In aprilie scriam despre promovabilitatea proiectelor din sesiunea 2015..rusinica sa ne mai amintim..dar si destul de grav.. Printre motivele respingerii pe banda rulanta a proiectelor putem enumera multe: praguri de calitate necorelate cu realitatea, publicarea ghidului la inceput de sesiune si a manualelor de procedura la final, necorelari de informatii intre ghid si procedura desi ar trebui sa se completeze si sa fie un tot unitar (cel mai banal exemplu este cel cu 3 oferte in procedura si 2 in ghid la sM 6.4), consultanti mai putin experimentati ca sa spun asa:)), experti cu frica in san (mai bine dau proiecte neeligibile decat sa ii traga cineva la raspundere peste ceva timp..cine stie de conditii artificiale reloaded o sa mai vedem), DAR daca cumva unii de prin OJ teritoriale au dreptate ca au primit un fel de comanda magnifica de la centru sa taie proiectele in „carne vie”.

Daca ar fi ca aceasta barfa sa fie adevarata ar trebui sa ne gandim care ar fi motivele..poate o fi inceput sa curga sange de patriot prin conducerea AFIR? sau prin cine o mai conduce sistemul asta (ca nici nu mai stii pe cine sa mai crezi)?? Sincer mi-ar fi greu sa cred totusi aceasta varianta (pe care o gasesc amuzanta), insa la ce creiere prajite incepem sa avem..hilarul e la un pas sa devina realitate.

Ce produce, din punct de vedere industrial Romania in prezent? Utilaje si echipamente agricole, utilaje de productie pentru fabricare mobilier sau orice alt utilaj de productie folosit la productia non-agricola sau agricola?  Pai nu prea!! Cumparam utilaje agricole din Germania, utilaje pentru textile din Italia, mai nou ne orientam si catre piata din China (na nu degeaba e totul Made in China)!! La o scurta analiza industria asta nu prea mai exista in Romania! Din punctul asta de vedere fermierul roman a devenit doar un punct de tranzit..se chinuie sa depuna un proiect si sa primeasca finantare ca apoi sa reintoarca banii din proiect tot in UE. S-o fi gandit vreo minte luminata „Cum dle sa le dam tot lor banii, da doar nu suntem chiar atat de.. mai bine hai sa nu mai acceptam investitii cu iz european in Romania si cum noi nu facem nimic mai bine nu mai acceptam proiecte”:))!!

Ce pierdem noi pe langa toate astea?!

1. Pierdem niste sume importante de bani (1,6 miliarde pierdute in 2015) intr-un final tot ai nostri, sume importante cu care Romania contribuie la bugetul UE ca apoi sa fie atat de capabila in a face proceduri de lucru, incat sa piarda si ceea ce a pariat!! Da multi au incercat sa inteleaga creierele prajite din tarisoara asta si degeaba!! Nu mai bine iau banii astia cei din Polonia ca ei au inteles cum se face treaba!

2. Pierdem si posibilitatea de a mai face profitabila agricultura romaneasca. Investitiile (fie ele si din industria altor  tari) ar trebuie sa aduca un plus valoare si competitivitate in tara asta (sau cel putin asa ne spun obiectivele programului)..sa trecem in sfarsit de la tractoare U650 de pe vremea bunicii, de pica tabla de pe ele, la tractoare moderne si performante. Asta ar fi o adevarata reusita pentru Romania..sa nu ne mai cramponam in mijloace si sa ne concentram asupra scopului!

Da stati linistit ca nu e totul pierdut..avem proceduri frate!! Doar nu va inchipuiti ca mai au si altii ce avem noi:)), cum ce? Dosare de transa de plata cu sute de pagini, declaratii de conformitate pana la nivel de cuie, avize pana si de la Papa, protocoale intre institutii, totul merge snur..Sa nu indrazneasca cineva sa spune ca la asta nu suntem buni!! Ba da! Cei mai buni! Daca s-ar organiza cursuri despre cum sa devii opac, prajit si cum sa inventezi si mai multe hartii, Romania ar putea fie un fel de doctor in materia asta:)).

Si inca ceva..e greu in sistemul asta..incepi sa o iei pe campii..sa vezi tot felul de strategii..incepi sa devii Coreea de Nord tati!! Nu mai avem mult pana umblam cu toti cu stegulete si in formatiuni sub numele conducatorului!!

Tot imi zicea un coleg zilele astea: ” Hai sa dam mana  cu mana/cei ce ai AFIR in vana”:)) O luam pe ulei:)) Sa nu uitati sa fiti patrioti!

