In articolul de astazi o sa am indrazneala sa comentez si eu afirmatiile unui domn Alexandru Potor, secretar de stat, care isi permite sa faca unele afirmatii, de o lejeritate incredibila, pe munca si banii nostii, cum s-ar putea spune, ca doar cand esti secretar de stat, poti sa ii dai cu verzi si uscate.

In ultima perioada, dl Alexandru Potor si dl. Adrian Chesnoiu sunt intr-un fel de CARAVANA RURALA in diferite locatii din tara, cu scopul de a se apropia de potentiali solicitanti si beneficiari ai programului, de a identifica problemele la nivel de relatie beneficiar-expert-consultant (desi consultantul reprezinta de obicei puntea dintre expert si beneficiar, vadit l-am pus la coada, intrucat de multe ori el este acolo doar sa incaseze diversele:))) si evident de a gasi solutii. Ei bine, asta nu presupune ca intr-adevar se reduce birocratia sau incetam sa mai aruncam proiectele eligibile la gunoi. Dar in fine, lasand sarcasmul la o parte, principala problema cu care ne confruntam in ultima vreme sunt proiectele eligibile fara finantare.

Astazi o sa luam la analiza sM 4.1. Fiecare submasura din cadrul PNDR 2014-2020 are disponibila, din capul locului, o alocare financiara. In cazul sM, alocarea financiara totala a fost de 823,1 milioane Euro si pana in prezent au fost selectate proiecte cu o valoare de 546.202.635 euro (conform situatiei publicate pe MADR). La aceasta suma se adauga si valoarea scoasa la licitatie pentru anul 2017: 185.000.000 euro. In acest caz valoarea ramasa disponibila pentru viitoarele sesiuni, doar pentru sM 4.1. ar fi de 91.897.365 Euro. Ministerul nu spune clar daca din aceasta suma se scade valoarea proiectelor transferate din PNDR 2013. Chiar daca ar fi sa fie asa am avea de scazut suma de 36.878.638 euro. Ar ramane totusi, 55.018.727 euro. Daca la aceasta suma vom adauga valoarea rezilierilor de pana in prezent (14.779.868 euro), atunci disponibilul total la aceasta ora este de 69.798.595 euro.

Totodata in sesiunea din anul curent, practic ne-am calcat unii pe altii in picioare, si numarul proiectelor depuse pe vegetal a fost de 1.158 cu o valoare de 450.215.146 Euro, doar pentru etapa 2 – luna iunie. Din experienta anilor trecuti, din numarul total de proiecte depus, aproximativ 60% vor fi eligibile, asta insemnand o valoare a proiectelor eligibile de 270.129.087 euro. Pana in prezent au fost selectate, pe partea vegetal, proiecte cu o valoare de 52.251.172euro (luna 1+luna 2), iar alocarea pentru anul 2017, vegetal, este de doar 79.000.000 euro. Analizand cererea si oferta ne-am putea da seama cat de mare este bataia de joc cand vine un domn precum un secretar de stat sa ne spuna ca el nu este de acord cu realocarile financiare in cadrul PNDR 2020 ca proiectele inca nu au ajuns la un grad de maturitate.

Ei, acum ma intreb cum ar trebui sa traduc „gradul de maturitate”? As vrea sa il instiintez pe acest domn ca eu, personal – discutam cazul meu, am 3 proiecte pe care ma chinui sa le depun din prima sesiune a anului 2016. De ce am ramas cu ele in brate? Pai pentru ca am fost destul de matura, la momentul respectiv, si nu le-am impus solicitantilor partea cu procesarea, nici soiurile autohtone si nici angajatul cu studii superioare (dar avand in vedere ultimele evenimente „prostuta” as putea spune). Si uite asa am ramas cu hartia in dulap pana in decembrie, cand iara frumusel am refacut studiul de fezabilitate, cererea de finantare si iara le-am pregatit de depunere, dar ce sa vezi, tot nu am fost suficient de „matura” si iara pac-pac banii. In anul 2017, am mai sarit un pic de partea de „maturitatea” si de „plierea pe nevoile solicitantului si nu pe conditiile de selectie din ghid – conform declaratiilor dl Chesnoiu”, dar se pare ca nu suficient de mult, astfel incat sa inhat toate cele 5 puncte la partea cu soiuri ori sa oblig la angajarea unui manager cu studii superioare. Prin urmare din cele 7 proiecte depuse, 3 sunt trase de anul trecut, proiecte peste care au trecut 2 sesiuni. Si eu va asigur ca asta nu este doar cazul meu.

