In primul rand – LA MULTI ANI!!!. Sa aveti parte de un an plin de reusite, proiecte eligibile, contracte de finantare semnate si cel mai important INVESTITII LA CHEIE finalizate cu SUCCES!!
In al doilea rand. Odata reveniti la locurile noastre sau mai exact pe pozitia de START pentru noul PROGRAM 2014-2020, începem cu toti sa cautam ultimele stiri sau „barfe pe surse”, fiecare cum poate. Normal ca un nou inceput de an aduce cu el incredere in ceva mai bun, iar pentru noi cei implicati financiar, emotional si cum vreti voi in domeniul asta al fondurilor europene – ceva mai multa incredere in NORMALITATE – asta daca inca mai avem aptitudini in a o identifica.
Cu toti va amintiti cu siguranta de anul 2014 – anul rezilierilor masive pe baza conditiilor artificiale, va amintiti despre zidul de nepasare al unei agentii, despre lipsa de vedere – daca as putea spune asa, despre replici ” afara ploua”, despre ” corectitudine”, despre revolta unor oameni ajunsi in situatii disperate, si cu siguranta despre un anume domn Mircea Badiu, care indraznise sa faca publica o stare de fapt a „absorbtiei fondurilor europene” pentru FEADR. Am citit cu toti scrisoarea in care era descrisa situatia disperata in care s-a ajuns in acest moment pentru ca multi au vrut sa aduca un plus tarii asteia. Nu vreau sa spun ca nu sunt si rau intentionati insa nu toti sfintii sunt hoti.
Ajunsa recent in fata calculatorului, in cautarea de noi informatii despre ce o sa fie, despre daca cineva are macar o singura informatie, pe bune si nu doar ” vorbe de tv”, am gasit un articol cu raspunsul AFIR la problema omului – Mircea Badiu. Insa…uimire – VICTIMA este AFIR!
Articolul il puteti gasi pe http://www.agroinfo.ro/economic/finantare/raspunsul-afir-cu-privire-la-crearea-de-conditii-artificiale-in-implementarea-proiectelor-pndr.
Si haideti sa va spun ce am inteles eu din aceasta abodare.
1. APDRP, nu AFIR ca el este „nepatat” si „nou” in bransa, a avut o problema din 2006, odata cu Regulamentul nr. 1975/2006 (nu il mai mentionam si pe ala din 1995). A avut o problema pentru ca insasi institutia care reglementeaza fondurile europene nu stia legislatia. Ce mai „la deal la vale”, nu ati avut habar, pana când nu au venit baietii cu auditul si v-au luat la intrebari. Ca o fi cazut cerul pe voi sau nu, Dumnezeu mai stie, insa clar ati indreptat degetul spre beneficiar, singurul rau din toata ecuatia asta. Doar legislatia a vorbit, vag, despre conditii artificiale, trebuiau sa respecte oamenii, nu sa va asculte pe voi si sa urmeze Ghidul Solicitantului. Cine o sa il mai citeasca si pe ala, nu stiu, ca oricum acum si-a capatat faima de „CANCAN” – despre toate si despre nimic. Oameni buni sa stiti ca ghidul solicitantului este egal cu zero, luati si cititi toata legislatia nationala si europeana din domeniu si asa veti sti cum sa va aparati in fata absurditatilor care o sa va inunde creierul si gândirea. Asadar, prima idee este ca NU ATI AVUT HABAR, despre ce ar putea sa mai insemne si articolul ala.
2. Beneficiarii au jucat dupa regulile voastre! Haideti sa ne concentram un pic si sa faceti un efort – minim, promit! Vine o institutie si scoate la bataie bani pentru dezvoltarea unei afaceri si odata cu el va aduce si un pachet de conditii si va mai spune si ca este concurs. Ce ati face atunci? Normal, citesti ghidul si vezi unde nu te incadrezi si ce ai putea face sa indeplinesti conditiile. Este NORMAL, oameni buni, sau cel putin asa am fost invatati in scoala asta, sa iti folosesti CREIERUL – asta daca vrei sa iti fie bine. Acum intreb: Daca toti beneficiari astia nu ar fi cautat solutii sa se incadreze in „conditiile voastre” cine ar fi mai depus proiecte? Sau cumva aveti impresia ca beneficiarii „perfecti” se gasesc la tot pasul. NU EXISTA, start-up-uri care sa aiba capacitatea de a implementa un proiect cu succes – pentru ca oamenii cu bani nu se nasc asa pur si simplu, ei provin din familii care dezvolta deja afaceri si pentru ca bancile nu acorda credit, asa la oameni care nu au nimic, sau voi când mergeti la banca, pentru credite de mii de euro mergeti cu buletinul? Oamenii cauta solutii, legale, ca de aia au creiere, sa le foloseasca!
