In atentia tuturor tinerilor interesati de dezvoltarea agriculturii romanesti,

Programul National pentru Dezvoltarea Rurala 2014-2020 ne aduce in dar o submasura destinata tinerilor fermieri ce doresc sa se instaleze pentru prima data intr-o exploatatie agricola. Pentru a putea beneficia de acest ajutor nerambursabil, potentiali solicitanti ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

1. Inregistrarea tanarului fermier ca microintreprindere/intreprindere mica cu maximum 24 de luni inaintea depunerii cererii de finantare. (In traducere: Autorizarea persoanei fizice in PFA sau infiintarea unei Intreprinderi Individuale, respectiv SRL – asociat unic si administrator cu max. 24 de luni inainte de depunerea cererii de finantare.)

2. Inscrierea in Registrul APIA si depunerea cererii de plata pentru subventie – anul 2015. (In prezent nu a fost deschisa „sesiunea de primire a solicitarilor pentru obtinerea subventiilor acordate prin APIA”, insa unele zvonuri vorbesc de mijlocul lunii martie. Noutatea acestui an consta in faptul ca va fi o singura cerere de plata atat pentru crescatorii de animale cat si pentru cei ce activeaza in domeniul vegetal. Astfel toti tinerii fermieri trebuie sa aiba in vedere faptul ca planul de cultura/zootehnic declarat in acest an reprezinta baza pentru stabilirea dimensiunii exploatatiei agricole. Dimensiunea exploatatiei agricole minim acceptata este de 12.000 SO. Pentru cei inca nefamiliarizati cu „SO”, va informez ca reprezinta o modalitate de evaluare valorica a exploatatiei voastre, sau vechea modalitate „UDE”. In acest sens pe site-ul MADR- Dezvoltare rurala – Programare 2014-2020 exista o documentatie intitulata Coeficienti calcul UDE si tipologie Agricola, cu ajutorul careia veti putea stabili dimensiunea exploatatiei voastre. Un exemplu simplu este: Legume proaspete, pepeni si capsuni – in camp = 7.113,49  Euro/ha. Pentru a indeplini dimensiunea minima de 12.000 SO ar trebui sa aveti inscris la APIA, in numele PFA, II sau SRL, o suprafata de 1,70 ha legume in camp.

3. Un alt aspect foarte important este modalitate de instalare in exploatatie sau mai exact cum ati intrat in posesia terenului/cladirilor/animalelor. In ceea ce priveste terenurile agricole vorbim despre vanzare-cumparere (cel mai simplu si cel mai clar pentru orice expert), arenda (aici ar trebui sa aveti in vedere preluarea unei intregi exploatatii de la cedent), concesiune sau donatie. In cazul in care va instalati intr-o exploatatie zootehnica ar trebui sa aveti in vedere documente doveditoare pentru cladirile destinate cresterii animalelor.

4. Conditii de eligibilitate. In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate o sa vi le enumar pe cele mai „sensibile”:

– Solicitantul are domiciliul stabil intr-una dintre unitatile administrativ teritoriale pe teritoriul careia se afla exploatatia.

– Solicitantul devine fermier activ in termen  de 18 luni de la data instalatii; ( In prezent se afla in curs de aprobare o hotarare de guvern pentru „definirea termenului” – Insa in principiu trebuie sa va lucrati terenului si sa va autorizati)

–  Solicitantul demostreaza, inaintea celei de-a 2 a transe de plata, imbunatatirea performantelor economice ale exploatatiei, prin productie proprie comercializata in procent de min. 20% din valoare primei transe (conditia se verifica in max. 3 ani de la contractare). Aici o sa fac unele precizari: Dvs. o sa primiti ajutorul in 2 transe: prima transa se acorda dupa semnarea deciziei de finantare si este de 75 % din valoarea ajutorului si cea de a2a dupa indeplinirea actiunilor mentionate in planul de afaceri, restul de 25%. Pentru primirea celei de a2a transe, beneficiarul intocmeste un dosar cerere de plata, la care se ataseaza documentele doveditoare pentru dovedirea actiunilor mentionate in planul de afaceri (contract de vanzare-cumparare + extras de carte funciara pentru achizitionarea de teren, contract de vanzare-cumparare+factura+op+extras de cont pentru bunuri, si multe documente in cazul unor cladiri). Lunga paranteza, insa sa ne intoarcem de unde am plecat – productie proprie comercializata de min. 20% din valoarea primei transe. De exemplu: in cazul in care aveti de primit un ajutor de 50.000 euro, prima transa este de 37.500 euro iar productia comercializata de dvs. trebuie sa fie de min. 7.500 euro.

