Despre fonduri europene tot auzim vorbindu-se de pe vremea SAPARD-ului, numarand aprox. 10-11 ani de atunci, insa pentru o clipa merita sa ne oprim si sa ne gândim la ceea ce inseamna fondurile europene in viata noastra. Proiectele de succes ale beneficiarilor, fie ei publici sau privati, ne bucura privirea si ne dau un sentiment extraordinar de implinire: un drum pentru prima data in mediul rural – unde nicicând nu s-a putut evolua de la stadiul de „drum de pamant” .. posibilitatea racordarii la infrastructura tehnico-edilitara.. spatii de cazare civilizate.. profitabilitate pentru agricultura..ferme zootehnice cu echipamente si utilaje la cel mai inalt standard..si lista ar putea continua. DAR..vreodata cineva s-a gandit despre ceea ce implica finalizarea unui astfel de proiect?? Dupa 3 ani si jumatate, de acum, concluzia e simpla:  doza de nebunie destul de semnificativa si multa naivitate sa crezi in ceva, in ce multi din tara asta nu mai cred.

Zilele trecute, destul de incercat de toata nebunia asta a unui contract de 200.000 Euro, un beneficiar isi exprima nemultumirea cu privire la conditiile de stres pentru o perioada de 5 ani…adica dle  5 ani de acum incolo nu o sa mai pot dormi linistit noaptea??? Ehheee dle as spune o mare minciuna daca as spune ca nu e asa:)) o perioada nebuna-nebuna in viata ta urmeaza sa vina si problema ceea mai grava e ca o sa numeri pe degete persoanele care o sa te inteleaga..ce sa mai zicem de ajutor..

Implementarea unui proiect inseamna mult suspans..mai mult decat ti-ai fi imaginat in orice fantezie nebuna din viata ta..niciodata nu o sa fii sigur de nimic..tot timpul o sa astepti un telefon sa-ti spuna ca ceva nu e „conform procedurii (pe naiba..mai degrab conform parerii mele personale)” si mai nou o sa fii tratat de genul: „procuror” vs. acuzat.

Asadar, te las pe tine sa-ti imaginezi cum o sa fie..iti ofer tie aceasta placere..eu imi permit decat sa-ti dau un sfat, si cateva exemple din realitatea fondurilor europene.

Sfat:  NICIODATA sa nu astepti nimic, ia lucrurile asa cum sunt, incearca sa gasesti solutii si sa le propui, respecta legea, incearca sa-ti impui parerea intr-un mod diplomat si CEL MAI IMPORTANT – incearca sa nu uiti ca ambele parti contractuale au obligatii si drepturi, asadar daca trecerea timpului o sa aduca surprize  – adu-ti aminte ca este ILEGAL SA LE APLICI RETROACTIV si informeaza-te asupra toturor legilor care influenteaza contractul de finantare..nu astepta sa faca asta compartimentul juridic al agentiei..

Exemple din Realitate:

1. Pentru orice  modificare, fie ea cat de mica, trebuie sa soliciti aprobarea agentiei. Modificarea  unui contract  se realizeaza cu un act aditional incheiat de comun acord, asadar, orice cui batut altfel decat in PTh inseamna act aditional solicitat de beneficiar..insa de ce toate modificarile de procedura sunt impinse beneficiarului fara a fi de acord cu ele. De exemplu..avem contract de finantare semnat in 2010..verificat dupa procedurile din 2014..Cum este posibil asa ceva?? Adica in 2010 – am semnat un contract cu anumite conditii pe care normal trebuie sa le respect, si acum sunt verificat conform anului 2014? Asta ar insemna abuz, in special daca beneficiarul nu a semnat act aditional in ultimii anii, si nu a primit anexele la contract modificate. Si pe langa toate astea, cum este posibil sa dam o mai mare putere legala notelor interne si nu procedurilor anexate contractului de finantare.

2. Un beneficiar va fi întotdeauna in pozitia de a cere ceva.. Sa nu-si inchipuie cineva ca merita ajutorul financiar si a depus un efort psihic, financiar, etc, sa-l obtina..Nu nu..tu de fapt ceri niste bani de la cineva, care din marea lui bunatate iti da vreo cativa:))). Adica, cei care lucreaza acolo, aduc bani de acasa in fiecare zi..si sunt un fel de paznici a unei imense comori..si cade in sarcina lor sa-i imparta … in mod legal si responsabil..bineinteles..

3. Procedurile de lucru sunt aproape imposibil de indeplinit, in special procedura de achizitii.

4. Paharul de sampanie de la final..hmm nu o sa crezi ca il poti bea pana când nu se va intampla pe bune. Si atunci o sa stai cu ochii in patru, sa nu vina vreun „mare om” sa il fure.

Fondurile europene..inseamna aventura, multe clipe nefericite, nesiguranta, incordare, tensiune, rabdare..multa chiar.., constrangere, si la final..multe multe fire albe..si nu de batranete. Daca surprizele zilnice nu-ti dau palpitatii importante, atunci te incadrezi la beneficiari..insa daca nu stai bine cu inima..mai bine realizeaza investitia din banii tai. Drumul este foarte lung..si surprizele sunt la tot pasul..oamenii pe care ii intalnesti nu sunt tocmai ce ai visat u..

 


One Comment on “A trecut vremea fondurilor fara STRES!!!!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Eugen L says:

    Din pacate am ajuns foarte rau daca noi consultantii propunem beneficiarilor sa faca proiectele pe cont propriu. Dar nici nu le putem ascunde faptul ca viata u e deloc roz in sfera fondurilor europene. Adevarul e ca ideea de a face unproiect pe cont propriu devine din ce in ce mai realista. De ce? Pai sa vedem ce se itampla in cazul unei pensiuni agroturistice?

    Valoare proiect 117.0000 euro faa tva + 28.080 TVA= 145.080 euro.
    Din aceasta suma scadem 10% valoarea consultantei, proiectarii si dirigintiei de santier. Mai raman 130.572 euro. Din aceasta suma scadem valoarea dotarilor conform ordinului de clasificare turisti care trebuie musai respectat, pe cand in viata reala nu este chiar asa. Prin urmare valoare dotari in proiect cam 30.000 euro. In vata reala ajung doar la 10.000, Prin urmae mai scadem 20.000 euro. Mai raman 110.572. Acum, daca sa spunem ca facem o pensiune agro de vreo 280 mp desfasurat. In regie proprie ajunge ca la 250 euro/mp. Deci 280mp*250euro= 70.000 euro. Scadem 70.000 euro si mai raman 40.572 euro. Vorba lui CONSTANTIN TANASE: „Si cu asta ce-am faut?” E adevarat ca valoarea nerambursabila este de 100,000 euro. Dar oare se merita?

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>