Despre  dl. Potor ar fi cate ceva de spus..unele in gand..altele cu voce tare:)). Alexandru Potor este secretar de stat in Ministerul Agriculturii si din cand in cand tot se mai abate de la drum. Nici nu trecura bine momentul cu „maturitatea proiectelor”ca hop-top ne vorbeste despre proiecte „oportuniste”.

Si cum s-a intors el din tari straine (ca tot ne spunea duminica dl. Chesnoiu ca e plecat cu „treaba”) pac-pac la rampa cu urmatoarea declaratie: „Îmi pare rău că, de multe ori, banii se duc către proiecte oportuniste. De ce avem 1.300% depunere de proiecte pe măsura 4.3 investiții de acces agricol?! Nu spun că nu e important să ai drumuri printre tarlalele, ca să ai acces pe un drum decent către zonele unde se face producție agricolă. Dar, oare, ăla este principalul?! Pentru că nicio altă măsură nu are 1.300% depunere. E un pic logic așa. Stai un pic că sunt foarte mulți care se duc către proiecte facile, cu sprijin forfetar, în care scriu pe hârtie: o să fac. Dar nu se știe dacă face sau nu face. Și aici e o problemă sistemică de risc.  De fapt, ce se întâmplă. Ajungem în situația în care dăm niște bani, nu se întâmplă ceea ce s-a propus și ajungem la alte probleme. Dăm banii pe 4.3 infrastructură de acces agricol, dar drumul ăla nu e doar că s-a făcut o investiție, acea investiție consumă bani de la bugetul local pentru că drumul trebuie reparat”

Citind ieri declaratia asta m-am vazut nevoita sa ii aduc la cunostinta niste mici amanunte dlui. Potor, poate data viitoare se mai cenzureaza..Sa-mi fie cu iertare dar comentariile o sa le fac in stilul meu caracteristic:))

  1. Principiile de selectie sunt facute dupa chipul si asemanarea AFIR-ului, nu a venit niciun beneficiar peste noapte si a zis „domnule criteriile de selectie sunt astea”. Din contra AM+ AFIR au stabilit niste criterii de selectie in functie de cum au evaluat ei necesitatile din sectorul agricol/non-agricol si infrastructura. Prin urmare, sa te trezesti acum sa spui ca drumurile catre tarlale nu sunt tocmai o investitie, pe mine una ma face sa ma indoiesc de scopul PNDR-ului. Daca de fapt si achizitia de utilaje agricole si micile fabricute non-agricole nu sunt tocmai o investitie si nu constituie un pas in dezvoltarea mediului rural??
  2. Alaturarea unei sM ca 4.3. de una ca 6.1 sau 6.2 este total nefericita si neinspirata ca sa nu spun proasta din urmatoarele motive: In primul rand (din cate imi aduc eu aminte) primariile au avut intotdeauna ajutor financiar nerambursabil de 100%. In al doilea rand, un proiect pe 4.3. nu este o hartie. Inca de la momentul depunerii vorbim despre un Studiu de fezabilitate, despre proiect cu constructii-montaj, apoi de realizeaza un proiect tehnic, urmat de o procedura publica de achizitii. Si evident, rambursarea se face pe principiul decontarii. In niciun caz nu se duce dl. primar cu o declaratie de promisiune la AFIR si spune „dati-mi banii ca oi face eu drumul” :)). Avand in vedere etapele enumerate anterior decontarea lucrarilor efectuate se face in functie de ce se constata la vizita pe teren.
  3. Avand in vedere nefericitele evenimente conflictuale ale AFIR-ului cu diferiti agenti economici pe tema conditiilor artificiale cam toate lumea sufla si in iaurt. Exprimarea neinspirata „Dar nu se știe dacă face sau nu face” o sa o incadrez la „multele prostii ale politicienilor”. Asa cum am amintit anterior, daca nu face nu primeste. De unde stiu? Pai principiul decontarii asta ne spune. Ai lucrari, le platesti, ne arati, iti dam banii.  Oricum si daca faci tot e un risc, dapai daca nu faci:))
  4. Cireasa de pe tort a se vedea in ultimele propozitii. Cum adica un drum este o investitie care consuma bani de la stat pentru ca trebuie reparat??? Nu.. aici as vrea sa cred ca este o gluma proasta si cei de la agroinfo.ro nu v-au redat bine declaratia. Sau sa intelegem ca mai bine nu mai investim niciun bani in drumuri ca si asa se strica si trebuie sa le reparam? Sau mai bine, fratilor sa ne intoarcem la caruta ca ne-om descurca noi pe drumurile pe care le avem..nu de alta da oricum tot in directia aia ne indreptam.

Concluzie: Am trecut cu greu peste faza cu maturitatea proiectelor..doar ca acum am ramas blocata:)).. No si aveam pretentii ca il vazui tanar.

Sfat: Dle, data viitoare invarte rotitele inainte sa dai drumul la vale!!!

 

 


One Comment on “„Unii e oportunisti si cauta sa fure sacul cu bani””

You can track this conversation through its atom feed.

  1. didi says:

    ar fi trebuit sa verifice, atunci cand a deschis gura, daca creierul era conectat!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>