Performanta unui sistem are la baza oameni bine pregatiti, o sincronizare aproape perfecta intre actiuni si multa multa munca. Insa un stimul foarte important il reprezinta si critica. Nu ai cum sa imbunatatesti punctele slabe daca nu stii care sunt acelea, nu? Mi-am promis sa-mi pun un pic de pauza la aciditatea caracteristica, insa când vad asa ceva pur si simplu nu-mi iese:))). Nu ai cum sa traiesti pe Luna si sa pretinzi a rezolva problemele de pe Pamant!

Periodic, AFIR prezinta un fel de raport public al activitatii desfasurate – revista Euroagricultura. Mai exact un fel de promovare a fondurilor europene in mediul rural si a succesului rasunator:)). Aproape de fiecare data este prezentat cate un interviu cu cei mai importanti oameni ai sistemului – ce am facut, ce mai este de facut si ce propunem. Pana aici toate bune si frumoase. Mai nene, da când te apuci pe bune de citit sa vezi ce zice omul zau ca nu poti sa te abtii..de ras.. de plans..

Vedeta numarului din noiembrie, este, din punctul meu de vedere, dl. director Popescu. Daca ar fi sa organizam niste alegeri ar castiga detasat locul pentru „cel mai informat om din sistem”:)):)).

Si pentru ca e corect sa lucram cu materialul clientului prezentam niste fragmente din interviul acordat Euroagricultura:

Intrebare: La ce va ganditi când auziti PNDR?

La 18 miliarde de euro solicitate de către potențialii beneficiari. La contracte de finanțare pentru investiții private și publice în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro. La peste 6,5 miliarde de euro plăţi efectuate către beneficiarii investițiilor PNDR și plăți directe către fermierii români. La impactul extraordinar al acestor fondurilor europene asupra agriculturii și mediului rural. La eforturile AFIR de a absorbi bani europeni pentru a-i investi în satul românesc.

Haideti sa va spun la ce ma gândesc eu când aud PNDR: Ma gândesc la o mare sansa de revigorare a mediului rural romanesc ratata din cauza unui sistem fastacit, care azi citeste de la stanga la dreapta si maine de la dreapta la stanga, a unor proceduri interminabile, a unor legi interpretabile si tot asa. Am mai spus si o repet: Ar trebui de acum sa lucrati la o statistica de plati recuperate de la beneficiari si nu de plati efectuate, vezi IRD-uri. Macar pentru o clipa sa va ganditi la beneficiarii aceia care trebuie sa returneze ajutorul nerambursabil, care isi declara falimentul, care raman vanduti la banca, e un exercitiu de imaginatie care cu siguranta nu v-ar fura mai mult de 30 de minute din timpul dvs. Ca sa nu mai spunem ca ne-am bucura ca macar 30 de minute sa analizati realitatea si sa nu mai concepeti anomalii. Insa finalul este apoteotic:)). Sa-i dam cezarului ce-i a cezarului!!! Acum am ceva indoieli privind eforturile cu absorbtia, cred ca e doar o greseala de exprimare sau tehnoredactare. Va spun eu ca omul a vrut sa spuna despre eforturile de recuperare a banilor investiti ca de aceea e asa aglomeratie la AFIR, nu din cauza implementarii cu succes.

Primii sunt beneficiarii. Fără ei nu există Program.

Asta ar trebui sa va reamintiti si atunci când semnati Procese verbale de recuperare debit, si atunci când aprobati tampenii de manuale de procedura, si atunci când ii umiliti pe saraci oameni!! Si sa fie clar fara beneficiari toata lumea sta acasa! Si nu doar nesimtitul asta de consultant care niciodata nu stie nimic!

Impactul este ceea ce rămâne şi ceea ce este vizibil nu doar pentru beneficiari efectivi ai PNDR, ci pentru toată lumea.

Cu siguranta evenimentele pe care le traiesc multi beneficiari in prezent o sa ne asigure „un flux continuu” de alti solicitanti si in viitor:)). Credeti cumva ca oameni nu vorbesc intre ei, nu povestesc cât de „fun” e sa fii beneficiar de fonduri europene?

 

 AFIR – oamenii din cadrul Agenţiei – sunt cei care au responsabilitatea de a face să se întâmple totul.

De obicei inainte sa afirmi ceva trebuie sa crezi in acel ceva. Dvs. ce parere aveti? Sau cumva „totul” asta inseamna altceva decat ceea ce ar trebui sa insemne?

Reorganizarea este mai uşor de înţeles şi perceput pentru colegii mei, care lucrează efectiv în Agenţie. De altfel, ar fi ideal ca beneficiarii să resimtă doar efectele pozitive privind eficientizarea depunerii şi implementării proiectelor lor. Este un pas firesc pentru a reuşi să implementăm cu succes acţiunile concrete solicitate de beneficiari.

Clar este usor de inteles si pentru noi care asteptam semnarea unui act aditional la contractul de finantare vreo 3-4 luni, credeti cumva ca asta inseamna efect pozitiv al reorganizarii?. Nu este total nepotrivita reorganizarea asta, dar acum când noi trebuie sa muncim intens pentru implementare ne apucam de reorganizare? Acum serios dvs. când aveti un deadline de predare documentatii va apucati de curatenie pe birou?:)). Nu o sa finalizam cu nici un succes implementarea acestui program pentru ca nu lucram pentru cauza asta!!

Având în vedere că plăţile pentru proiectele de investiţii şi angajamentele multianuale pentru PNDR 2013 vor continua până la sfârşitul anului 2015, sunt încrezător că rata absorbției la finalul perioadei de programare va fi foarte aproape de 100%.

Mai nene daca intradevar esti un om corect si drept gaseste o solutie pentru prostiile de conditii artificiale, erori ale unor ghiduri, manuale, intreprinderi „legate” si lasa euforia de absorbtie 100%. Asta este adevarata problema a AFIR, una foarte reala si faptul ca o evitati nu inseamna ca se rezolva de la sine. Incetati sa mai ascundeti gunoiul sub pres si aratati ca va pasa de oamenii care au ajuns in situatii total neplacute si disperate. Nu mai veniti sa vorbiti oamenilor despre soare când afara ploua! Incetati sa mai dati cu o mana si cu doua sa luati! Daca au fost oameni de buna credinta si au crezut in magia fondurilor europene, ce ar fi sa le dam o sansa sa ne arate ca se pot dezvolta!

Si inca ceva, apreciez cifrele, insa cam multe si citite dintr-o statistica gresita, cred ca aveti niste formule gresit introduse in excel!

O zi buna!

 


One Comment on “Un mesaj de pe Luna!!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Sorin Georgescu says:

    Totul se rezuma la bani… la banii pe care ii incaseaza functionarii AFIR. Iulia, daca ai avea salariul lui Popescu nu crezi ca ai spune aceleasi bazaconii? Eu cel putin as fi tentat. La fel tentat precum angajatii CRFIR care fac absorbtie sub deviza ” ZIUA TRECE, LEAFA MERGE, NOI MUNCIM CU DRAG”. Altfel nu se explica de ce un act aditional dureaza si 6 luni si o transa de plata 90 de zile. Expertii astia nesimtiti stiu bine ca pe ei nu-i evalueaza nimeni si atunci… de ce sa te spetesti? Recunosc ca nu toti sunt asa.. dar prea putini oameni seriosi in AFIR… mult prea putini.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>