De aproximativ o lună, se desfășoară Marele Recensămant AFIR. Ce înseamnă asta? PNDR 2014-2020 și Programul de tranziție 2021-2022 NU se mai prelungesc. Implementarea proiectelor care au primit finanțare în cadrul acestor programe au obligația de a depune ultima cerere de plata pană la data de 30.09.2025. Corect sau nu, asta e realitatea! Corect ar să exceptăm de la situație Programul de Tranziție! De ce? Foarte simplu! Programul a durat doar 2+3 ani, ceea ce este o excepție de la regula…de obicei durata unui program fiind de 4+3! Perioada de implementare a multor proiecte a fost mult mai mica, in comparație cu perioada standard, de 24-36 de luni. Gandiți-vă ca sunt proiecte care incă nu au semnat un contract de finanțare! Sunt altele care încă așteaptă un raport suplimentar de selecție (411). De fapt, mai avem și un 411- achiziție echipamente de irigații care nici nu a fost lansat!
Următoarea întrebare, urmand un fir logic, ar fi ,,De ce nu se mai poate prelungi? Chiar nu se mai poate face nimic?” Intuitiv, răspunsul clasic al AFIR, este „Nu vrea Comisia, noi am încercat, dar nu vrea”! Ok, presupunem că „nasoala aia de Comisie” nu vrea! Eu te-aș întreba, sincer, dragă AFIR, TU VREI? Eu, personal am îndoieli și o sa iți spun și de ce.
Acum 2 săptămani, un coleg de breaslă îmi spune că sunt unele OJFIR/CRFIR-uri care fac presiuni asupra beneficiarilor întarziați să renunțe la proiect, pe principiul ”mai bine accepți o pierdere parțiala, decat una totală”! La momentul respectiv, am considerat că sunt doar barfe! Doar că, de atunci, au mai fost unele întamplări/discuții care mă fac să mă gandesc că „nu iese fum fară foc”. Ceea ce mi s-ar părea o depașire mult prea gravă a oricaror principii!! Și la ce super-ego, are Agenția, iarăși, cred că avea dreptate! Îmi pot închipui doar: ”Dacă beneficiar depune cerere de reziliere, agenția rămane în picioare, omul s-a retras din propria lui dorintă! De accea este absorbția varză!” Oare?
Plecăm de la premiza că „nasoala de CE e de vina”! Acceptăm cu toții această situație. Însa, în orice sistem bine organizat punem următoarea întrebare „Ce putem face pentru a limita pagubele?” Că doar…dacă știi că urmează să apară un incendiu, iți iei toate măsurile să ai pierderi cat mai mici, și desigur, tu ca instituție de management al fondurilor europene, ieși ultima din încapere! Principial, așa ar fi corect! Dar să ne gandim la soluții! Bănuiesc că asta a fost scopul tuturor întalnirilor cu beneficiarii/consultanții, să identificați probleme pentru a propune mai departe soluții!
- Reducerea drastică a timpilor de lucru/duratei de analiză a documentațiilor! Oare Agenția a fost atat de eficientă în respectarea unor termene? O să vă dau un simplu exemplu, perioada de avizare a unui Proiect tehnic, poate atinge și 3 luni! Da, ați citit bine! Il depui, astepți vreo lună-două să fie repartizat expertului, apoi incă o lună analiza și fisa de avizare. Ca să fiu și mai concludentă, o să vă dau un exemplu, pentru o cerere de plată, se poate aștepta și 1 luna pană să fie atribuita în sarcina unui expert și apoi incă jumătate de luna, minim, pană este emis un certificat de plata! Cum afectează un beneficiar întarzierea plăților? Foarte simplu! Niciun beneficiar nu dispune de atați bani, astfel încat plata să se facă din start pentru tot proiectul! Pur și simplu, există un ”bulgare” de bani pe care îl rostogolim pană la finalizarea proiectului! Plata următoarei etape depinde de rambursarea etapei anterioare!