– Solicitantul nu detine concomitent un alt loc de munca in afara UAT in care este situata exploatatia sau a zonei limitrofe. (Aici o sa incerc sa ma abtin de la comentarii privind absurditatea acestei conditii si o sa va explic unde aveti voie sa munciti:)). Asadar un alt job puteti avea in comuna unde este exploatia, in comunele vecine sau in cel mai apropiat oras. Mai departe va las pe voi sa faceti niste calcule si sa va formati niste pareri).

La final de articol as dori sa mentionez ca textul de mai sus este creat pe baza unui DRAFT din luna decembrie 2014 iar in prezent nu exista un acord al Comisiei Europene pentru el. Astfel acesta poate suferi unele modificari.

O primavara energica,


89 Comments on “Tineri fermieri pe pozitia de START!!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Popovici Radu says:

    Suna periculos de bine.Doar ca,asa suna si 2007-2013 si s-a dovedit a fi un fiasco total.Sunt curios cum o sa fie cand afir o sa le ceara banii inapoi.

  2. Iulia Samoila says:

    Intr-adevar programul 2007-2013 nu s-a fibalizat cu succes pentru toti beneficiari, apărând situații foarte dificile. Insa trebuie sa înțelegem cu toți ca banii europeni sunt in fond si banii României. Ei sunt alocați pentru dezvoltarea unei tari si sprijinirea spiritului antreprenorial. In acest sens este nevoie de o conștientizare a personalului de conducere a agențiilor responsabile cu implementarea. Banii europeni trebuie accesați pentru a rămâne in Romania si nu pentru a o tranzita!

  3. balici mihai says:

    nu cred ca ati definit bine microintreprinderea
    nu poate fi PFA, II, IF , ci doar SRL
    si asta va produce mari batai de cap ,ca trebuie sa aiba si 2 ani vechime de la infiintare , ca sa poate accesa fondul
    1200 SO inseamna 1 UDE
    12.000 SO inseamna 10 UDE
    1 UDE =1200 euro

  4. Iulia Samoila says:

    Microîntreprinderea nu înseamnă neapărat SRL. Confundați termeni. Iar in ceea ce privește vechimea de la înființare faceți confuzie intre măsură 6.1 si 6.3, daca nu ma înșel, oricum vechiul 141. Aceasta condiție de vechime este necesara pentru vechea măsură 141. Atenție!

  5. balici mihai says:

    Bine vom vedea cine are dreptate , cand va apare ghidul definitiv
    eu intocmesc proiecte din 1999 din toate domeniile de activitate
    daca este cum spuneti dvs , va fi foarte bine
    va multumesc

  6. iuliasamoila says:

    Si pentru ca discutiile in contradictoriu sunt mereu constructive:
    Conform Legii 346/2004, art. 4, lit. a): „microîntreprinderi – au pâna la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pâna la 2 milioane euro, echivalent în lei”. Cat despre definitia intreprinderi, cred ca este clar pentru toata lumea ce este aceea. Iar legat de practica de zi cu zi, in ceea ce priveste PNDR (asta stiu, despre asta vorbesc), sunt mii de proiecte depuse de catre II, PFA, care au fost incadrate in categoria microintreprinderilor.
    Iar in ceea ce priveste vechimea societatii, conform Fisei masurii 6 – submasura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri: „Înregistrarea tânărului fermier ca microîntreprindere / întreprindere mică cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare”. Asadar, max.24 de luni inainte de depunerea cererii de finantare.
    Nu iti contest calitatea de consultant, tocmai de aceea am tinut sa clarific lucrurile conform normelor in vigoare.

  7. Zsoki says:

    La semnare-predare este mentionata :semnatura stampila si pentru persoane fizice doar semnatura ,daca interpretam ,inseamna ca vor beneficia si persoanele fizice ca si pana acum.

  8. Iulia Samoila says:

    Am observat si eu exprimarea cu semnatura, insa consider ca este doar o greseala de tehnoredactare, sau un copy-paste. Asta avand in vedere ca la pag.8 din ghid se enumera etapele instalarii tanarului fermier si prima etapa este infiintarea microintreprinderi si abia apoi depunerea cererii de finantare. Este cu siguranta o greseala acolo, na se mai intampla si la ei!

  9. mihai ursu says:

    Am si eu o intrebare, daca vreau sa infiintez o pkantatie de catina, am teren, fac si proiectul si sa zicem ca valoarea investitiei ar ajunge la 25000 euro, cati din banii astia ar trebui sa ii am eu??

