In cadrul emisiunii Viata Satului, din data de 11.01.2015, a fost prezent dl ministru Daniel Constantin iar înregistrarea emisiunii o puteti urmari aici: http://www.tvrplus.ro//editie-viata-satului-296823 . Urmatoarele rânduri din acest articol privesc in mod direct beneficiarii FEADR care se afla in situatii sensibile si dificile cauzate de conditiile artificiale. Promo-ul realizat emisiunii lasa impresia unui ministru care va veni sa lamureasca niste lucruri ramase in aer, mai ales prin prisma faptului ca de-a lungul anului 2014 au fost prezentate diferite cazuri de conditii artificiale si am putea enumera Satu Mare, Brasov. Cazuri de conditii artificiale traduse in ferme realizate din credite, împrumuturi, investitii, bani europeni nerambursabili transformati in rambursabili, munca, rabdare, hartie, multa hartie, multe zile sub stres si atat de multe incat nici nu ar putea fi enumerate aici.

Atunci când esti ministru trebuie, sa stii ca esti ministru pentru toata lumea, sa tratezi in limitele bunului simt pe toata lumea si asta inseamna ca trebuie sa vezi si sa auzi. In cadrul emisiunii au fost prezentate la inceput de emisiune 4 probleme actuale cu care se confrunta Ministerul Agriculturii printre care si conditiile artificiale „derulate de catre AFIR”. Prezentatorul da ocazia domnului sa dea o clarificare pentru fiecare dintre subiecte, iar acesta jongleaza destul de bine si sare peste conditiile artificiale. Bun asa, mai stam si mai asteptam poate mai reusim ceva! Spre sfarsitul emisiunii atunci când probabil mai erau 10-15 min de emisiune se mai incearca odata pentru „stoarcerea unui raspuns” si se prezinta un alt reportaj, destul de dur dar adevarul doare ce ii drept! Reportajul face referire la 2 cazuri: unul din Satu Mare, daca nu ma insel, cu cele 2 ferme de porci in care ce sa vezi baza furajera nu era proiectata pentru producerea a peste 50% din hrana (lucru care ce-i drept chiar nu se putea observa de la Studiu de fezabilitate), si inca unul cu achizitia unui tractor si a unei recorci care, ce sa vezi, nu mai era eligibila, la momentul decontarii. Tonul reportajului, identificat ca dur la adresa agentiei, credeti-ma ca nu era deloc! Insa uimitor ca cineva, la tv, poate spune atat de raspicat si de clar ca totusi unii angajati ai agentiei sunt mai interesati in a isi pastra scaunul decat in a isi face treaba in mod corespunzator – Misca-te nene afara in birou, mergi si vezi investitie, vezi cum functioneaza si dupa  apuca-te si intocmeste documente!!

Reactia ministrului: HILARA! De ce spun asta? Pentru ca s-a ofensat in mod vizibil, mult prea vizibil, pentru ca dl reporter si-a permis sa dea o tenta acuzatoare la adresa agentiei aflata in subordinea sa. Sa te enervezi? De ce anume? Se putea o reactie de clarificare, ca de obicei, seaca, nu ar fi deranjat pe nimeni mai mult decat sunt. Insa sa te simti ofensat ca cineva iti acuza agentia de „un bun managment al situatiei”, inseamna oare ca e chiar asa? Inseamna ca ati ajuns in fundul sacului cu explicatiile stupide? Si de fapt, de fiecare data, asa cum ne-ati obisnuit, este de vina CE, Curtea de Conturi, ANAF, etc! Ca doar asta a fost explicatia dvs., in cazul tractorul a fost de vina CE si in cazul celor 2 ferme, Curtea de Conturi! Si ca noi oameni rai, spunem ca institutia, mai sa fie! Atata rautate cu o institutie care se afla in fruntea clasamentului romanesc cu atragerea fondurilor europene, ca s-a depus atata munca din partea expertilor si tot asa. Ei bine nu e chiar asa pentru ca:

– Va aflati in fruntea clasamentului romanesc pentru atragerea fondurilor europene pentru ca va salveaza Pilonul I – Platile directe, mai exact. Asta este adevarul din pacate. Iar in Pilonul II, marele noroc este reprezentat de M322 – pentru ca au au fost proiecte cu valoare mare, ca s-au decontat banii (sa fim seriosi statutul de public este altul decat cel privat, inclusiv in domeniul asta). Pentru M322 – s-au cheltuit banii, insa Doamne fereste sa se inceapa recuperarea, asa cum am mai vazut in cazul unor primarii! In rest, domeniul privat, RUSINE si vai de cei cu ferme daca incepeti a avea pareri.

