Nu credeam ca in 2020 o sa mai avem discutii pe tema subiectului care urmeaza, dar se pare ca realitatea tine mortis sa imi sfideze logica si asteptarile. Desi pana acum nu am mentionat clar locul la care fac referire, pastrand mai mult o modalitate generalista de a spune intamplari, astazi subiectul o sa fie Oficiul Judetean de Finantare a Investitiilor Rurale Neamt. De ce asa? Nu stiu. Poate pentru ca la un moment dat trebuie sa spunem lucrurilor pe nume, probabil asa isi gasesc rezolvarea, nu stiu, vom vedea. Ca o sa ma combata cineva ori ba, vom vedea si asta, eu imi asum ce spun aici, este fix ce gandesc si nu ma constrange nici o haina procedurala si nici nu ma strange nimeni cu usa. O sa pastrez cat de obiectiv pot eu discutia, desi ma aflu (asa as vrea sa cred) in aceeasi barca cu solicitantul/beneficiarul si este posibil ca la un moment dat sa fiu de partea lui si sa alunec catre subiectivism.

Subiectul este reprezentat de evaluarea, selectia si apoi nesemnarea deciziei de finantare pentru un proiect in cadrul SM 17.1 – prime de asigurare. Din motive ce tin mai mult de confidentialitate, numele beneficiarului nu o sa vi-l spun (directorul general al AFIR, daca doreste sa modifice ceva in „buna functionare” a acestui Oficiu poate verifica singur – banuiesc ca nu mai exista contestatii pe 17.1:)) sau daca macar simte o bruma de vinovatie vis-a-vis de absorbtia realizata la nivel de acest OJFIR ar putea sa puna macar niste intrebari).

Speta este urmatoarea: Solicitantul depune cerere de finantare in vederea decontarii ulterioare a unei prime de asigurare cu o valoare derizorie, daca as putea sa spun asa (aprox.1500 de lei). Normal primeste informatii suplimentare, ca asa cum primesti la 200.000 euro poti si la 1500 lei. Informatiile solicitate acolo..pfff…lipseste un AGR in fata numarului de polita, desi daca e sa ne uitam atent in polita, numarul politei de asigurare este o insiruire de cifre, fisa tehnologica nu are mentionat anul ci doar luna..in fine. Raspunde la informatii suplimentare si in centralizatorul lunii Septembrie este selectat spre finantare si primeste Notificarea de selectie a cererii de finantare in care i se solicita incarcarea in sistemul online a documentelor emise de alte institutii cu semnatura electronica pentru verificarea conformitatii. In 2020 s-a trecut la efectuarea conformitatii la contractare pe platforma online AFIR, pentru ca COVID. In termenul specificat, solicitantul incarca documentele mentionate (desi in F9 nu se mentioneaza care document) si soc si groaza primeste formularul F10- de verificare a conformitatii in care i se aduce la cunostiinta faptul ca nu se va incheia decizia de finantare pentru ca solicitantul nu a incarcat toate documentele emise de alte institutii cu semnatura electronica. Ia la cunostiinta F10 (desi 1 zi nu a incarcat in sistem si deja primeste e-mail de la dna in cauza sa incarce F10 luat la cunostiinta ca fluxul trebuie sa isi vada de drum), desi inainte sa emita F10 nu anunta beneficiarul, nu are aceeasi bunavointa ca atunci cand o priveste fluxul ei, macar sa intrebe de ce nu sunt documentele respective pe platforma, poate solicitantul are si el o explicatie sau poate are platforma o eroare, el le-a incarcat si ea nu le vede, in fine. AFIR in sprijinul dvs. recomanda expertilor sa fie alaturi de beneficiari si sa le acorde toata bunavointa de care sunt ei capabili. Dar se pare ca unele sunt prezentarile la nivel central si altfel stau lucrurile la „firul ierbii”.

Urmand indicatiile din procedura de implementare a sM 17.1 publicata pe site-ul AFIR(ca asta avem noi muritorii de rand la dispozitie) se mentioneaza un singur caz in care se poate ajunge la neincheierea deciziei de finantare si anume „“d) În cazul în care solicitantul prezintă documentele în termenul menționat în Formularul F9, iar în urma verificării prin completarea Formularului F10, acestea nu corespund cu cele existente în sistem, expertul CE-SAFPD-OJFIR va menționa acest aspect în Formularul F10 pe care îl va prezenta beneficiarului pentru luare la cunoștință, și ulterior expertul SAFPD-CRFIR va elabora și transmite solicitantului Formularul F11 – Notificarea de neîncheiere a Deciziei de finanțare”. In traducere libera, daca am incarcat initial un OP in care aveam semnatura bancii in partea dreapta sus si la contractare depun un OP care are semnatura bancii in dreapta jos, expertul constata ca ce are el nu corespunde cu documentul incarcat si PA. In rest nu se mentioneaza cum se procedeaza in cazul Omisiunilor de exemplu..dar avand in vedere urmatoarele aspecte imi e greu sa cred ca nu se pot solicita informatii suplimentare:

  1. Pe toate etapele procedurale se solicita informatii suplimentare, la cererea de finantare/cerere de plata/note de modificare (exemplu pentru ce a considerat expertul ca trebuie sa dea inf. suplimentare la cererea de finantare de mai sus)..este imposibil sa nu acorzi aceasta posibilitate la incheierea unei decizii de finantare..desi vorbim despre o omisiune..solicitantul a uitat sau a considerat ca nu este cazul..Dumnezeu cu mila, ceri o solicitare..nu incalci nicio procedura. Informatiile suplimentare sunt normale si nu sunt in afara procedurii. Repet, solicitantul nu a incarcat un document!! De unde poate stii cu siguranta ca un document nu bate cu altul daca nu l-a vazut??
  2. Pana cand COVID si-a facut aparitia in viata noastra conformitatea la contractare se facea cu solicitantul si dosarelul din dotare la nivel de OJ/CR. Mai exact lua omul dosarul cu documentele originale si se ducea la tanti la usa, sa analizeze dosarul si daca se intampla sa lipseasca ceva, sau poate sa nu aiba CI la el il trimitea frumos acasa dupa document. Ei astazi se pare ca nu ne mai permitem acest lux..sau OJFIR NEAMT, prin prisma transparentei lor totale, nu isi mai permite acest lux.
  3. De ce daca procedura nu iti interzice sa ceri informatii suplimentare, tu alegi sa nu ceri? De ce daca la alte OJ-uri se poate, aici nu se poate?! Nu ar trebui sa fie o procedura unitara? Un alt aspect mentionat in procedura de lucru este si faptul ca institutiile, in cascada, pot solicita informatii suplimentare la incheierea deciziei de finantare, informatii care ajung tot la beneficiar. De exemplu „În cazul în care Consilierul Juridic din cadrul CJC-CRFIR solicită, în scris, informaţii suplimentare către SAFPD – CRFIR, șeful acestui serviciu repartizează solicitarea de clarificări expertului CI-SAFPD-CRFIR care a pregătit respectiva Decizie de Finanţare în vederea transmiterii solicitării către beneficiar, după caz. Solicitarea se face prin intermediul Formularului F4, iar informațiile trebuie prezentate de beneficiar în maximum 5 zile lucrătoare de la data confirmării de primire a Formularului F4 dar nu mai mult de 7 zile lucrătoare de la comunicare. După primirea informaţiilor suplimentare solicitate, expertul CI-SAFPD-CRFIR transmite documentele la CJC, caz în care consilierul CJC reia fluxul procedural în vederea acordarii vizei de legalitate. Dar pentru niste omisiuni, ops, informatiile suplimentare nu sunt permise.

De ce acest exces de zel?! La nivel de judet s-a propagat mai mult o teama decat o justificare coerenta si normala si toata lumea inghite justificarile astea. Experientele prin care a trecut OJFIR-ul in trecut i-au facut sa fie foarte transparenti si sa urmeze procedura. O da:))). Restul tarii, care este ei niste hoti! De parca celelalte OJFIR-uri din tara asta ar merge pe hotie de fac absorbtie si singurul loc in care se respecta procedura si Dreptatea este singura deviza este NT. In primul rand exista o mare diferenta intre TRANSPARENTA si rea-vointa/procedura dusa la extrem, sa nu folosim rautate..nu de alta da parca vad ca vor taia tot ce vad in cale in urmatoarea luna:)). Stiti cate proiecte s-au depus in sesiunea de anul asta pe tineri fermieri?? Va spun eu, 2!!! Si acum va las pe voi sa va ganditi la motive sau de ce se intampla asa? Despre parerile consultantilor din zona Moldovei..lesne de inteles..va pot enumera eu destule pareri. Dar sa ii lasam pe consultanti la o parte ca ei oricum sunt prosti si incompetenti, sa ii luam in calcul pe solicitantii din zona (fara cei cu CM – acolo contributia este EXCLUSIV a CRFIR IASI si atat, OJFIR-ul nu are niciun merit in treaba asta). Sa ii luam in calcul pe solicitantii gen..fermieri pentru 17.1, 6.1? Cati credeti ca sunt? Si nici sa nu va treaca prin cap sa puneti la socoteala GAL-urile, acolo vorbim despre GAL-uri si atat!!! Sa vorbim exact si punctual despre proiecte depuse, evaluate si finalizate la nivel de OJFIR. Nu stiu cum o sa ii dea calculele dl. Director Moraru Mihai-Liviu, dar eu nu prea vad plus in fata ochilor. Si acum, din punct de vedere economic, desi stiu ca pe stat nu prea il intereseaza, as dori sa stiu si eu, si probabil si ceilalti prosti din jurul meu, cum isi justifica activitatea astfel de institutii. Eu, Gheorghe, ma duc la munca azi, semnez condica, si cu ce ma ocup?! Mai vine un Ghita sa isi mai incerce norocul si pac il trimit acasa? ca nu are semnatura pe frunte? Cum functioneaza lucrurile astea? ce justificare poate avea AFIR/MADR pentru astfel de cazuri?! Ca tot merg prin tara si se lauda cu meritele lor?! Si sa ma lasati cu Consultantul e HOT si incompetent. Daca se ofera vreun erou din asta, ii dau eu o zi de a mea (si o sa imi rezerv dreptul de a-i da una in care are in program si CF si o bucata mica de Achizitii si o Transa care arde) si daca nu face nicio greseala si nu isi pierde cumpatul o clipa, il angajez eu la mine. Cand nu ne mai duce „pisicu” ori nu mai putem..sau poate ne apropiem de pensie si nu mai avem chef, sau poate ne doare in fund de munca altora mergem nene acasa.

Asa ca, in tara asta facem absorbtie, sa nu fim prostii din coada clasamentului, sa ne rada pana si Bulgaria in nas!!! Cine nu poate, merge acasa! E simplu! si cine are putin de procuror in sange a gresit institutia!!!

P.S. Sper ca de data asta dl. Moraru sa isi dea interesul si macar sa verifice! Vedeti dvs. din postura pe care o aveti, nu sunteti numai angajatul AFIR, sunteti si angajatul tuturor solicitantilor si a beneficiarilor din tara asta si trebuie sa fiti acolo pentru ei si alaturi de ei!! Din pacate AFIR este o institutie care in mod normal isi sustine activitatea daca are clienti, cam cum e si cu consultantii. Daca intelegeti treaba asta e de bine!


No Comments on “AFIR in SPRIJINUL DVS.”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>