  10. balici mihai says:

    AM CITIT DIN NOU GHIDUL SI ESTE FOARTE NECLAR

  11. balici mihai says:

    AM CITIT DIN NOU GHIDUL SI ESTE FOARTE NECLAR

  12. balici mihai says:

    Am citit din nou ghidul , care este foarte complicat fata de ghidul vechi de la mmasura 112
    Au acestia care intocmesc ghidurile un stil de a le face total de neinteles
    Trebuie sa ai doua facultati si tot trebuie sa stai cu picioarele in apa rece sa le deslusesti
    Ce intelege tanarul fermier
    poate sau nu poate depune dosarul
    vorbeste in ghid cand de benefiar ,cand solicitant ,cand intreprindere ,cand microintreprindere etc
    DESIGUR VOI ALOCA 2 ZILE COMPLETE ,CU CARIOCA ROSIE SA INTELEG CE VOR SA SCRIE IN GHID
    Cred ca copiaza din ghidurile europene imbecile , birocratice , care de fapt , intentia lor este sa nu se atraga banii , de fapt banii nostri platiti cu sudoare de acest popor sarac

  13. FLOREA SEVASTIAN says:

    Speram ca aceste programe sa ne fie de folos dar avem o serie de nelamuriri si anume
    – cand se dau drumul la sub -masurile 6.2 , 6.3, 6.4
    – unde si cum (posta , electronic ) se vor depune
    planurile de afaceri.
    – pot accesa beneficiarii masuri 141 aceste submasuri .
    – pot primi subventie pe teren si animale persoanele
    car nu au baremul de 12.000 SO si cum pot accesa
    sub-masura 6.3 la care baremul este intre 8.000 –
    11.999 SO

    1. iuliasamoila says:

      Cu privire la nelamurile dvs. o incerc sa raspuns in limita informatiilor actuale:
      – Despre sub-masurile 6.2,6.3,6.4 pot sa va spun ca se afla in evaluare la CE. Ministerul a cerut in prima faza acordul pentru masurile 6.1. si 4.1 pentru a putea deschide sesiunea de primire proiecte promisa de foarte mult timp. In momentul de fata e asteapta acordul despre care v-am vorbit anterior. In ceea ce priveste masurile despre care m-ati intrebat nu am un raspuns, doar ca si ele de afla in evaluarea CE. Despre cand vor putea fi accesate, as vrea sa cred ca pana in toamna este sufficient timp de analiza.
      – Depunerea proiectelor banuiesc ca se va putea face atat online cat si in format hartie la OJFIR-urile pe raza carora va desfasurati activitatea. Sincer ma indoiesc ca AFIR va adopta trimiterea prin posta.
      – Beneficiarii masurii 141 nu pot accesa Masura 6.1. – ceea descrisa de mine in articol, asta este clar, insa daca vorbim despre 6.2. cu siguranta vor putea accesa atata timp cat vor sa isi extinda activitatea economica si in domeniul non- agricol, productie si servicii in mediul rural. Despre M6.3. o mai pot accesa doar daca se incadreaza in limita max. 12.000 SO, asta dupa cresterea de 3 ude la momentul primirii celei de a 5a transa e bani. Iar in ceea ce priveste M6.4. ne incadram in aceleasi conditii ca si pt 6.2.
      – Subventiile se pot primi in conditiile descrise in ghidul APIA, nu as sti sa va spun daca au vreo legatura cu numarul de SO.
      – M6.3 o pot accesa microintreprinderile care se incadreaza in intervalul 8000-11999 so,au o vechime mai mare se 24 de luni de la infiintare, intocmeste in plan de afaceri si il depune spre selectare. Bineinteles aici mai sunt o serie de conditii, precum domiciliul, locul de munca, productie comercializata la momentul verificarii, etc.

  14. monica miron says:

    Am o intrebare:
    Daca stuparitul stationar intr-o zona foarte buna la Silistea Snagov (JUDETUL iLFOV) s-ar incadra ca activitate de fermier activ.
    E o activitate care ar trebui incurajata considerind ca insasi existenta noastra depinde de supravietuirea albinelor.
    Monica

  15. constantinescu says:

    Buna ziua
    doresc indrumare pentru a accesa fondurile necesare infiintarii unei livezi de nuci .Detin o suprafata de 11 ha . 0768716080

  16. NIKKDELL says:

    Buna ziua,
    Am rasfoit Ghidul.
    Ma refer pentru apicultura.
    La 12.000 SO UN TANAR TREBUIE SA AIBA UN NUMAR DE 229 STUPI.
    Foarte putin apicultori depasesc un numar de 100 darmite 200 de stupi.
    Nu stiu in ce masura vor fi ajutati tinerii.

