Acum ca au trecut si „sarbatorili” si minivacantele, si fost-au si s-au dus „fondurili”, sa vorbim si despre proceduri, asa cum intelege AFIR sa isi indeplineasca sarcinile de lucru, in deplina „transparenta”, „corectitudine” si „in sprijinul si interesul solicitantului”! S-o credeti voi!!

Bun…si cum eram noi ca nebuni, ne calcam in picioare, pe 25-26 noiembrie, se gandesc cei de la AFIR sa tranteasca pe site un document cu intrebari si raspunsuri pentru sM 41 – sa faca putina lumina si in creierele noastre reduse si vai mama lor..sa ne explice si noua, asa pe ultima suta de metri, cam ce au inteles ei dupa ce au citit ghidul si procedura de evaluare a proiectului. Si ce sa vezi?? Pai ce ai facut Bobita, ai citit..si iar ai citit si tu asta ai inteles??? Si acum zic sa am si eu dreptul la o umila opinie (ca doar atata este pentru Marele AFIR) si sa spun ce mi se pare mie total eronat si de ce (as vrea sa argumentam ceea ce spunem si scriem, nu doar sa dam copy-paste din Ghid/Procedura)!

Documentul poate fi consultat aici: Multifunctionala – Camera 134-20211125161629 (afir.info)

1.Data publicarii documentului pe site-ul AFIR. Sesiunea pentru depunerea proiectelor pe sM 4.1. a fost deschisa in data de 25.10.2021, pentru un prag de calitate de peste 90 puncte (4.1.1 si 4.1.4). In data de 25.11.2021 s-a trecut la un prag de calitate de 60 puncte. In data de 26.11.2021 a fost publicat documentul cu pricina. Timp de o luna si o zi nu si-a gasit nimeni timp sa publice informatiile, ca doar la ce ne-ar folosi cele enuntate acolo, cel mai probabil a fost asa „sa nu ziceti ca nu v-am zis” si sa nu se mai transforme in „adrese interne” – vezi 6.1.!

NU este corect, transparent, DECENT, sau cum vreti voi sa ii spuneti, sa procedati asa! Pai de ce? Pai pentru ca simplu..ghidurile astea au fost concepute timp de vre-un an..v-ati umflat in pene ca lansati in martie, in iunie, in august..si a iesit copilul, cu chiu-cu-vai in octombrie! Ei bun si asa, bine ca s-a nascut!! Dar cum sa publici documente referitoare la orice legat de o sesiune in desfasurare la o luna de la deschidere???? Cum este posibil asa ceva? Sincer, nu cred ca se va modifica vreodata modalitatea voastra de lucru (plina de imprevizibil)..s-a intamplat si in trecut si cel mai probabil se va mai intampla..e o boala grea..tipic romaneasca..asta cu „noi suntem regulile, fix cand vrem noi si fix cum vrem noi”.

2.Iar acum sa incepem sa vorbim despre continutul documentului si sa facem referire la Punctul nr. 51 si avem urmatoarea intrebare: ” Va rugam sa ne comunicati daca in cadrul pachetului P4.1.4 se poate acorda punctaj la criteriul de selectie 7 Principiul nivelului de calificare al managerului exploatatiei pentru angajatul cu functie de conducere, care are studii superioare in ramura agricola vizata de proiect, atata timp cat nu se solicita suplimentarea cu 20 pp a intensitatii sprijinului” ..Raspunsul..divin, ce sa spun „Pachetul P 4.1.4 este specific unei anumite categorii de fermieri, si anume, cei care sunt managerii exploatatiei agricole pentru care se depune cerere de finantare, indiferent daca sunt titularii II, PFA, IF sau asociatii majoritari si administratorii societatilor. Asadar, in cazul in care se depun documente justificative pentru un alt manager al exploatatiei decat tanarul fermier sef de exploatatie, proiectul devine neconform pentru incadrarea gresita in componenta financiara. Acest tip de proiect se poate depune pe P4.1.1.” Pai cum vine asta mai nene? Unde ai citit tu aceasta interdictie sau cum mama m.. ai dedus tu asta?? Si ca sa observam..nu i se da punctajul jos..devine neconform! Hai du-te!! Si care categorie e asa speciala, de enumeri tu acolo „cei care sunt managerii exploatatiei agricole”! Zau ca nu scrie asa in ghid! In documentele oficiale si alea pe bune (nu genul asta de clarificari, care pentru mine in ultime vreme au fost ceva de..si in mod ciudat, nu doar pentru mine) avem urmatoarele categorii de solicitanti pentru pachetul 4.1.4:

