Un pilon foarte important in dezvoltarea acestei tari l-a reprezentat, il reprezinta si cu siguranta il va reprezenta, agricultura romaneasca. De ce? Pentru ca omul are nevoie de hrana pentru a supravietui, si pentru ca in Romania agricultura reprezinta o sursa inca neexploatata de obtinere a veniturilor. Cat de mult sunt constiente institutiile publice cu privire la acest aspect, ramane de vazut.. sau cel putin le mai acordam o sansa in perioada 2014-2020.

Si pentru ca tot vorbim despre perioada 2014-2020, sa vorbim despre ce ofera noul PNDR fermierilor romani, acelora care isi doresc sa isi infiinteze o exploatatie agricola  sau sa o modernizeze pe ceea existenta.

Prin prisma celor mentionate mai sus o sa incerc intr-un mod concis si clar sa va prezint Sub – Masura 4.1 – Investitii in active fixe:

– Aceasta masura este un echivalent nou al vechii Masuri 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, pentru cei care au mai cochetat cu fondurile europene sau macar au fost interesti despre subiect, masura era destinata realizarii de investii in ferme vegetale si zootehnice. Ajutorul nerambursabil este destinat fermierilor organizati in PFA, II, IF, SNC, SCS, SA, SCA, SRL, SC cu capital privat, Societate agricola, Societate cooperativa agricola, Cooperativa agricola, grupuri de producatori si mai nou Institutele de cercetare – dezvoltare, centrele si statiunile de cercetare in domeniul agricol, ce doresc sa realizeze investitii in domeniul agricol, ca de ex: construire/modernizare ferme zootehnice, sere si solarii, infiintare/modernizare ferme vegetale,  investii in irigatii, ciupercarii, struguri de masa si culture perene, etc..

– Dimensiunea exploatatiei minim acceptata trebuie sa fie de 8.000 SO si se calculeaza pe baza datelor  din APIA/Registrul ANSVSA pentru fermele existente respectiv pe baza datelor rezultate in urma implementarii proiectului pentru cele noi.

– Aceasta masura functioneaza pe principiul decontarii cheltuielilor eligibile si de aceea in termen de 3 luni de la primirea notificarii de selectie si semnare contract de finantare,  beneficiarul trebuie sa faca dovada cofinantarii – extras de cont si/sau contract de credit. Initial la cererea de finantare beneficiarul depune doar o declaratie prin care isi asuma raspunderea asigurarii cofinantarii. Legat de extrasul de cont, exista o noutate, sau mai exact un fel de „sa pazim copilul sa nu il loveasca drobul de sare”, si anume banca va bloca 50% din valoare confinantarii pentru a fi folosita doar pentru proiect. Citat din Ghid „ Aceste sume vor fi deblocate numai pe baza instructiunilor beneficiarilor, confirmate de AFIR„, cu alte cuvinte, simplu, scurt si la obiect, dragi oameni dispuneti de sume pentru asigurarea cofinantarii, puteti depune proiecte, in caz contrar mai bine nu. Masura buna sau nu, ramane de vazut.

– La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa prezinte document DSV, DSP sau Mediu, asadar se pastreaza avizele clasice si in niciun caz nu vorbim despre reducerea numarului de documente solicitate, nici macar a banalului certificat constatator, in conditiile in care AFIR beneficiaza de acces RECOM.

– O alta fraza pierduta in ghid, menita sa treaca neobservata este ” Solicitantul va demonstra ca profitul mediu anual (ca medie la ultimilor trei ani fiscali) nu depaseste de 4 ori valoarea sprijinului solicitat„. Atentie in cazul fostilor beneficiari sau a potentialilor solicitanti cu societati dezvoltate.