    1. iuliasamoila says:

      Din pacate asa au fost evaluate familiile de albine in noul PNDR, probabil ca au considerat ca deja producem miere de albine suficienta pentru intreaga tara:)). Probabil ca se incearca si sprijinirea tinerilor care activeaza in alt domeniu.

  17. Cristina Caluianu says:

    In legatura cu definitia intreprinderii: Legea nr. 346/2004 a fost modificata si completata prin Legea nr. 62/2014 (MO 328/06.05.2014) care, printre altele, modifica art. 2 dupa cum urmeaza:
    Art. 2. – (1) În sensul prezentei legi, prin întreprindere se înţelege orice formă de organizare a unei activităţi economice, autorizată potrivit legilor în vigoare să facă activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, în scopul obţinerii de venituri, în condiţii de concurenţă, respectiv: societăţi reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, societăţi cooperative, persoane fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale şi întreprinderile familiale, autorizate potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, care desfăşoară activităţi economice.
    (2) Prevederile prezentei legi sunt aplicabile şi asociaţiilor şi fundaţiilor, cooperativelor agricole şi societăţilor agricole care desfăşoară activităţi economice.

  18. Cosmin Scrob says:

    Buna-ziua,un fermier care a beneficiat de masura 141 ,anul acesta fiind ultimul an,anul 5,ce submasura compatibila ar putea accesa in continuare ?

    1. iuliasamoila says:

      In cazul in care vorbim despre un benefciar al m141, el poate continua in cadrul urmatoarelor masuri: 1. M4.1. Fosta 121 – in cazul in care depășește limita de 8000 so- pt aceasta măsură vb despre cofinanțare. 2. Masura 4.2. – daca dorește investiții in depozitare, 3. M 6.2. Daca doriți dezvoltarea unei activități non-agricole in med rural. 4. M6.3, fosta 141- daca nu depășiți 12000 so. 5. M 6.4. Daca doriți dezvoltarea unei activități nonagricole cu parte de cofinanțare.

  19. Dobos says:

    Bună Ziua,

    Vreau să întreb dacă costul consultanţei la elaborarea proiectului (elaborarea planului de afaceri și compunerea dosarului cu documentele necesare la aplicație) și la managmentul proiectului este un cost eligibil?

    1. iuliasamoila says:

      Costul consultantei, atât pentru întocmirea cererii de finanțare cat si pentru managementul investiției este neeligibil pentru m6.1. El va fi suportat de către beneficiar in cazul in care doriți sa apelați la o firma de consultanta.

  20. Dobos says:

    Mulțumesc mult pentru răspuns. Am încă o întrebare. Cum se face justificarea cheltuielilor prevăzute în planul de afaceri?

    1. iuliasamoila says:

      In funcție de investiția prevăzută in planul de afaceri, va dau câteva exemple: daca vorbim despre achiziție de teren agricol – contract de vânzare cumparare si extras de carte funciara, clădire – contract de lucrări prin procedura de achiziții, situații de lucrări, documente carte șantier, facturi, op, extrase de carte funciara, etc., utilaje – factura, op, extras de cont, pv de recepție,punere in funcțiune si recepție utilaj si tot așa. Documentele diferă in funcție de ce doriți sa achiziționați.

  21. Dobos says:

    Mulțumesc mult pentru răspuns. Am încă o întrebare. Cum se face justificarea cheltuielilor prevăzute în planul de afaceri?

  22. Andrei says:

    Buna ziua, detin un teren de 2 ha si as dori sa va intreb daca pot obtine finantare europeana nerambursabila, pentru plantare de catina, mentionez ca am 25 de ani.Avand un serviciu stabil va fi o problema in eligibilitatea proiectului? Va multumesc!

    1. iuliasamoila says:

      In ceea ce priveste plantarea unei exploatatii de catina aceasta nu este posibila prin M6.1., pt acest sprijin exploatatia trebuie sa fie existent dvs. doar sa va instalati in cadrul ei. In cazul in care aveti doar teren si doriti infiintarea unei astfel de plantatii vorbim despre M 4.1., despre cofinantare si despre cu totul alte conditii, insa si acolo daca sunteti tanar fermier si va aflati intr-o zona cu constrangeri naturale sau specific puteti ajunge la 90% intensitatea sprijinului.

  23. Corina says:

    Buna ziua,
    Daca in 2012 am accesat fondurile prin masura 112 pt stupi, anul acesta sotul meu poate sa depuna proiect pe masura 6.1?
    Multumesc!