  • solicitanții care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1, chiar dacă la momentul depunerii cererii de finanțare nu mai îndeplinesc condiția legată de vârstă și/sau de termenul celor 5 ani de la instalare,
  • tinerii fermieri care au primit sprijin prin programul derulat de Agenția Domeniilor Statului (conform legislației în vigoare), chiar dacă la momentul depunerii cererii de finanțare nu îndeplinesc condiția legată de vârstă, competențe profesionale și/șau de termenul celor 5 ani de la instalare
  • tinerii fermieri care s-au instalat cu cel mult 5 ani înaintea depunerii cererii de sprijin pentru aceasta submasură, chiar dacă la momentul depunerii cererii de finanțare nu îndeplinesc condiția legată de vârstă și/sau competențe profesionale

Analizand ultima categorie „nu indeplinesc conditia de competente profesionale” deducem ca li se da voie si celor care nu au pregatire in domeniul proiectului, asa inseamna ca, din start, ne delimitam de definitia clasica a tanarului fermier (asa cum este el definit in regulamentul european – adica varsta, control efectiv si competente profesionale) – si implicit de aceea categorie speciala de care ne vorbiti voi! Pana aici sper ca suntem pe aceeasi lungime de unda! Un alt aspect foarte important este si faptul ca nu obligi solicitantii care depun in cadrul pachetului sa solicite majorarea de 20%. De ce? Pentru ca pot beneficia de majorarea de 20% doar cei care indeplinesc conditia de tanar fermier asa cum este definit in regulamentul european! (asta fara doar si poate – pag. 59 GS). Prin urmare, atata timp cat nu este obligatoriu (nu este mentionat nicaieri ca cei care depun in cadrul pachetului 4.1.4 trebuie sa solicite pop-ul de 20% tineri), ramane la alegerea solicitantului sa il solicite ori ba!! Mai ales atata timp cat vorbim de maxim 70%.

Acum sa vorbim despre descrierea criteriului de selectie P7, pag. 54 GS „În cazul tânărului fermier, instalat ca șef de exploatație în termenul celor 5 ani, așa cum este prevăzut la capitolul 2.6 „Valoarea maximă a fondurilor nerambursabile (intensitatea sprijinului)”, care beneficiază de intensitatea sprijinului mărită, punctajul referitor la nivelul de calificare se acordă tânărului fermier în cauză, și nu angajatului cu funcție de conducere. În cazul celorlalte categorii de solicitanți, punctajul aferent criteriului de selectie îndeplinit se poate acorda și angajatului care are calitatea de manager/ administrator al exploatatiei (respectiv acea persoana din conducere care are atribuții directe de conducerea, organizarea, planificarea și controlul activităților de producție, specifice activității propuse prin proiect).” Conform mentiunilor din ghid (pe care voi l-ati redactat), in cazul tinerilor fermieri (in niciun caz solicitantilor 4.1.4 – ci toti tinerii care respecta definitia din R UE (studii+ varsta+ competente – OBLIGATORIU, la depunere)) se puncteaza (in mod normal de altfel) tanarul fermier care se instaleaza. In cazul TUTUROR celorlate categorii de solicitanti, adica TOTI SOLICITANTII CARE NU SOLICITA POP-UPUL DE 20%, se poate puncta si angajatul cu functia de manager!!!

Prin deducere logica, atata timp cat la 4.1.4, pot depune inclusiv tinerii fermieri care nu detin, la momentul depunerii cererii de finantare, competente profesionale (deci nu pot solicita pop-ulul pentru tineri), si nu se incadreaza in definitia de la cap. 2.6. Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile, ei se incadreaza in categoria „celorlalte categorii de solicitanți” si pot solicita punctaj, daca au manager angajat, pentru P7. Este atat de simplu, nu trebuie decat sa citesti ghidul si sa interpretezi fix asa cum scrie, in Limba Romana, clar pentru toata lumea! Nu inventam roata, nu inventam „solicitanti speciali”, ci doar respectam regulile, la intocmirea si scrierea carora ati participat voi! Nu poate fi vorba nici de depunctare si cu atat mai putin de „NECONFORM”. Pot sa inteleg, ca s-a vrut altceva, cu acest pachet, dar baieti asta v-a iesit, respectati in pana mea ce ati scris si publicat OFICIAL.

Si ca s-a mai adaugam din GS, poate sunteti asa intr-o nebuloasa, exista o diferenta intre ceea ce inseamna „tanar fermier” – asa cum este el definit in art. 2 al R (UE) nr. 1305/2013, si ceea ce inseamna SOLICITANT al pachetului 4.1.4, sa nu confundam lucrurile. GS, pag. 58-59 „Verificarea încadrării solicitantului în categoria de tânăr fermier, pentru obtinerea intensității suplimentare de 20 pp, trebuie să evidențieze respectarea de către acesta a definiției tânărului fermier, astfel cum este prevăzută în Regulamentul nr. 1305/2013 și Regulamentul nr. 807/2014, respectiv să demonstreze că, la momentul depunerii cererii de finanțare, a îndeplinit condițiile legate de prima instalare în calitate de tânăr fermier, respectiv vârsta, deținerea competențelor/ formării profesionale, exercitarea controlului efectiv asupra exploatației în care are loc această primă instalare ca șef al respectivei exploatații cu încadrarea în perioada celor 5 ani de la momentul instalării față de momentul depunerii cererii de finanțare.„, verificarea incadrarii in categoria de tanar fermier se face pentru obtinerea intensitatii suplimentare!!!! Din descrierea categoriilor de solicitanti eligibili pe 4.1.4 deducem ca pot depune si cei care nu detin competente profesionale la momentul depunerii cererii de finantare, si prin urmare, NU POT, solicita suplimentarea cu 20pp. Si daca ne intoarcem catre descrierea criteriului de selectie – automat ne incadram la celelalte categorii de solicitanti.

