Pornind de la principiul: „Daca nu te vaiti inseamna ca nu te doare”, zic sa incepem putin sa discutam subiectul prezentarii ofertelor la faza depunerii cererii de finantare.

Asa cum stim, de cand PNDR-ul a poposit printre noi, realizarea devizului general se realizeaza pe baza unor oferte si mai nou a extraselor din baza de date a Afir-ului. Numai ca aceste oferte (in cazul in care nu ne aflam in situatia aproape imposibila, in care toate bunurile din deviz se regasesc in BD, evident in limita caracteristicilor dorite si necesare) trebuie sa respecte un tipar al AFIR si anume:

  1. ” Ofertele sunt documente obligatorii care trebuie avute în vedere la stabilirea rezonabilităţii preţurilor şi trebuie să aibă cel puţin următoarele caracteristici:
    – să fie datate, personalizate şi semnate;
    – să conţină detalierea unor specificaţii tehnice minimale;
    – să conţină preţul de achiziţie pentru bunuri/servicii;”
  2. „În situaţia în care bunurile propuse spre achiziţionare nu se regăsesc în Baza de date de preţuri, precum şi pentru servicii, se vor ataşa două oferte pentru categoriile de bunuri/servicii care depăşesc valoarea de 15.000 EUR şi o ofertă pentru categoriile de bunuri/servicii cu o valoare mai mică sau egală cu 15.000 EUR, cu justificarea ofertei alese, menţionată în devizele pe obiect. „

Si pentru ca m-am lovit in mod frecvent in ultima perioada de minunatele oferte o sa va spun ce probleme am intampinat eu:

  • la cererea de finantare nici Cucu-Bau nu vrea sa iti dea oferta, mai ales daca vorbim despre contraoferta(impropriu denumita asa la faza de cerere de finantare)!!! Poate dupa ce te milogesti suficient de tare, poate – poate iti iese.
  • Nimeni nu are chef sa respecte regulile AFIR atata timp cat stie ca e o oferta de cerere de finantare, si aici ma refer la semnatura, data, personalizare, prezentare montaj diferit de procurare. Toate cerintele mele se transforma in „Femeie ti-am dat oferta, nu-ti convine e fix treaba ta”.
  • Tot mi s-a  spus ca si justificare  ca dle ofertele de la cererea de finantare sunt importante, ca te ajuta, ca bla..bla. Ei adevarul, crunt ce sa mai, este ca ofertele astea sunt FIX PIX. Si o sa va spun eu de ce. Momentul in care se realizeaza devizul fata de momentul intocmirii procedurii efective de achizitie se afla la o distanta de ani-lumina. Cam 80-90% din clienti nu isi mai achizitioneaza produsul pentru care au optat la cererea de finantare din motive lesne de inteles: tehnologia nu sta pe loc si in alt mod priveste beneficiarul cererea de finantare fata de faza de implementare. In momentul in care ajunge sa isi incheie contracte de vanzare-cumparare lucrurile devin serioase, are niste bani pe care trebuie sa ii investeasca cu cap! La cererea de finantare este vraja marii in podu’ garii.
  • De ce trebuie sa prezint oferta si contraoferta oficiala din partea unui furnizor/producator cand as putea folosi extrase de pe internet cu preturi pentru bunurile respective. Luand un exemplu simplu: Centrala Termica. Sunt atatea site-uri care isi indica modelul si pretul incat treaba ar fi cu mult simplificata daca as putea folosi un print de pe internet. Sa nu se trezeasca cineva sa imi spuna ca nu e actualizat site-ul!!! Asa si pretul din oferta de la cererea de finantare este valabil 90 de zile si dupa aceea nu imi mai garanteaza nimeni ca la un 1 an distanta mai pot cumpara bunul respectiv tot cu banii de atunci. Sa nu mai vorbim despre faptul ca exista utilaje cu montaj gen: Centrala termica, Hidrofor, Fosa septica, paratrasnet si ce o mai fi, care tin de partea de constructii iar modelul lor a fost dat de proiectant in urma unei minime dimensionari..prin urmare de ce nu ar fi suficienta declaratia proiectantului in acest sens?!
  • Eheee..si nu in cele din urma vechea, dar noua problema este: cum ne dam seama daca avem nevoie de 1 oferta sau 2.  Aici raspunsul este variabil si nu general valabil, depinzand in mare parte de optica expertului, unii cer in functie de linia bugetara, altii in functie de valoarea bunului. Daca e sa analizam in functie de procedura de achizitii, ca tot mi-a asurzit urechile si orbit privirea in ultima vreme, ar trebui sa tinem cont de servicii/bunuri/lucrari de acelasi tip si sa ne corelam ofertele in functie de treaba asta. DAR in acelasi timp ne amintim ca suntem la faza de Cerere de finantare si ar trebui sa ne adaptam cerintele si in functie de momentul asta.
  • Daca ar fi sa ne gandim ca in cazul in care punem extras din baza de date, practic facem un buget avand in vedere un produs pe care noi l-am ales in functie de pofta inimii, fara a tine cont de cel mai mic pret, de ce nu am putea depune o singura oferta si pentru bunurile care nu se gasesc in baza de date si depasesc 15.000 euro? Pentru rezonabilitatea preturilor?? Pfff..poate in alte conditii as mai crede si asta cu rezonabilitatea preturilor!!!