3. In cadrul articolului se exemplifica cazuri de conditii artificiale, diverse ” nereguli”. Insa in fiecare caz, beneficiarul trebuie lasat sa ajunga la final, pentru ca doar atunci se poate identifica crearea de conditii artificiale. Ei na? Da pana atunci nu se poate? Eu zic sa va lasam in mijlocul strazii si dupa ce va calca autobuzul sa va anuntam ca vine! Asta se numeste „cinism”!
4. Ce stiti voi despre „pierdere imensa” in cazul unui proiect? Angajatii sunt protejati de legislatia nationala, si isi asuma roluri care nu li se cuvin. Probabil ca as fi putut varsa o lacrima la urmatoarea fraza: „Este adevărat, un proiect finalizat care este reziliat din cauza creării condiţiilor artificiale constituie o pierdere imensă: în ordine cronologică, în primul rând pentru acei beneficiari care nu au primit finanţare si care au intrat în competiţie respectând regulile jocului, în al doilea rând, banii pot fi consideraţi pierduţi până la recuperarea lor de la beneficiarul iniţial iar din punct de vedere al impactului economic valoarea lor este mult diminuată, în al treilea rând, de cele mai multe ori proiectele nu supravieţuiesc rezilierii, acest fapt având impact direct asupra comunităţii (desfiinţarea locurilor de muncă create fiind cel mai la îndemână exemplu)”, insa in alte timpuri. Abia asteptati sa mai treaca un pic perioada sarbatorilor sa va apucati de rezilieri pentru proiectele intarziate.
5. Nu ai cum sa vorbesti despre situatii dramatice si sa nu te perii un pic! „..Cu toate că rezilierea contractului şi recuperarea banilor europeni este în fapt îndreptarea unei nedreptăţi, până la înţelegerea cauzei rezilierii şi a justeţei acţiunilor Agenţiei, la nivel de percepţie, sunt descurajaţi cei care vor să acceseze fonduri însă rămân cu impresia că „sistemul este corupt””. Hai serios, vreti sa vorbim despre Brasov, Suceava, Timis..! Asa ziceam si eu!
Oricum am inteles ideea, este grav insa nu e din cauza voastra, voi nu stiti, nu ati vazut, nu ati lucrat in agentia asta in anii 2007-2013! Iar atunci când doriti sa aveti impresia de „nuca in perete”, va sta la dispozitie www. apdrp.ro si mai nou ii gasiti si pe Facebook!(daca vreti sa luati niste lectii despre „lauda de sine”).
O zi frumoasa,
2 Comments on “Succesul AFIR = conditii artificiale!”
You can track this conversation through its atom feed.
Draga Iulia. Am citit articolul tau si am ajuns la concluzia ca nu am nimic de comentat sau de adaugat. Oare AFIR (APDRP) ce ar zice? Ar inghiti in sec ??? Ce se va intampla cu beneficiarii care vor castiga in instanta procesele cu AFIR legate de „crearea de conditii artificiale”? Dupa cum spunea directorul AFIR: O PIERDERE IMENSA…. dar numai din partea beneficiarilor… Cu totii platim pentru greselile noastre!
Posted on ianuarie 8, 2015 la 7:32 pm.
Binenteles ca Iulia are dreptate.Urmaresc subiectul de ceva vreme,pacat ca Iulia este singura care scrie despre aceasta situatie grava in care se afla sute de oameni.Problema este ca,din 10 actiuni in instanta pe spete identice,castiga 9.Cu cel care pierde pentru ca a avut ghinionul sa nimereasca la un judecator care nu vrea bataie de cap,ce se va intampla?Cine ii va face dreptate?????Sau poate ar trebui sa faca plangeri penale expertilor AFIR????!!!
Posted on februarie 10, 2015 la 9:34 am.