    1. iuliasamoila says:

      Conform Ghidului Solicitantului, pagina 10 „NU este permisa preluarea de exploatatii agricole care au primit sprijin prin intermediul M112”. Acum intrebarea este daca a primit finantare sau nu? Sau doar ati depus proiect si nu a intrat spre finantare? In cazul in care ati primit sprijin nu mai puteti depune proiect.

  24. mirela says:

    ce legume ne sfatuiti sa punem in camp?
    Care sunt cel mai bine cotate?

    1. iuliasamoila says:

      Legume proaspete, pepeni si capsuni exceptand cartoful, mazarea, lintea, fasolea. Asta daca vorbim despre valoarea acestor culturi raportata la SO. Insa daca ar fi sa ma intrebati pe mine as recomada tuturor celor care doresc sa inceapa o investitie si sa depune un proiect sa stie ce presupune aceea investitie si sa incerce cat mai mult sa se documenteze. Alegeti investii pe care stiti ca le puteti duce la capat eventual presupun activitati ce le veti face cu placere.

  25. mirela says:

    care legume sunt cel mai bine cotate pentru camp?

  26. ralucaciobanu says:

    Bună ziua. Detin o suprafață de 2700 mp. Puteti sa-mi spuneți dacă plantare de afini sau înființarea unei sere pt cultivare rosii se încadrează în mas 4.1 sau 6.1 si dc respecta condiția de min.12 000 so. Mulțumesc frumos

  27. Viorica says:

    Am rasfoit si eu ghidul si din cate am inteles ,comparativ cu vechiul ghid al M112,au marit perioada de
    prima instalare de la 12luni la 24 de luni.
    Bine -dar cum ramane cu fermierii care au depus proiect pe M112 in 2012 si care a fost neeligibil !
    Ciudat ,ce vina au ei acum ca in anul 2014 nu s-au depus proiecte pe aceasta masura doar Gal-urile iar acesti tineri au acum 36 de luni de la prima instalare iar ghidul cere 24 de luni?

  28. marcel says:

    Buna ziua ,pentru masura 6.1 doresc as cultiv 2ha de legume in momentul acesta suprafata de teren pe care urmeaza sa o iau in arenda este cultivata cu grau , estimez ca actele pentru depunerea cereri de finantare v or fi gata pesteo Luna .in momentul depuneri cereri ce trebuie sa fie cultivat pe terenul respectiv ? 2. pentru Apia 2015 ce trebuie declaration ( grau sau legume ). ? 3 o suprafata due teren pe care urmeaza as o arendez este trecuta LA Apia dar in2014 din cauza unei greseli in intocmirea actelor nu a primit subventie .este vreo problema ? .daca da ce trebuie facut?

  29. marcel says:

    Buna ziua .ce submasura poate fi accesata in acelasi timp cu 6.1 ?

  30. alexandru says:

    Buna ziua! Am 20 de ani si vreu sa imi fac o ferma de vaci si nu stiu cum pot obtine fonduri neramburasbile.

  31. Ionut says:

    Buna ziua! Am 20 de ani si vreau sa infiintez o livada de nuci cu fonduri europene. Am 5h de teren agricol pe care pana acum am cultivat doar cereale. As dori sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa primesc fonduri europene

  32. Gabriel says:

    Buna Iulia ,

    Te intreb si eu.De cativa ani cultivam un teren de 1,10 ha cu diverse legume.Ma intereseaza si pe mine sa accesez Instalarea tanarului fermier.Imi trebuie 1,70 ha ca sa pot lua suma de bani? Mai pot arenda de la mama inca 2 ha unde cultivam cereale! Cat teren imi trebuie sa imi dea 50000 de euro?Anul acesta e tarziu sa depun dosarul?Crezi ca ma pot decurca singur sa intocmesc dosarul ?Multumesc

  33. George says:

    Buna ziua,
    As dori sa depun proiect pe masura 6.1 si as dori sa va intreb daca suprafata pe care intentionez sa o preiau in totalitate prin contract de arenda de la prorpietar, care nu a depus la APIA niciodata cerere pt subventie deoarece a fost dat tot in arenda la o alta persoana ar fi o problema? sau este in regula asa?

  34. Irina says:

    Buna ziua,
    Am o exploatatie agricola cu livezi de ciresi inregistrata pe persoana fizica de aproape 24 de luni. Daca infiintez o societate comerciata si preiau aceasta exploatatie pot depune proiect pe submasura 6.1?
    Multumesc

  35. Mihaela Irina P says:

    Buna ziua,

    Ma puteti ajuta va rog cu urmatoarea speta:
    am cumparat in anul 2014 2 terenuri de la 2 proprietari diferiti care nu au mai fost niciodata inregistrati la APIA iar eu nu le-am inregistrat la APIA deoarece termenul de depunere era depasit. Anul acesta intentionez sa accesez submasura 6.1 si mi-am infiinat un PFA dar dilema mea este cum trebuie sa inregitrez exploatatiile la APIA, pe persoana fizica sau pe PFA? Contractul de vainzare cumparare ptr ambele terenuri este pe persoana fizica.
    Multumesc anticipat!

