Am observat ca in ultima vreme ministrul Agriculturii vine tare din spate sau devine foarte vocal si ferm pe pozitie! Nu as vrea sa il descurajez, dar, in principiu, cand ocupi o anumita functie, in speta esti ministru, ar trebui sa dezvolti un anumit filtru al declaratiilor si sa intelegi ca rafuielile politice nu isi au nici locul si nici nu vin in sprijinul fermierilor.

Printre picaturi si pe fragmente am reusit sa vad o mare parte din emisiunea de la Agro TV si sa mai citesc si unele declaratii de prin presa si o sa va spun ce cred eu ca este gresit.

  1. In primul rand, ca si ministru, nu e oki sa vii sa spui ca fermierii au fraudat fondurile europene si tot sa bati apa in piua la fiecare declaratie. Pot sa inteleg ca, din pozitia actuala, o fi dand bine, politic vorbind, ca cel de dinaintea ta e prost si tu esti destept, dar nu asa ar trebui sa se comporte un leader/manager/ministru. Poti sa corectezi aspecte gresite si lucruri care nu s-au facut bine si fara sa urli in gura mare ca „s-au fraudat fondurile”. Un alt aspect important, este ca in PNDR 2014-2020, nu prea s-au fraudat fondurile astea, ca sa vezi:)). Au fost controale cam toata vara lui 2020 si nu prea am auzit de cazuri in care lucrurile nu au fost bine..asta se traduce in faptul ca oamenii chiar au respectat criteriile de eligibilitate si selectie si in perioada de implementare si de monitorizare. Acest lucru il spun si cei de la DCA si toate organismele astea de control. Prin urmare, vorbitul de prostii dauneaza. Dar..daca tu, ca si roman, te trezesti vorbind despre frauda, uite asa mai vine niste controale de la CE peste tine si iti cauta si nod in papura, si te lasa si cu buzunarele goale, ca na daca tot strigi hotul.
  2. In al doilea rand, legat de cooperativele agricole infiintate la ultima sesiune pe 41, este gresita afirmatia ca „sunt niste beneficiari aparuti peste noapte”. De ce? Pentru ca aceste cooperative au la baza niste firme/persoane fizice care fac asta din tata’n fiu, adica sunt acei agricultori de poveste despre care tot  vorbeste dl. ministru. Daca vezi o cooperativa agricola infiintata in anul 2018 nu inseamna ca are la baza  niste Vasile care s-au apucat de agricultura in 2018 si nu au mai vazut un tractor in viata lor. Afirmatia asta, pentru mine, il pune pe Ministru intr-o pozitie nu prea favorabila lui..vorbeste fara sa stie despre ce vorbeste si asta este gresit. Ghidul de la momentul respectiv a avut drept scop stimularea infiintarii de cooperative agricole, avand in vedere faptul ca aveau o finantare de 90% si atingeau minim 90puncte, prin urmare sesiunea respectiva si-a atins scopul..acela de a stimula realizarea de cooperative agricole. Banuiesc ca acest aspect nu il stie, dar ii spun eu ca la momentul respectiv, oamenii astia chiar faceau un fel de pionierat..ei efectiv erau cei care mergeau cu legea in brate la Registrul Comertului si tot ei, singuri, se prindeau din mers cum functioneaza o cooperativa. Nu stiu, daca dl. ministru, a stat sa analizeze putin, pozitia fermierilor fata de cooperativele agricole si cam cum li se schimba fata oamenilor astia cand aud cuvantul „cooperativa”:))).  Ii spun eu, cu mana pe inima, ca e complicat, sa ii explici unui fermier, ca este o diferenta intre cooperativa de acum si ceea ce atunci..oamenii in general, au o retinere in ceea ce priveste lucrul in comun, dapai sa ii mai si convingi ca nimeni nu fura nimic nimanui si chiar e un beneficiu sa lucrezi intr-o cooperativa.
  3. In al treilea rand, din spusele dansului, am inteles ca pentru tinerii fermieri se va puncta apartenenta la o cooperativa agricola..fix noutatea invechita:)). Cat de mult „stimuleaza” asocierea un astfel de punctaj? Ii spun eu..fix pix. Da asta e sigur o idee buna in opinia lui, dar ceea cu formarea de cooperative nu:))..ok!!
  4. In al patrulea rand, daca vrei sa aduci un suflu nou, ar trebui sa incepi sa admiti faptul ca nu tot ce au lasat, in urma, cei care au plecat a fost gresit. Desi e greu de digerat si de acceptat, Chesnoiu chiar a fost un om potrivit, la locul potrivit:))..si ca sa vezi, pe vremea lui, ne-am mutat cu depunerile online, platforma afir s-a super dezvoltat, am trecut la semnatura electronica, conditiile artificiale s-au normalizat si tot asa.

Acum, fiecare isi alege drumul si face cum crede el de cuviinta, dar, pentru moment drumul e putin gresit! Eu, cel putin, astept din partea PNL-ului mai putina hatareala din asta ieftina si mai mult mana pe carte:))..ca nu-i asa „cititul nu a omorat pe nimeni”:))


No Comments on “Toate’s noi si vechi’s toate!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>