Avand in vedere cele enumerate anterior, daca la cererea de finantare, nu se depun oferte conforme, sau daca se prezinta print-uri de pe internet nu inseamna moartea proiectului la implementare sau slaba calitate a acestuia. Am intalnit suficient de multe proiecte cu oferte conforme la CF si in moarte clinica la Implementare pentru sa s-au trezit intr-o proiectie de castel si 2 lei in buget!!!

Ofertele de la Cererea de finantare sunt NIMIC! Si sa nu spuneti ca nu v-am zis!:))

Proiecte de succes!!!

 

 

 


3 Comments on “Oferta, Oferta cat e Oferta?!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. tudor says:

    eU AM SESIZAT ACEASTA PROBLEMA LA TOATE CONSULTARILE LA CARE AM PARTICIPAT CU CEI DE LA afir, ICLUSIV PE PAGINA LOR DE fACEBOOK (CARE AU INCHIS-O ULTERIOR). Am argumentat atunci ca sunt absurzi din acest punct de vedere deorece cand ai solicitat 3 oferte la depunerea cererii de finantare, evident ca ai luat pretul cel mai mic. Acel pret l-ai trecut in buget. Cand faci achizitia efectiva, iarasi ai nevoie de 3 oferte conforme, dar trecand pretul cel mai mic, evident ca ceilalti 2 ofertanti ies din joc, urmand ca baneficiarul sa se milogeasca pentru inca doua contraoferte la furnizori…evident cu distractia aferenta!!! credeti ca au ascultat???…aiurea, si in ghidurile 2017 sunt aceleasi tampenii…..

  2. Florescu Claudiu says:

    Buna seara,in sfarsit am gasit si eu ceea ce cautam de mult timp pentru ca cei de la AFIR nu au raspuns la intrebarile adresate lor.
    Va rog frumos,ma puteti ajuta in urmatoarea problema?
    In anul 2017 am implementat un proiect pe SM 6.1-Sprijin pentru instalare tineri fermieri. In planul de afaceri pe langa utilajele agricole care imi sunt necesare pentru culturile alese, am suplimentat si cu achizitia a 1ha teren arabil. Acum ma aflu in impas pentru ca nu stiu cum pot dobandi acel ha de teren pentru PFA-ul care a obtinut finantarea? Am tot citit dar legal se poate face intr un fel, financiar in alt fel. Nu inteleg nimic din aceste lucruri de aceea am luat hotararea de a trimite mail direct la AFIR.
    Va multumesc,orice sfat ma ajuta.
    Cu stima,
    Claudiu Florescu.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>