, dupa aproape 10 ani in sistem, ne pica 80% din proeictele depuse? Ce s-a intamplat oare de judetul CLUJ are pe octombrie 55 de proiecte selectate pe 6.2 iar judetul IASi are 0 ?

 2. Iulian Paraschiv says:

  MOLDOVA NU ESTE A MEA, NICI A VOASTRA SI NICI A URMASILOR VOSTRI, NICI A URMASILOR URMASILOR VOSTRI. MOLDOVA ESTE A NIMANUI. ASA SA RAMANA IN CONTINUARE OSTENII MEI. Acum, lasand gluma la o parte va pot spune ca MOLDOVA nu e a mea ca nu sunt de acolo, DAR, cunosc ceva lume. Si imi pare nespus de rau cand vad oameni care inca mai au curajul de a investi, inca mai au nervii de otel, sa asculte vorbaria unui consultant si pe deasupra sa mai si depuna proiecte. E adevarat, depunerea de proiecte inseamna competitie, inseamna respectarea cu sfintenie a regulilor a procedurilor. Asa este. Dar din fericire regulile nu sunt facute in totalitate de UE. Prin urmare, Romania a avut posibilitatea sa “MAI TRAGA SI PE TURTA SA”. Lucrul acesta nu se observa din pacate, iar in MOLDOVA observ ca indiferenta este accentuata. Pacat. Acum legat de flexibilitatea sistemului… SUNT TOTAL DE ACORD cu tine Iulia. Atunci cand AFIR avea bani de 700 de proiecte si se depuneau 2000, avea de unde alege. Acum avem maxim 120% si dupa cum se observa nici 60% nu promoveaza (parca suntem la BAC). Prin urmare depinde doar de AFIR cum va gestiona aceasta “masa critica de proiecte”. Si totusi, ma mira si pe mine numarul mic de proiecte depuse pe toata MOLDOVA. Nu mai sunt firme de consultanta??? Fac numai proiecte adresate APL-urilor??? Ciudat. Eu stiu un lucru: daca depun proiecte intr-o sesiune doua si vad ca expertii nu sunt dispusi sa promoveze proiectele, atunci ma ocup de alta masura de finantare. O alta solutie ar fi, in cazul cazul 6.4, sa depunem doar proiecte de constructii care sa fie evaluate de cei de la CRFIR, pentru ca acolo vom gasi oameni cu capul pe umeri. Asa e la noi. Si inca ceva… daca in unele regiuni absorbtia este deficitara ar trebui redus personalul proportional cu volumul de activitate. Sa-i detasam.

 3. Sana Plant Extract says:

  Apropo de ceea ce spuneti: “pentru 4.1a documentatia pentru cererea de finantare este mult prea stufoasa iar costurile de infiintare s-ar parea ca nu reflecta realitatea”. Intr-adevar, asa este. Cu toate acestea am reusit sa depun un proiect pe 4.1 a. Dar, ne-am blocat intr-un “certificat” , solicitat in afara cadrului legal. Si in evaluarea indicatorilor economici care, desi la pomicultura este cunoscut ca nu ai venituri 3-4 ani, pana la intrarea pe rod, esti nevoit sa indeplinesti indicatorii economici.
  A se vedea: http://www.stiriagricole.ro/proiect-european-de-140-000-de-euro-pentru-o-livada-de-soc-si-aronia-respins-de-afir-din-cauza-unui-certificat-pe-care-nu-l-elibereaza-nimeni-35759.html

 4. Julia A. says:

  Daaaaa, exact sa depunem proiecte cu C+M ca sa evalueze CRFIR. Acest lucru l-am aplicat si eu de multi ani in urma. Am vazut ca la OJ NEeamt nu ma pot intelege cu oamenii, am renuntat si m-am mutat pe alt tip de proiecte.

  La CRFIR Iasi, va pot spune ca gasiti oameni cu capul pe umeri si de cele mai multe ori se poate discuta atat cu expertii cat si cu conducerea. Un cazul in care te simti nedretatit de ceva, te duci frumos si spui ce ai de spus, spune si expertul opinia sa si parca e alta treaba. La OJ Neamt de exemplu…”e interzis sa ai alt punct de vedere fata de expert…alt punct de vedere fata de expert este sinonim cu proiect respins, documentatie respinsa…,nu ai voie sa comentezi in front.. :))”

 5. Julia A. says:

  Daaaaa, exact sa depunem proiecte cu C+M ca sa evalueze CRFIR. Acest lucru l-am aplicat si eu de multi ani in urma. Am vazut ca la OJ NEeamt nu ma pot intelege cu oamenii, am renuntat si m-am mutat pe alt tip de proiecte.

  La CRFIR Iasi, va pot spune ca gasiti oameni cu capul pe umeri si de cele mai multe ori se poate discuta atat cu expertii cat si cu conducerea. Un cazul in care te simti nedretatit de ceva, te duci frumos si spui ce ai de spus, spune si expertul opinia sa si parca e alta treaba. La OJ Neamt de exemplu…”e interzis sa ai alt punct de vedere fata de expert…alt punct de vedere fata de expert este sinonim cu proiect respins, documentatie respinsa…,nu ai voie sa comentezi in front.. :))”

 6. anne1987w says:

  Atenţie,
  Aplicați pentru un împrumut rapid, sigur și convenabil de a plăti facturile, împrumuturi Xmas, împrumuturi ipotecare, împrumuturi de consolidare și o afacere nouă pentru a începe sau refinanța proiectele dvs. cu o rată a dobânzii mai mică de 3%. Contactați-ne astăzi: droschklauserich at gmail dot com cu suma creditului necesară.
  Suntem creditori, înscriși și creditori legitimi și vă vom servi mai bine!
  Ne puteți contacta astăzi dacă sunteți interesat să primiți acest împrumut, vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre procesul de creditare, procesul cum ar fi condițiile de împrumut și cum va fi transferat împrumutul. Avem nevoie de răspunsul dvs. urgent dacă sunteți interesat și nu veți regreta.

  NOTĂ: Toate răspunsurile trebuie transmise la: droschklauserich at gmail dot com

  Mulțumesc!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>