Probabil ca cineva mi-ar spune sa renunt la acest subiect si sa merg mai departe, sa imi vad linistita de noul PNDR si tot asa. Sincera sa fiu, am incercat, insa de fiecare data se intampla ceva care imi dovedeste ca nu ar trebui, totusi sa renunt, pentru ca treaba asta cu conditiile artificiale ne afecteaza in continuare iar modul in care s-au intamplat lucrurile cu beneficiari ai  312 si 313 ar trebui totusi amintite, pentru a evita sa mai patim si in viitor.

In urma primirii Procesului verbal  de constatare nereguli incepe actiunea in instanta ceea ce automat inseamna asteptare. Dar se pare ca de Craciun avem un om fericit:)!  Cazul lui o sa il gasiti pe portaj.just.ro – dosarul 935/57/2013.  Acesta a fost inclus impreuna cu alte patru dosare la creare de conditii artificiale. Celelalte dosare sunt: 1866/2/2014; 1865/2/2014; 1867/2/2014. Din pacate, dosarul nr. 4 nu-l gasesc. Oricum se poate studia portal.just.ro pentru a vedea ca toate aceste dosare au castigat la Curtea de Apel, apoi AFIR a facut recurs la ICCJ. Deocamdata, doar dosarul 935/57/2013 a primit raspuns. Restul urmeaza in 2016. Si iata de spune ICCJ:

  • Sedinta din 04.11.2015, ora: 9:00, la completul: Completul nr.6-NCPC
  • Tip solutie: Respingere recurs – Nefondat
  • Solutia pe scurt:
  • Decizia nr.3459/4.11.2015.
  • Respinge recursul declarat de parata Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale împotriva sentintei civile nr.78 din 24 martie 2014 a Curtii de Apel Alba Iulia – Sectia contencios administrativ si fiscal, ca nefondat.
  • Definitiva.

De retinut ca acest lucru inseamna ca PV de constatare nereguli se anuleaza iar beneficiarul va primi banii luati de catre AFIR.

Acum ramane de vazut cum vor evolua si celelalte dosare, insa avand in vedere ca avem o jurisprudenta europeana in acest sens  speram ca favorabil. Intreabarea care ramane este: termenul de conditii artificiale mai poate fi utilizat de catre AFIR daca toti beneficiarii castiga in instanta? Sau va trebui sa introducem in etapele de implementare a proiectelor si faza „CONTECIOS – ADMINISTRATIV??” Pai in acest caz, macar, sa prevada AFIR bani in bugetul proiectului pentru asa ceva ca sa fie eligibile cheltuielile cu judecata, nu???

Sarbatori fericite!

 

 

 


3 Comments on “Conditiile artificiale si instanta!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. FM says:

    AFIR a lansat in dezbatere publica ghidul privind prevenirea conditiilor artificiale. o prima sursa de inspiratie, cu valoare juridica mult mai mare decat cea pe care noi, consultantii, o vom putea emite, ar trebui sa fie in primul rand motivarea instantei in spetele pe care AFIR le-a pierdut in instanta in contradctoriu cu beneficiarii…

  2. dan says:

    recomada mi si mie un avocat pe speta conditiilor artificiale.multumesc

  3. susman tudor says:

    Considerații generale:
    A. Instituția AFIR incriminează din start relațiile comerciale dintre societățile comerciale care isi derulează activitatea intr-o politică concurentială, pe motivul abuziv că intre actionari există legături sociale sau de alt tip, neținând cont de reglementările legale în vigoare referitoare la intreprinderi legate. Participarea la finantări a intreprinderilor legate nu este interzisă de lege ci este reglementată clar de Legea 346/2004, art. 4.4.
    B. Ghidul de prevenire a neregulilor reprezintă restricții suplimentare, fără nici o bază legală, care limitează în mod abuziv la finanțare a societăților comerciale, crează premize pentru o concurentă neloaială, ignoră legislatia in vigoare privind acesul la finantare, legea achizitiilor publice, drepturile omului privind tratamentul egal si nediscriminatoriu și libera circulatie a mărfurilor si a serviciilor..

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>