  36. Isabela says:

    Buna ziua,

    Am 26 de ani si as dori sa stiu ce masura pot accesa la 50 de familii de stupi?

    Multumesc!

  37. MB says:

    Buna ziua
    As dori sa accesez submasura 6.1 si as dori sa stiu cate ha de legume trebuie sa cultiv pentru a obtine sprijinul de 40.000 euro.
    Pe internet gasesc fel si fel de interpretari.

    40000 : 7113 = 5,62 ha
    sau
    12000 : 7113 = 1,70 ha (12000-29999 SO)
    Pt. a obtine maximum, adica 50000 euro am inteles ca trebuie sa cultiv 7,03 ha.
    Va multumesc anticipat!

  38. MB says:

    Va multumesc pentru raspuns!

  39. madalina says:

    buna ziua.pt submasura 6.1,tr sa preiau integral intraga exploatatie,dar acea persoana are si animale,eu am plantat legumele,din cate am inteles as avea dezavantaj daca le-as prelua,ce ma sfatuiti?sa le vanda pana in momentul in care imi va arenda?multumesc

  40. madalina says:

    buna ziua.pt submasura 6.1,tr sa preiau integral intraga exploatatie,dar acea persoana are si animale,eu am plantat legumele,din cate am inteles as avea dezavantaj daca le-as prelua,ce ma sfatuiti?sa le vanda pana in momentul in care imi va arenda suprafata?multumesc

  41. curpan liliana says:

    Buna
    Suntem o tanara fam pana in 30 de ani, locuim in zona urbana. Avem parinti la munte cu 10 h pamant. intrebarea mea este, am vreo sansa sa mi fac o ferma din bani europeni si sa mearga??

  42. curpan liliana says:

    cu masura 6.1?

  43. Fredy says:

    buna ziua, daca am masura 141 in derulare pot accesa concomitent si masura 6.3 din noul pndr?

  44. Kosmina says:

    Din pacate noul PNDR a pornit destul de prost.

  45. claudia says:

    Buna ziua .As dori sa stiu daca ai 26 h pe pamant cltivat cu cereale inscris la APIA,este nevoie sa infiintezi un PFA ?

  46. corina says:

    BUNA,DACA AM ACCESAT FONDURI PE M 112 IN 2010,POT SA ACCESEZ M6.2.?SAU TREBUIE SA TREACA PERIOADA DE MONITORIZARE

  47. felicia says:

    am o mare dilema..pentru a beneficia de masura 6.1,trebuie sa preiau integral o exploatatie agricola.problema este ce fac in cazul in care cedentul are si teren in folosinta pe care nu-l poate instraina .preiau doar ceea ce are in proprietate sau… care este solutia?

  48. felicia says:

    am o mare dilema..pentru a beneficia de masura 6.1 ce fac in cazul in care cedentul are si teren in folosinta pe care nu-l poate instraina .preiau doar ceea ce are in proprietate sau… care este solutia?

  49. Costel Ignatescu says:

    Si apropo cu preluarea unei exploatatii-sa consideram ca un tinar de 20 de ani din mediul urban,evident cu parintii in acelasi mediu,din nefericire fara bunici la tara,vrea sa dezvolte o afacere,o ferma la tara.De la cine preia prin cumparare o mica ferma?Se poate face acest lucru?Daca da cine evelueaza daca e corect pretul cerut pentru aceasta preluare?Mai mult,din cerere de lamuriri am inteles ca de fapt nu este permisa cumpararea.Si atunci tu care nu ai rude la tara care sa-ti cedeze ce e al lor(bai ce gindire smechereasca)nu ai sanse deloc sa accesezi aceasta masura.Daca e asa,de ce sa existe acasta discriminari?

  50. DAni says:

    Cum voi obtine si eu o subventie pentru o plantatie de capsune si cam ce suma voi primi pentru cerintele cele mai minime ??

  51. felicia says:

    Buna ziua. Am si eu o nelamurire: cati stupi trebuie sa am pentru a primi cei 40000 de E din sub-masura 6. 1?Va multumesc!

