De ceva zile ma tot incearca sentimentul ala de ” Sa zic, sa nu zic!”, ” Sa scriu, sa nu scriu”, treaba aceea  cand gandesti mai mult decat ar fi cazul inainte sa vorbesti si analizezi posibilele efecte ale ziselor tale. Ei asa mi se intampla de ceva zile, „pui mei asta e sistemul, ei fac regulile, mergem mai departe”, „Imi ingheata creierul daca mai spune inca o prostie”, „Doamne ajuta-ma sa fiu calma, sa nu zic nimic”, „Respira, inspira”, ceva de genul. Mai nene da ajungi epuizat cu astia, traiesti intr-o clipa cat alti in ani, te vopsesti mai des, tipi mai des acasa, deja e prea mult, pui prea mult la suflet ceea ce faci si nu respecti treaba aia cu „sa pui suflet in ceea ce faci si nu sa pui la suflet ceea ce faci”. Ceva de genul inseamna pe scurt sa faci proiecte, si mai ales orbeste, cu informatii prescurtate, trunchiate, cu neclaritati, cu oameni care arata spre celalalt „sa zica el ca nu e responsabilitatea mea” si sa te bazezi pur si simplu pe experienta ta, pe ceea ce interpretezi tu si pe intuitia ta. Zilele trecute eram intr-un punct in care inclinam spre „sa fiu intelegatoare, buna, simpatica” si ii pune sfantul pe cei de la [email protected] sa isi dea cu firma in cap (mai mult decat de obicei).

[email protected] este aceea adresa de mail unde suntem cu toti rugati sa adresam intrebari despre procedura, clarificari in cazul anumitor spete, clarificari in cazul necondordantelor din ghid ori a insuficientelor informatii prezentate acolo. De asemenea, stim cu toti ca aceasta corespondenta este o dovada si ar putea fi oricand folosita impotriva „eu nu am zis asa niciodata”, tocmai de aceea de cand ma stiu eu consultant raspunsurile primite de acolo au constat in texte copiate din ghid, ori raspunsuri gen „afara ploua”. Avand in vedere ca raspunsuri edificatoare primeam la finalul programului pe 2007-2013, prin anul 2012, dupa o perioada buna de acomodare,  experienta acumulata a expertilor, nu vreti sa stiti cum sunt raspunsurile pentru submasurile lansate anul asta. Experienta acumulata la noile reguli este fix zero, procedurile nu au fost bine invatate de catre cei care ar trebui sa raspunda cu simt de raspundere, si daca pe langa toate astea iti mai amintesti si ca esti functionar public in Romania este lesne de inteles rezultatul.

Tot la mintea cocosului este si faptul ca intrebarile de acolo sunt pentru spete aparte ori pentru ca ghidul este incomplet si nu pentru a primi texte din ghidul solicitantului probabil scrise cu alte caractere:)). Din momentul in care iti explic o situatie si iti fac referire la ghid ma gandesc ca l-am citit, logic asa ar fi.

Si dle, cum spuneam, adresez si eu niste intrebari legate de sM 6.2., raspunsurile primite sublime, copy-paste din ghidul solicitantului, adica fix „faceti cum vreti, pe mine ma doare in cot, o sa primiti eligibil/neeligibil in momentul in care verific, poate pana atunci stiu si ce trebuie sa fac, oricum la acest moment nu stiu mai mult decat ce e in ghid”. Reactia mea si-o poate inchipui oricine, de la consultant la beneficiar, chiar nu conteaza, si evident mi-am manifestat nemultumirea tot online. Raspunsul lor: „mentionam ca mesajul a fost formulat pentru a evita orice confuzie in implementarea propriului dvs. proiect….experti AFIR nu pot acorda consultanta potentialilor beneficiari pentru a se evita conflictul de interese..”.

