Alocarea financiara disponibila (2017) pentru sub-masura 4.1. – vegetal si montan, s-a epuizat in primele 5 zile din luna a 2a de depunere, aferenta pragului de calitate 55. Cam cate proiecte s-au depus? Pai cam 800%! A fost o sesiune de nebunie curata..munca multa..hartogaraie peste hartogaraie..HG-uri noi puse in aplicare …”soparle in procedura”..ce sa mai, munca de om nebun, cum ar spune unii. Am fost cu totii odata pe val..acum am luat valul si l-am aruncat in curtea AFIR-ului si Dumnezeu cu mila de acum incolo.

Dupa vreo 2 zile in care am cam refuzat sa deschid laptop..sa ma uit pe pagina AFIR..si nici macar sa binevoiesc a vedea filmuletul cu dl director Chesnoiu, sau cum l-o chema, care circula pe internet (fiind convinsa ca sigur ma enervez..ca iar unii e prosti si alti destepti..ca na asa este romanul si asa e relatia asta consultant-expert de cand omul si pamantul..si asa o sa si moara)..intr-un final am zis sa deschid putin fereastra si sa analizez situatia.

Ideea este destul de simpla..in tara asta se distribuie banii dupa foarte multe criterii, mai putin criteriul cererii!! Oricine deschide pagina AFIR-ului poate observa cum exista SM-uri cu banii importanti si pentru care se primesc 1-2 proiecte, de exemplu:

 • SM 6.3. – zona normala, alocarea pentru 4.1. – 79.000.000 euro, proiecte depuse pana la ora 23:15, 08.06.2017 3.405.000 euro, sesiune deschisa pana pe 31.07.2017
 • SM 6.3. – zona montana, alocarea pentru 4.1. – 21.000.000 euro, proiecte depuse pana la ora 23:15, 08.06.2017 1.095.000 euro, sesiune deschisa pana pe 31.07.2017

Acestei sM-uri i se adauga si sM 6.5., tot cu o alocare impresionanta si cu absorbtie de toata rusinea!

Pe langa alocarile disfunctionale as vrea sa reamintesc ca suntem in perioada de finantare 2014-2020..si daca nu ma insel eu, suntem in anul 2017..ceea ce ne pozitioneaza la mijlocul acestei perioade..si lucrurile incep sa semene cu perioada 2007-2013..cand nu prea am fost noi in stare sa facem absorbtie (atunci unii erau in stare sa se agate de Pilonul I numai sa para ditamai absortia..acum sunt unii „beneficiari” care nu fac distinctia intre Pilonul I si Pilonul II, asta asa ca am apucat sa vad inceputul filmuletului:)):))).

Analizand sm 4.1 ar fi cateva aspecte de enumerat:

 • in anul 2015 a fost lansata prima sesiune..cu un an mai tarziu decat perioada de  finantare..pentru ca nu am avut finalizat PNDR-ul, ghidurile, procedurile, etc, etc.
 • Sesiunea din 2015, a fost deschisa la finalul lunii martie, si s-a inchis in luna septembrie, cand punctajul a coborat in jur de 45 puncte. Pe vremea aceea nu existau procesare ori soiuri autohtone..toata lumea era pe simplu..
 • In anul 2016..au fost deschise 2 sesiuni..cu alocari importante..duse ca painea calda..la punctaje de 65..60 puncte..in perioada asta procesarea si soiurile autohtone + angajatul cu studii superioare au devenit un must-have.
 • In anul 2017 — proiecte depuse in valoare de 800%. In prezent AFIR-ul are in mana o multime de proiecte si bani IOC!!! Bine, banii ii are, doar ca sunt pentru SM -uri pentru care nu se depun proiecte..Cam asa, la 6.3. am bani dar nu am proiecte..la 4.1. am proiecte dar nu am bani..
 • Cu siguranta 400-500% din proiectele astea au cam acelasi punctaj 61-63 de puncte..

Cu siguranta, AFIR-ul poate analiza situatia..intocmi rapoarte..AM-ul poate analiza..CE poate aproba realocari financiare intre masuri..dar de ce sa astepti sa mai pierzi un an?!, cand acum ai proiecte depuse..pe care le poti evalua si apoi finanta!! In cazul in care din cele 800% proiecte se vor selecta doar 100% (pentru a acoperi valoarea scoasa la licitatie)..restul de 700% se vor muta pe sesiunea din 2018..si iarasi 800-900%. In acelasi timp este unanim recunoscut de toata lumea ca din cele 800% depuse nu toate sunt eligibile..asa ca AFIR-ul poate face aceasta solicitare!

Nu as vrea ca scuza pentru aceasta solicitare a mea, publica pe blogul asta, sa fie ca: „noi nu putem face asta in timpul unei sesiuni”..ca lesin..sau mi s-ar parea mult prea copilaresc ca cineva sa spuna asta in conditiile in care regulile se schimba in timpul jocului de multe ori!

AFIR-ul, AM-ul si MADR-ul pot incerca acum o solicitare de realocare…pentru ca motivul exista, este evident si verificabil de toata lumea..cererea este mult prea mare pentru SM 4.1.!

Un alt aspect, politic vorbind acum, este ca la ultimele alegeri din tara asta..un mare program de guvernare a fost pus in aplicare(nu ma pot abtine sa nu fiu sarcastica)..si cele mai importante agentii sunt politizate..si un mare ganditor a anuntat in acel program o absorbtie nemaiavuta de Romania pana in prezent. Prin urmare, noi consultantii am oferit pe tava posibilitatea asta…doar ca noi avem hartia..dar finantarea este la voi!

Concluzie: As vrea sa nu mai muncim in zadar..sa existe o predictibilitate..sa existe intr-adevar oameni bine pregatiti care sa evalueze bine momentul asta..sa nu ramanem iara cu buzunarele goale..cu tractoarele U650..cu fermieri disperati in perioada de recoltare..cu bugetele locale vai mama lor.

Intrebarea mea de astazi este: AFIR-ul poate fi PRO-BENEFICIAR?

 

 

 


3 comentarii la “Alocari financiare vs Proiecte depuse!!!!”
 1. iulian Paraschiv a spus:

  Chesnoiu constata intr-o declaratie ca prin depasirea pragului de 200% se arata faptul ca agricultura romaneasca inca mai are nevoie de retehnologizare. Bun…onstatarea asta o puteam face cel putin eu, nu si omul care are puterea de a face ceva in legatura cu asta. Bine, acum Chesnoiu o sa zica ceva de genu ca el nu are competente….vax albina…e director,deci, poate. Nu are decat sa propuna MADR sa faca suplimentarea de fonduri. Am auzit, tot de la Chesnoiu, ca in 2018 vor face o comisie care sa propuna realocari intre masuri. Doamne ajuta! dar daca aceste alocari se vor duce in deschiderea de noi sesiuni atunci nu am rezolvat nimic. Banii trebuie alocati proiectelor deja evaluate pentru a avea o absorbtie rapida si eficienta. Din pacate vorbim de politica…. iar politica este a doua cea mai veche meserie din lume.

 2. Expertu` a spus:

  Aveti dreptate.100%

 3. George a spus:

  Acelasi lucru si pentru SM 6.2, unde am avut si eu un proiect depus anul acesta.

  Alocare 2017 = 18 mil. euro VS valoare proiecte eligibile dar nefinantate 109 mil. euro (raport selectie publicat in 15.12.2017)

  Iar din cate stiu alocarea pe sm 6.2 pe 2016 a fost de 70 mil. euro. WTF??? cum sa scada alocarea cand e clar ca numarul de proiecte depuse creste de la an la an…

Comentariul tau