Ca sa fie toata lumea convinsa o sa prezentam si paragraful din GS, pag. 88, (pe care probabil o sa il scoateti voi la inaintare ca niste zmei, sa fie fix acelasi comportament pe care l-ati avut la 6.1. – unde ati procedat, fix stiti voi cum) avem asa „11.3 Diploma/certificat de calificare ce atestă formarea profesională/certificat de competențe emis de un centru de evaluare si certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, care trebuie deasemenea să fie autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări, sau certificat de absolvire a cursului de calificare emis de ANCA care conferă un nivel minim de calificare în domeniu agricol, agro-alimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă. (în cazul intensității suplimentare pentru tânăr) Atenţie! Documentele se prezintă pentru tânărul fermier care se instalează, acesta fiind managerul exploataţiei și responsabilul legal al proiectului. sau pentru angajatul care deţine funcţia de manager al exploataţiei agricole.„. Atata timp cat acolo aveti „in cazul intensitatii suplimentare pentru tanar”, tot ce e in mintea voastra e can-can. Documentul nr. 11.3. se ataseaza, in mod obligatoriu si logic, de altfel, pentru cei care solicita majorarea cu 20pp si nu are nicio legatura cu categoriile solicitantilor pe 4.1.4.

Daca la un moment dat, prin intalnirile voastre, grupurile de lucru, discutiile cu fermierii, s-a perindat minunata idee descrisa de voi la raspunsul cu pricina, e de inteles, DAR, nu asta ati scris, nu asta ati publicat, noi nu am facut altceva decat sa facem o deducere, pe cat se poate de logica, a textelor voastre (desi trebuie sa recunosc ca anul asta m-ati dat gata), sa incercam niste proiecte eligibile si finantabile. Daca pe voi lucrurile astea va lasa reci si va doare fix in..cot, este o alta discutie, pe care putem sa o avem mult si bine!!! Pentru ca oricum o sa se termine cu „nu stiu, nu am vazut, nu am fost acolo”.

3. Si in incheiere nu o sa fac altceva, decat o referire la cei de la relatii publice, pe unde, cel mai probabil, s-au perindat minunatele intrebari si raspunsuri si o sa va dau fix copy-paste, la raspunsul lor referitor la P8 – agricultura ecologica

Raspunsul CC 2211/ 07.10.2021 „1.Conform Fisei de evalaure a proiectului, la Principiul 8, pct 8.1 Proiecte care isi propun investitii destinate obtinerii produselor ecologice, se vor puncta proiectele care isi propun investitii destinate exclusiv agriculturii ecologice. In cazul exploatatiilor individuale  daca investitia din proiect se adreseaza intregii exploatatii care are si ecologic si conventional (rezultand ca investitia nu se adreseaza exclusiv agriculturii ecologice), atunci proiectul  va primi punctaj.

Ce zice Fisa de evaluare a proiectului? Fix pe dos!!! Totusi sa nu creada, careva, ca-s nebuna si ma iau fix dupa ei, fara sa verific!!! Si cam asta este si activitatea celor de la relatii publice…si modalitatea de calcul a SO-urilor atunci cand avem furaje si animale si tot asa..uite asa ne rostogolim din prostie in prostie si ajungem sa deformam adevarul si intelesul cuvintelor!!!

Cate mai sunt in documentul cu intrebari si raspunsuri??? Ehee..multe si marunte. Ce e de facut?? Pai sa fiti si voi, drepti si verticali, sa recunoasteti ca ati dat cu mucii-n fasole si sa retrageti tampeniile de pe site si in plus de asta sa lamuriti toata confuzia pe care ati creat-o in jurul fondurilor astora, asa cum nu s-a mai intamplat de ceva vreme. Problema este ca nu prea va banuiesc eu de atata VERTICALITATE. Voi ati fi in stare sa va jurati pe rosu ca afara ploua cand de fapt sunteti arsi de atata soare, doar sa picati voi in picioare. O sa revin cu alte subiecte, cum ar fi acordarea punctajului pe partea de asigurari a culturilor..

Ce pot sa va zic!!! Nervi tari sa aveti ca balaurul nu e mort:)))!!!


No Comments on “Proceduri?! Sa ne batem joc!! AFIR, NORMAL!!!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>