– Vorbiti despre munca expertilor, dar despre banii beneficiarului pierduti pe apa sâmbetei, cine vorbeste? Despre oameni indatorati pana la nivel de nepot sau stranepot cine vorbeste? Sau cumva aia nu mai conteaza? Si-au incercat norocul, nu? Dvs. ati inceput sa aveti palpitatii de la un „ton” nepotrivit, insa „oamenii conditiilor artificiale” ce ar fi trebuit sa aiba? Sa stea deoparte si sa nu iasa la tv sa vorbeasca despre ceea ce li se intampla, intr-un sistem defect? Munca expertilor este degetul mic in comparatie cu falimentul unui societati, cu datorii, cu executari silite sau cu ce mai vreti dvs.

Si cam atat a reprezentat interventia dl ministru despre conditiile artificiale: enervare ca nu recunoastem meritele AFIR iar vina este a CE sau a Curtii de Conturi.

Un lucru foarte important pe care trebuie sa il aveti in vedere, inainte de a arata cu degetul spre CE, este ca beneficiarul roman a semnat un contract de finantare cu AFIR (APDRP), asadar toata grija unei implementari cu succes cade in sarcina APDRP. Ea este raspunzatoare pentru o buna comunicare, relationare cu beneficiarul nu CE. Iar AFIR nu stie cum se face exact treaba asta! Exista pe ici pe colo un exces de zel caracteristic de altfel, functionarului public. Vocea CE in Romania este AFIR! Insa AFIR este o institutie romaneasca a carei prioritate trebuie sa fie Romania si nu CE.

Asadar, daca cineva astepta macar o mica speranta de la dl ministru, imi pare rau da nu se poate! Aceea speranta nu va veni, pentru ca nimeni nu isi bate capul, omenii sunt deja antrenati in 2014-2020, iar restul „greseli ale trecutului”, ce nu se intampla? Doar suntem oameni!

Recomandarea mea pt dl. ministru este: Atunci când  vorbiti despre un subiect informati-va dvs. si nu va mai bazati pe raspunsurile subordonatilor, mergeti sa vedeti despre ce este vorba, cautati solutii, nu adoptati pozitii care pot lasa impresia ca sunteti pe langa subiect, si nu povestiti fabule la TV.

Iar in ceea ce priveste beneficiarii „conditiilor artificiale” atacati in justitie ceea ce nu vi se pare corect! Pentru cazul „cap tractor” exista deja un precedent la ICCJ: http://legeaz.net/spete-contencios-inalta-curte-iccj-2013/decizia-5548-2013.

O zi frumoasa,,

 

 

 


2 Comments on “Conditii artificiale – Reactia dl ministru Daniel Constantin – Enervare!!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Alex Ghimbav says:

    Ministrul minte cand da vina pe alte institutii. Avem raspuns oficial de la CE care spune ca Ministerul Agriculturii in calitate de Autoritate de Management al PNDR este singura raspunzatoare de gestionarea si implementarea FEADR. Nimeni nu le pune pumnul in gura. In schimb, o parte dintre angajatii AFIR care sunt total incompetenti, reziliaza contractele de finantare de frica sa nu-si piarda locurile de munca caldute si bine platite iar pe ministru il aburesc cum vor ei.

  2. Popovici Radu says:

    Ar trebui sa ceara banii inapoi de la cei care au furat miliarde de euro din bugetul nostru amarat,nu de la niste cetateni onesti care nu au facut decat sa respecte regulile impuse de ei.Din pacate,aceste reguli s-au schimbat in timpul jocului,amaratii n-au decat sa plateasca.Pacat ca suntem o natie de milogi,nu stim sa ne aparam drepturile de cetateni europeni.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>