  1. Cum vine asta cu a se evita orice confuzie, credeti cumva ca in urma oricarui raspuns de al vostru, un potential solicitant are ceva clar in minte?:))). Si mai avem si proiecte model pentru solicitanti care nu vor sa apeleze la consultant. Pe bune acum exista cineva care isi inchipuie ca un proiect pe FEADR poate fi facut de beneficiar si doar atat, fara ajutor din partea unui expert si multa intelegere sau fara consultant. Nu as vrea sa cred ca este cineva atat de copil in breasla asta. Si apropo proiectele alea tip, date de atatea ori exemplu, sunt pentru PNDR 2007-2013, pentru M121, si cu destul de multe greseli in ele, de exemplu, in anexe financiare avem un proiect pentru struguri de masa si vindem vita de vie, desi proiectul prevede productia strugurilor de masa si evident exemple mai sunt.
  2. Conflict de interese cu cine? Cum ramane cu „AFIR IN SPRIJINUL DUMNEAVOSTRA”,  a se consulta utima pagina din fiecare ghid? Cei drept si eu inventez scuze in momentul in care un posibil solicitant ma intreaba ceva si eu nu stiu raspunsul. Sa intelegem ca acelasi principiu se aplica pentru toata lumea? Nu stiu sa iti dau un raspuns sigur, care la o ulterioara modificare poate fi  folosit impotriva mea si mai bine arunc un „copy-paste”.  Repet: „Dacă doriţi informaţii suplimentare puteţi să consultaţi secţiunea Întrebări frecvente de pe pagina de internet a AFIR (www.afir.info – Comunicare – Întrebări frecvente) sau să formulaţi întrebări către departamentele de relaţii publice din cadrul AFIR.”  Si pana la urma urmei de unde tot vine asta cu conflict de interese, agentia este intr-o competitie cu solicitanti si se incalca vreun principiu de licitatie? Daca este vreo problema, publicati intrebarea mea si raspunsul dvs. pe site la intrebari si clarificari si toata lumea este multumita. Conflictul de interese ar fi daca am lua in considerare faptul ca nu sustineti solicitanti, si sunteti intr-un fel de conflict de interese cu propria dvs. tara, poate la asta va referiti. Mai ieri erati pe Facebook cu „AFIR atenta la nevoile dvs. si pregatita sa primeasca proiecte” si acum suntem in conflict de interese?:)):)):)). Nu stiu de ce ma mai tot mir si eu atat – TIPIC.

Mai mult de atat nu ai ce sa spui, deja te inveti, mormai si mergi inainte, traiesti in Romania. Probabil ca ar trebui un spor de zambet ori ceva de genul, sa nu mai fiu transformata din cand in cand in „Doamna consultant” spus pe ton de „baietii de la piata”. Sa ne comportam totusi profesional, ar zice cineva.

Concluzie: Orice om are dreptul sa faca ceea ce vrea in viata si a alege atunci cand nu mai poate continua intr-o relatie, intr-un job, intr-un loc. La fel si cei care ravnesc la un salariu de consultant si sunt inca experti, privesc cu o ura nejustificata catre tine, isi permit sa te injoseasca si uita de bunul simt, de parca titulatura de „expert” aduce cu ea pricepere, intelepciune si perfectiune, au inca liberul arbitru de a alege. Piata asta a consultantilor este inca libera si este loc pentru toata lumea. Daca esti expert si nu esti multumit de jobul tau si crezi ca in partea cealalta a baricadei iti este mult mai bine este loc si pentru tine, este loc pentru toata lumea. Insa nu avea un caracter murdar, de functionar roman (parca nu erai platit de statul roman), incearca sa fii mult mai mult de atat, nu inclina catre partea josnica a unui om. Fii eficient, intelept, fara ochelari de cal, cu logica si cu bun simt si atunci o sa vezi ca o sa fii mai fericit, nu cred ca vrajba asta ajuta cuiva.

Si acum sa mai zica cineva ca nu v-am pus pe masa o oferta de angajare:)

Spor si proiecte de succes!!!!

 


7 Comments on “AFIR – „atenta la nevoile dvs. si gata sa primeasca proiecte””

You can track this conversation through its atom feed.

  1. sorin georgescu says:

    CAM RISCANT ARTICOLUL TAU. De cand urmaresc blogul tau am ajuns la urmatoarea concluzie: „NIMENI DE LA AFIR NU INTRA PE FINANTARE.RO” Pentru ca daca intrau incercau sa schimbe ceva sau „te executau” pana acum. Prin urmare toti cei care au ceva de zis impotriva AFIR o pot face fara griji, dar o vom sti numai noi. E bine ca cineva mai are curajul sa vorbeasca… sa vedem pana cand. Eu as cere celor de la AFIR un singur lucru – ANULAREA SESIUNII AFERENTE SUBMASURILOR CARE NU AU AVUT PREZENTATE PE SITE SI PROCEDURA DE EVALUARE. De ce? Pentru ca in ghid scrie „PREVEDERILE PREZENTULUI GHID SE COMPLETEAZĂ CU REGLEMENTĂRI LE CUPRINSE ÎN MANUALUL DE PROCEDURĂ PENTRU SUB‐MĂSURA 6.4, POSTAT PE SITE‐UL http://WWW.AFIR.INFO„. Ce ne facem daca am depus un proiect conform ghidului si nu conform procedurii de evaluare?

  2. o zmeu says:

    poate putin off-topic, insa am observat oarecum mirata ca saptamana trecuta s-au depus proiecte pe masura 6.2 (ca tot ziceai de ea) cat s-au depus pana acum in 1..2..aproape 3 luni. ar fi interesant, pentru consultanti cel putin, niste statistici si mai multe date de la afir, daca tot au PR si prezenta in media..