Analizand lista cu toate proiectele depuse in anul 2017, etapa 2 si lista intermediara, deja publicata, imi dau seama ca situatia este un pic maro, ca sa nu zic altfel. De ce? Pai pentru ca doar la OLT s-au dovedit a fi oamenii suficient de „maturi”, incat sa indeplineasca conditiile AFIR-ului.

Prin urmare, cand din pozitia ta de secretar de stat, vii cu verzi si uscate, si te trezesti a spune ca „se fac presiuni pentru realocarea in cadrul PNDR 2020 dar tu nu esti de acord pentru ca proiectele nu au ajuns la un grad de maturitate”, scuze nenea dar nu suntem din acelasi film.

Si acum o sa iti spun eu de ce ar trebui sa fii de acord, pentru ca dumneata inca esti in deruta:

  • Exercitiul financiar in care ne aflam este inceput din anul 2014, an in care AFIR a dormit in papuci si a raspuns la informatii suplimentare la PNDR 2020.
  • Din exercitiul financiar mai sunt, exceptand acest an, care deja este fumat, din punct de vedere al sesiunilor de primire cereri de financiare, 2 ani.
  • Implementarea programului este destul de scartaita, in special pentru proiectele cu constructii, parte in care proiectele sunt destul de intarziate, datorita procedurii de achizitii si evident a contractelor de finantare, care nu de putine ori se semneaza cu intarziere.
  • In cadrul PNDR-ului sunt submasuri in care exista bani dar proiecte IOC., de exemplu 6.3., care functioneaza numai in prelungiri. Idem 6.5.
  • De asemenea exista solicitari destul de putine pentru sM 4.1.a, SM, 4.2., 4.2.a si GBER. La o scurta analiza, economiile pe aceste submasuri ar arata cam asa:
  1. Submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole” cu o alocare de 282,3 milioane Euro.
    Proiecte depuse in valoare de 134.600.000, selectate vor fi de maxim 100 milioane euro.
    Cu siguranta aceasta masura va inchide anul 2017 cu o economie de 150 de milioane de euro. Economie estimata 130 mil. euro.
  2. Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesare/marketingul produselor agricole” cu o alocare de 374 milioane Euro. Proiecte selectate pana in prezent in valoare de 127.843.300 euro. Pana la finalul anului nu se depasteste pragul de 200 mil. euro. Economie estimata 170 mil. euro.
  3. Submăsura 4.2a „Sprijin pentru investiții în procesare/marketingul produselor din sectorul pomicol” cu o alocare de 34,5 milioane Euro. Proiecte selectate in valoare de 5.769.891 euro. Economie estimata 20 mil. euro.
  4. Schemă de ajutor de stat GBER 4.2 „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții pt. procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole” cu o alocare de 112,5 milioane Euro. Proiecte selectate in valoare de 31.191.247 euro. Economie estimata 50 mil. euro.
    Total economii 370 de mil. euro.
  • In cazul in care dl. Potor se tine tare si nu o sa avem o realocare intre masuri la anul o sa avem iarasi 1200 proiecte depuse pe sM 4.1. din care, poate jumatate sau mai mult, proiecte aduse din sesiunile trecute, minunatele eligibile fara finantare.
  • In prezent se evalueaza proiecte pana la 60 de puncte. Prin urmare care sa fie rolul muncii in plus a atator experti la nivel de tara? Evaluarea unor proiecte a caror finalitate este „eligibil fara finantare” implica cheltuieli la nivel de agentie si evident pierderea timpului pentru proiectele aflata in implementare.

Prin urmare, draga domnule, avand in vedere cele enumerate anterior, sper ca v-ati edificat pozitia sau mai pe romaneste v-a venit minte la cap.

Proiectele eligibile, dar fara finantare, au nevoie de realocarea financiara intre masuri, pentru ca noi consultantii si expertii sa nu fi muncit ca tontii si beneficiarul sa fi cheltuit aiurea bani.

Proiecte de succes!


No Comments on “Munca noastra – bataia de joc a altora!!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>