  52. stelu says:

    Sunt in anul 5 pe masura 141. As dori sa-mi clarificati cateva lucruri
    -pot accesa masura 6.3 si cu actualul PFA sau este obligatoriu sa ma transform in microintreprindere?
    -am deja un loc de munca care se incadreaza,in cerintele masurii,care vor fi taxele si impozitele pe care voi trbui sa le achit catre stat?
    multumesc pt raspunsuri

  53. Mihaela says:

    Buna ziua. Ce numar minim de oi trebuie sa am pentru a putea beneficia de fonduri prin sub-masura 6.1 pentru infiintarea unei stane moderne. Daca oile sunt ale parintilor mei le pot prelua eu si accesa fondurile?Multumesc mult

  54. MB says:

    Cum se procedeaza in cazul achizitionarii de utilaje la submasura 6.1.? Se trece in planul de afaceri si pretul la care se vor achizitiona utilajele? Se cer oferte de pret? Sau preturile sunt stabilite de AFIR!?

  55. MB says:

    Cum se procedeaza in cazul achizitionarii de utilaje la submasura 6.1.? Se trece in planul de afaceri si pretul la care se vor achizitiona utilajele? Se cer oferte de pret? Sau preturile sunt stabilite de AFIR!?

  56. PPC says:

    Buna ziua
    Care este procedura de achizitionare de solarii din fd.europene in cazul submasurii 6.1?

  57. Ailenei Ionela says:

    Am 32 de ani si as dori sa stiu ce masura pot accesa la 100 de familii de stupi?

  58. Nelu says:

    Buna ziua Am 33 de ani, as dori sa stiu ce masura pot accesa la 100 de stupi.

  59. sorin-mihai says:

    buna ziua…Am 31 de ani si detin 70 de stupi.As dori sa stiu ce masura pot accesa sau cel putin de cati stupi am nevoie pentru a accesa vreo masura?

  60. Floroiu P says:

    Am in derulare un proiect pe masura 141 (anul III) si doresc sa accesez submasura 6.2. Exista aceasta posibilitate?

  61. Munteanu Stefania says:

    Buna seara !
    Daca tatal meu mi-a cedat prin transfer 10 vaci, iar din pamant doar ceea ce aare pe titlul de proprietat, ce ar putea face cu terenul pe care il trece la APIA doar cu act de mana ? Nu poate sa-mi faca nici contract de arenda si nici nu ar vrea sa nu primeasca subventii fiind peste 10 ha.

  62. BALINT ELISABETA says:

    Buna Ziua!
    Fiul meu a preluat exploatia integral prin transfer in anul 2015, a depus cerere in numele Intreprinderii Individuala pentru subventii la Apia si au zis ca s-ar putea intampla ca dupa animale sa nu beneficieze de subventie pe anul 2015.Eu personal nu inteleg de ce.Va multumesc.

  63. Vali says:

    Buna,
    Dacă dețin o suprafața de 110 ha pot accesa măsura 4.1, pt o valoarea de 500000€?

  64. IOANA says:

    Buna seara ! Am avut masura 141 a incheiat in 2015 acum am 220 ovine ,3 vaci de lapte si 2 vitei, 7 ha de teren ce masura ma pot incadra im anul acesta

  65. sorin says:

    Buna ziua mar interesa un proiect si as vrea sa stiu mai multe detali imi puteti lasa un nr de tel al adresa de email

  66. cosmin says:

    Buna ziua,respectele mele pt activitatea dvs!
    As avea si eu o intrebare legata de masura 6.4
    As vrea sa initiez o afacere non agricola in mediul rural, respectiv un cort pt organizarea evenimentelor.
    Ceea ce doresc sa stiu este daca pot face aceasta afacere pe masura 6.4.
    Mentionez ca am mai avut un proiect pe masura 112 pe care l-am incheiat cu succes anul acesta.
    Daca se poate sa imi da-ti cateva detalii
    Terenul unde vreau sa construiesc cortul il am in proprietate (1 ha),si cofinantarea disponibila 20000 Euro.

    Va multumesc mult!

  67. Mihai says:

    Buna ziua,cand am accesat măsura 112 nu eram căsătorit, acuma sotia poate accesa masura 6.1? Mulțumesc

  68. DanaD says:

    Buna ziua….va rog sa imi spuneti cati bani trebuie justificati din 50000 de euro…primiti la un proiect…trebuie justificati toti banii sau doar ceea ce este prevazut in planul de afaceri?