- Redistribuirea sarcinilor de lucru la nivel de regiune pentru eficientizarea analizei documentațiilor! De-a lungul timpul, am depus documentații pentru proiecte aflate în regiuni/județe diferite. Există regiuni/județe unde timpul de așteptare este foarte mare, pentru ca gestionează un număr foarte mare de proiecte! La fel, exista regiuni, unde depui azi o cerere de plata și a2a zi primești conformitatea! De ce? Păi pentru că nu este coadă! Gandiți-vă doar că exista județe unde sunt minim. 100 de sarcini inaintea ta! Logic, prelucrarea lor se va face în funcție de ordinea depunerii! Probabil că cei de la AFIR vor spune că este greu! Nu aș zice! Ține mai mult de organizare! Dar gandiți-vă că toții colegii vor lucra la fel! Și atunci, stresul și încărcatura va fi uniform distribuita. Desigur, și mie ca și consultant mi-ar plăcea să lucrez cu X! Dar ce să vezi, am pressing de timp și atunci chiar nu mai contează, unde și cine evaluează documentația! Important este să avem un flux mai rapid!
- Eliminarea ”esantioanelor de plată”. Aici o să îmi iau un mare ”hate”! Vor spune unii că încurajez fraudele. Desigur că nu! Doar că aceste eșantioane nu fac altceva decat să întarzie cu min. 30 de zile certificatele de plată și efectiv să afecteze fluxul de numerar al beneficiarului. Ce sunt de fapt aceste eșantioane? Verificări ale verificărilor! Să ințelegem că cei de la București nu dau 2 lei pe munca celor din teritoriu?. Vreți supra-controale? Ok! Hai să le relocăm în perioada de monitorizare! Avem 5 ani la dispoziție!
- Uniformizarea procedurilor la nivel de toate cele 3 servicii! Aici mă refer strict la obligativitatea prezentării, la momentul depunerii cererii de plata finale a avizelor sanitar, sanitar-veterinar și de mediu pentru cei de la AGRICOL. O să vă spun și de ce! Obținerea avizului final de la aceste 3 instituții se poate face strict după încheierea procesului verbal la terminarea lucrărilor respectiv după achiziția tuturor bunurilor/dotărilor prevăzute în cadrul proiectului. Iar pentru emiterea avizelor finale, termenul aproximativ este de min. 30 de zile lucrătoare. Așadar, la un simplu calcul, pentru o hală recepționată în august, va fi imposibil de prezentat avizul de la mediu la final de septembrie! Se merită să pierzi un proiect, pentru lipsa avizelor la final de septembrie? De ce la non- agricol/public se poate depune fară avize cererea de plata finală? Bineinteles, cu prezentarea acestora în termen de 6 luni de la depunerea cererii de plată! Oare aici nu vorbim despre tratament diferit pentru beneficiari? Am ințeles că ar fi o problemă legată de monitorizarea proiectelor. Oki, prelungiți perioada de monitorizare cu încă 6 luni! Cred că nu se supară nimeni!
Prin urmare, dacă pe CE o doare-n cot de noi, oare noi, ca parteneri, romani și ce mai vreți voi, nu putem face nimic?!!! Chiar trebuie să ne doară-n f..d pe toți de ce se întampla cu vecinul? Nu mai există empatie? Există doar interes personal? Faceți un joc de imaginație (asta nu doare): stăm toți într-un sat la poalele muntelui și într-o zi se rostogolește o piatră peste noi? Ce o să facem? O să o lăsăm să ne strivească copii și să ne distrugă casele? Pentru simple motive de orgolii sau pentru că vecinul nu mi-a zis într-o zi “Buna ziua!”. Aș vrea să cred că suntem mai buni de atat! AFIR iși inchipuie că un mare dezastru al acestor proiecte nu o sa îl afecteze? Cam cat de naiv să fii, să crezi că nu!
Acțiunile fiecăruia dintre noi influentează într-o mică sau mare parte parcursul celor de langă noi! Tu cum ai vrea să il influețezi pe cel de langă tine? Oare dacă ești parte a mediului privat ești ultimul om/structură din societate, tot timpul? Chiar nimic nu se poate eficientiza și pentru bunăstarea ta! Lucrurile sunt mai in cascadă decat simpla intimidare pe care o fac unii sau alții! Cred că puțină lărgire a orizontului de timp ar fi de mare ajutor!
Nu este doar CE. SUNTEM NOI!
No Comments on “Eficientizăm sau faultăm?”
You can track this conversation through its atom feed.