  3. mocan vasile says:

    un comenariu mic.nu primesti fonduri europene neramburbursabile orice ai face.am ecsperienta in asa ceva.ma zbat de 5 ani.acum am 54 de ani si sant pensionar.m-am gandit din timp sa iau fonduri eropenene deoarece ma simt ca un asistat social.sant sanatos si cu pofta de lucru.nu se poate.am trimis proiect si la comisia europeana.nici un raspuns.asadar totul este o minciuna.glume de prost gust.proiectl se refera la p.f.a.transporturi.va multumesc daca-l cititi acest comentariu.

  4. Radu says:

    Iulia, sincer experienta ta a fost una buna. Eu trimis solicitari de clarificari la probleme grave descoperite in ghiduri inca din iulie. La 5 emailuri am primit raspuns la 2. Unul din aceste raspunsuri a fost si gresit pentru ca informatia primita a fost contrazisa de procedura de evaluare.

    Ma refer aici la masura 6.2 unde am intrebat (consultandu-ma cu expertii din OJ-uri care nici ei nu stiau ce trebuie sa faca) daca codul CAEN de proiect trebuie sa fie autorizat. Raspunsul celor de la relatii publice au fost ca DA. Le-am atras atentia privind clauzele de ne-eligibilitate pentru activitati existente din ghid si mi-au spus sa nu facem modificari la ORC pana cand nu e aprobata procedura de evaluare. Surpriza, nici acum nu e oficial pe site procedura, si banii sunt de o luna gata.

  5. Dana Roxana Cernatescu says:

    Felicitari pentru curaj!

    Pentru ca am trecut anul acesta printr-o situatie similara cu un proiect pe masura 6.2 as avea o propunere pentru anul care vine. Ce ar fi ca noi toti cei care dorim sa facem proiecte pe AFIR pentru noi si pentru altii sa formam o comunitate in care sa ne ajutam si sa ne facem singuri proiectele FARA CONSULTANTI si sa fortam putin lucrurile in favoarea NOASTRA a beneficiarilor? Astept sugestii pe mail-ul meu :[email protected]

    1. iuliasamoila says:

      Facand abstractie de faptul ca si eu sunt consultant din 2011, un beneficiar nu poate face singur un proiect de la inceput si pana la sfarsit, de la prima idee si pana la primirea ultimilor bani, cel putin atunci când vorbim despre masuri ce implica cofinantare! Si o sa va spun de ce: un proiect are in spate manuale de procedura care se schimba de la o luna la alta (la instructiunile de plata am ajuns la versiunea 34), adrese interne AFIR si alte prostii in acest sens, in cazul constructiilor ceva cunostinte despre legislatia in constructii si despre o ordine cronologica a intamplarilor, niciodata nu te poti baza pe un proiectant ori pe un constructor, si tu ca si consultant o sa fii singurul si unicul care o sa isi ea suturi in fund (desi banuiesc ca toti experti sunt constienti de faptul ca tu esti consultant si atat si nu trebuie sa fie nimeni acid cu tine pentru documente ce tin de constructor, diriginte de santier ori proiectant, dar lasand la o parte ca deja fundul nostru este invatat, trecem si peste asta), si multe alte aspecte ce apar in implementarea proiectului, va garantez eu ca un beneficiar nu poate implementa un proiect singur, cel putin nu in nebunia de hartii de acum si in hatisul birocratiei curente. Consultanta este si ea cheltuiala eligibila, probabil cu un scop, nu? Asa ca ideea cu medicul stomatologic mi se pare cel mai potrivit exemplu!

  6. Radu says:

    @Roxana Dana Cernatescu

    Eu reprezint o firma de consultanta si pot sa va spun ca beneficiarii nu au nicio sansa fara asistenta de calitate. Dumneavoastra va inscrieti la facultatea de stomatologie daca va doare maseaua ? Probleme apar ca sunt foarte multi beneficiari naivi si consultanti care abuzeaza de aceasta naivitate. Un consultant bun trebuie sa protejeze interesele patrimoniale ale clientului si sa-l ajute.

    Abordarea Dvs nu o inteleg, pentru ca problema nu este in niciun caz acolo, la consultant, iar beneficiarul nu are nicio parghie sa forteze nimic. Nici macar legea, uitati-va doar sa problema conditiilor artificiale. Consultantii sunt cei care ar trebui sa formeze o comunitate ca sa faca recomandari educate pentru a elimina tot felul de stupizenii. Din pacate astfel de recomandari sunt ignorate de cele mai multe ori, sau este prea tarziu.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>