  69. Nagy Istvan says:

    Buna ziua… Sunt din Maramures lucrezi in Farcasa( sunt angajat) si exploatatia e in Arduzel( pfa am la domiciliu unde stau) depasesc Zona Limitrofa a uat pot sa fac submasura 6.3am avut masura 141 anul trecut am avut ultima transa

  70. Mihaela says:

    va rog sa-mi spuneti si mie daca un beneficiar al masurii 112 (a beneficiat de 12 000 euro) a carui exploatatie se incadreaza intre 8000-12000 SO mai poate accesa submasura 6.3

  71. Andrei says:

    Buna..
    As dori sa accesez m 6.1 pentru apicultura, si as dori sa stiu daca pot sa am domiciuliul intr-o localitate si vatra stupinei la vreo 50km distanta sau este obligatoriu sa am domiciliu si vatra in aceeasi localitate.
    Va multumesc si scuzati pentru deranj

  72. Lucian says:

    Buna ziua,

    As dori sa accesez M6.1 pentru o sera/solariu pe o suprafata de 1000-3000 mp. Eu spun pe M6.1 ca asa am dedus din prezentarea masurii a instalarii tinerilor fermieri, sper sa nu ma insel. Daca ma insel va rog sa-mi spuneti 🙂

    Deci pentru o sera/un solariu de max. 3000 mp2, cam la ce suma m-as incadra si pe ce masura?

    Va multumesc!

  73. Munteanu Danut says:

    buna,sunt daniel si as dori sa aflu cateceva despre masaura 112 proiecte apicole,detin o vatra de 160 stupi si nu am incercat nici o data un proiect, am varsta de 36 ani si ca studi Mecanic agicol profesionala!!!daca cineva ma poate ajuta cu un sfat ii multumesc!!!

  74. Munteanu Danut says:

    buna,sunt daniel si as dori sa aflu cateceva despre masaura 112 proiecte apicole,detin o vatra de 160 stupi si nu am incercat nici o data un proiect, am varsta de 36 ani si ca studi Mecanic agicol profesionala!!!daca cineva ma poate ajuta cu un sfat ii multumesc!!! [email protected]

  75. Valentin says:

    Daca e pt tineri fermieri de ce trebuie sa ai 24 de luni vechime?si de ce trebuie sa ai un anumit „ude”. Ultimii 2 ani nu au dat randament in unele zone si tanarul fermier nu s-a lasat de agricultura si daca nu
    are 24 de luni de cand a inceput lucru in domeniul agriculturii si nu are firma nu inseamna ca ca nu are drepturi ca ceilalti. Dupa parerea mea,fondurile suntvtot ptr cei cu bani

  76. marcu says:

    buna ziua,as dori sa intreb daca in situatia mea in care am mostenit o suprafata de teren 6ha pasune+fanat si detin o exploatatie agricola adica sunt fermier activ avand 6 capete bovine si locuiesc intr-o zona cu constrangeri naturale as putea sa accesez vreo submasura..mentionez ca am 36 ani dar nu am studii in agricultura am studii tehnice.vamultumesc si astept sfaturi,pareri.

  77. Vali says:

    Buna seara, as dori sa accesez masura 6.1 in vederea dezvoltarii unei ferme apicole. In momentul de fata detin un nr de 137 familii albine si o sa preiau o exploatatie cu alte 70 familii. Am citit ca preluarea de exploatatie este eligibila, ba chiar se acorda si punctaj. Intrebarea mea este cun se face acest transfer? Exploatatia respectiva este detinuta de un PFA. Transferul o sa se faca pe mine ca si persoana fizica, sau direct pe SRL ce urmeaza sa il infiintez?

  78. Ion says:

    Am beneficiat de masura 141 trei ani apoi am inchis firma. Acum am deschis Alta PE numele sotiei. Poate accesa 6.1? Mentionez ca nu voi utiliza nici in teren de la vechea firma CE am avuto inainte.

  79. Ioan Rascacea says:

    Buna seara ,Va rog foarte mult sa ma lamuriti intr o chestiune la care nimeni nu a reusit sa mi dea un raspuns sigur ,si anume:am depus un proiect pe masura 6.3 care mi s a aprobat ,am primit si bani in cont dar nu stiu daca trebuie sa justific toata suma sau numai ce scrie in planul de afaceri adica achizitia unui utilaj agricol in valoare de 20 ooolei pe care normal ca va fi insotit de o factura. Va multumesc.

  80. Nelida Dimodica says:

    Uite ca am dat peste acesta pagina despre Tineri fermieri pe pozitia de START!!
    , cautand despre maramu. Acum iti spun ca faci treaba super.

    poate vrei sa vezi si saitul http://cazare-maramures.net un site despre maramures.
    Mult succes

  81. Popa says:

    Buna as dori si eu sa accesez masura 6.3. dar nu stiu cam de la cat teren si animale trebuie sa pornesti si la cate trebuie sa ajungi.. Va multumesc

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>