„In vederea imbunatatirii capacitatii institutionale pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit se reorganizeaza si devine Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale„.

Ne-am obisnuit sa vedem institutii care isi schimba denumirea; se emite o lege  prin care se stabilesc atributii, obiective, etc., insa de fapt nu vedem decat o „alta Mărie cu altă pălărie”. De ce? Raspuns: Schimbarea denumirii nu inseamna ca am identificat problemele si avem si rezolvare, inseamna doar ca speram ca lumea sa vada in noutatea denumirii si o eventuala schimbare inexistenta. Vorba aceea: vopsim gardul insa, in curte ramane leopardul.

As prefera sa ma insel, sa nu fie asa, sa avem intr-adevar o schimbare, insa pana la urma urmei vorbim despre culori politice si totul se reduce la asa ceva. Daca ar fi intradevar, sa avem o institutie functionala, ar trebui sa vorbim despre „apolitic” si pe bune, ce institutie mai este astazi apolitica?. Trebuie sa vorbim despre oameni aflati la conducere care sa vada dincolo de interesul partidului, interesul Romaniei, iar realitatea zilnica ne-ar contrazice. Dar na vorbim de bani si automat despre „prietenii obscure”.

De asemenea, procesul de reorganizare include si masurile, pe seama carora s-a facut mare valva si lauda: depunerea online si Baza de date cu preturi de referinta. Mda..depunerea online este disponibila altor programe de foarte mult timp, deci nu vad unde-i noutatea?. In prima faza as putea sa enumar atat avantaje cat si dezavantaje, insa prefer sa trecem de experienta primei sesiunii cu depunere online. Oricum depunerea online nu inseamna reducerea duratei de analizare a solicitarilor de finantare. Cat despre Baza de date cu preturi de referinta – am avut una si in perioada trecuta, elementara cei drept, m-a si mir, de multe ori, cum „asa ceva” a fost proiect finantat prin Masura 4.2 „Asistenta Tehnica” a Programului SAPARD. Sa intelegem ca baza trecuta, a fost doar in faza de prototip, dar totusi s-au decontat niste bani pentru proiectul asta? Daca totusi am avut o Baza incipienta de ce nu s-au investit bani in dezvoltarea ei? si nu in Manualele de procedura la care am ajuns in prezent? Ehe multe intrebari si totusi raspunsul ar fi cu siguranta unul „oficial cu zambetul pe buze”.

Oricum, daca dupa atatea probleme intelegem ca trebuie sa schimbam denumirea institutiei, e o treaba tare inteligenta:)). Bre’ nu denumirea e problema!!! Sincer, suna mult mai bine APDRP decat AFIR!!

 


2 Comments on “AFIR – Agentia Fara Interes pentru Romania!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Biz says:

    Iulia, subscriu mesajului tau. De cand s-a schimbat Maria cu alta palarie, nu mai exista proceduri de lucru, cel putin pana saptamana asta, deci nici macar un banal dosar de cerere de plata nu poate fi preluat spre analiza pentru ca „nu avem proceduri de lucru”. cu cele vechi am ajuns la versiunea 16. cu astea noi o luam din nou de la 0.

    iar cu baza de date cu preturi de referinta este din nou o mare vrajeala. aia veche continea preturi de la 1 la 100 ori pentru acelasi lucru. asta noua de ce ar contine altfel de preturi?

    „simplificam procedurile de achizitii cu aceasta baza de date pentru a accelera implementarea” zice dl. Ministru Constantin – adica legalizam furtul pe fonduri europene unde poti deconta cu 100 euro/ml de gard de plasa de sarma si nimeni nu are senzatia ca e o problema (1 ml de plasa de sarma costa max. 10 lei, un stalp de gard din beton armat pus la 2 m costa 16 lei – deci costul unitar pe ml de gard ar fi undeva la 18 lei materialele si hai inca 18 lei manopera – pana la 100 euro e bonusul furnizorului)
    Traisca FEADR-ul si expertii sai!

  2. vali says:

    romanii au o probleme congenitala, daca nu au nici cea mai mica initiativa in a intreprinde ceva, fondurile comunitare trebuie sa fie redistribuite la celelalte tari.gandire incompatibila cu vremurile si viitorul…mamaliga, mamaliga……tovarasi

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>