Proiecte de succes si nervi de otel!


3 Comments on “Investitiile AFIR – atac la traditia romaneasca?”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Alexandru says:

    Draga Iulia,
    Nu (numai) expertii sunt vinovati de haosul din AFIR, as zice dimpotriva: expertii (printre care sunt multi ranchiunosi si opaci) asculta de comanda sefilor lor: sefi care sunt pusi politic si in consecinta urmeaza comanda politica.
    Uitati-va va rog in CV-urile directorilor Oficiilor si vet regasi fosti militieni, lucratori comerciali, secretare de primarii rurale etc… Cati dintre acest sefi au pregatire superioara agricola sau economica la facultati adevarate ? Pana si sefii de serviciu de la nivel judetean unul este numi (fost director adjunct, deci tot politic) si unul a trebuit sa dea examen.
    D-na Man a fost ,,declasificata” de la ministru secretar de stat la director AFIR prilej cu care a declarat ca ,,nu va precupeti niciun efort” pentru ca absortia fondurilor sa fie ,,peste 100%” (uau !!!)
    In Raporul de contestatii pe M6.2, luna iulie apar doua proiecte (,,intamplator” ambele din judetul Covasna) care au trecut de Comisia de contestatii; urmarind Raportul de selectie diniulie observam ca motivul este ca codul CAEN a fost autorizat inainte (motiv de neeligibilitate la majoritatea proiectelor respinse).
    Si atunci se pun intrebarile:
    -sa fie o coincidenta ca Contestatiile au fost analizate cand d-l Szakal a fost director general iar acum este director la OJFIR Covasna ?
    -sa fie (din nou) o coincidenta ca cele doua peoiecte apartin unor angajati la OJFIR Covasna ?
    Toate cele bune,
    Alexandru

    1. iuliasamoila says:

      Total de acord cu tine Alexandru, Slava Domnului, agentia mai are cativa oameni cu care se poate discuta, sunt cu mintea deschisa, te asculta, vorbesc frumos, insa sunt destui cei pentru care nu exista decat un adevar si ala sigur vine de la ei si cauta cum sa iti daca rau daca ti-ai exprimat o parere diferita de a lor, daca te-ai mai dus si i-ai spus lu’ Sefu’ ai cam pus-o:)). Insa o problema adevarata o am cu cei care fac Manualele de procedura, pe ei as vrea sa ii vad si sa le zic vreo 2, si pe langa ei sunt expertii care observa aceste nereguli si isi vad de treaba lor in continuare. Cred ca ar trebui, totusi, sa fie o colaborare intre oamenii astia, oki aia care fac proceduri nu intra in contact direct cu oamenii sa vada efectele prostiei lor da nici expertii nu zic nimic. Si ajungi tu sa te duci sa iei luna de pe cer ca vezi Doamne el are o bifa!! Cat despre directori si directorasi este foarte clar pentru toata lumea cum functioneaza sistemul, cum se duc si de ingroapa unul pe altul, cum sunt multi dintre ei lipsiti de cunostinte si vorbesc de aiurea pe campii, despre ei sunt atat de multe de povestit:))

  2. iulian Paraschiv says:

    Sa-nteleg ca cei de la MADR s-au prins de faptul ca banii vin dar se intorc inapoi in UE? Si din acest motiv AFIR „taie in carne vie”? Sa nu fie nevoita sa intoarca prea multi bani? In plus tot ceea ce se cumpara in cadrul PNDR este luat din afara (din UE)? Pai in cazul asta PNDR nu este altceva decat un imprumut de la FMI. Adica UE ne da niste bani sa-i luam uti;ajele dupa care banii sunt rambursati de Ro,ania prin cotizatia anuala la care se adauga beneficiarii care sunt pusi sa dea banii inapoi din diverse motive. Parca si FMI a facut la fel. Ne-a dat 20 de mld pe care i-am imprastiat firmelor externe, firmele nu au facut mare branza in Romania dar noi am ram as datori FMI. Super tare!!! Si eu care credeam ca slaba promovabilitate are alte substraturi, incompetenta, rautate, zeflemism, neconcordante intre ghid si procedura… De fapt AFIR ne-a „vrut binele” tot acest timp. Mai putine proiecte selectate egal mai putine proiecte reziliate egal mai putini bani de rambursat. Un alt motiv major il constituie faptul ca prin absorbtia fondurilor UE am fi umplut tara de tehnologie straina, capitalista. Corect, aici din nou AFIR procedeaza bine. Pai de ce sa luam de la straini? Ce noi nu facem? Noi nu producem? Raspuns: NU

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>