– In ceea ce privesc criteriile de selectie avem: principiul dimensiunii exploatatiei, sector prioritar, lant alimentar integrat, asocierea fermierilor (primesc punctaj la acest criteriu doar grupurile de producatori), potentialul agricol al zonei, nivelul studiilor in domeniul agricol, soiuri/ rase autohtone (doar daca vorbim despre proiecte in modernizare). In programul anterior acordarea punctajelor revenea AFIR, insa au zis sa le mai dam o mana de ajutor si sa ne auto-evaluam punctajul proiectului. Dar nu orisicum, ci cat mai obiectiv posibil, iar in cazul in care avem o eroare mai mare de 20%, evaluarea proiectului va fi mutata in ultima luna a anuntului de licitatie.

– Intensitatea sprijinului difera in functie de marimea exploatatiei agricole si acel procentaj de 90 % va fi pe alocuri atins (probabil ca ministerul a cautat o forma de „pace” cu CE, care nu si-a manifestat bucuria pentru acest procent si o forma de spalare a rusinii cu beneficiarii). Baza de ajutor de 50 % este doar in cazul fermelor mai mici de 500.000 SO si poate creste cu cate 20 procente in urmatoarele cazuri:

1. tineri fermieri – aici as vrea sa acordati o mai mare atentie textului, nu mai este la fel de usor ca in programul precedent si prevad niste minti luminate judetene care vor cauta ele sa faca analiza nodului in papura.

2. zone cu constrageri naturale sau specifice.

3. proiecte integrate, si aici vorbim despre productie – procesare iar comercializare doar daca se doreste (pentru aceasta ramura sunt eligbile punctele de vanzare de la poarta fermei sau rulotele alimentare – aici as vrea sa vad interpretarea mintii luminate care a gandit acest aspect).

4. agricultura ecologica sau agromediu.

5. operatiuni sprijinite in cadrul PEI, insa de aceasta majorare beneficiaza doar solicitanti care aplica in cadrul masurii 16.1.

In orice caz veti putea beneficia de sprijin de max.90% doar in cazul in care exploatatia este pana in 250.000 SO iar pentru fermele cu dimensiune intre 250.000 SO – 500.000 SO maxim 70%. Intelegeti de ce va spun ca este un fel de praf in ochi aceea lauda de 90%. Iar in cazul in care depasiti 500.000 SO baza este de 30% si nu veti putea depasi 50%. Asadar, nu ganditi la scara mare:)).

– In rest as dori sa va mai spun ca modalitatea de depunere va fi numai online si se incearca o schimbare a modului de implementare a proiectelor.

– Foarte important este atunci cand doriti sa deveniti beneficiar al PNDR sa va implicati in realizarea proiectului dvs., sa va documentati cu privire la tot ce are legatura cu proiectul dvs., sa cunoasteti afacerea pe care doriti sa o desfasurati. Fac aceste precizari intrucat in vechiul program au fost unele probleme care ar fi bine sa nu se mai repete, iar beneficiari au fost acuzati de „lipsa de interes si de documentare”. Tocmai prin prisma acestui lucru la pagina 32 din ghid: „Beneficiarul trebuie sa depuna din proprie initiativa toate eforturile pentru  a lua cunostinta de toate informatiile publice referitoare la masura pentru care depune proiectul in cadrul PNDR 2014-2020 in vederea selectarii pentru finantare, astfel incat sa cunoasca toate drepturile si obligatiile prevazute in contractul de finantare inainte de semnarea acestuia.” Acum sincer este un pic de cinism din partea AFIR sa faca asemenea afirmatii, in conditiile in care, ea insasi habar nu avea despre conditiile artificiale, cap-tractor, intreprinderi legate, energia regenerabila eligibila sau nu pentru baze de agrement. De asemenea sper ca beneficiarului ii vor fi aduse la cunostinta si toate notele interne, adrese si raspunsuri catre unii solicitanti care se aplica si in cazul lor. Sper sincer la mai multa responsabilitate juridica din partea acestei institutii.

In orice caz despre aceasta masura sunt multe aspecte de clarificat, detaliat, lamurit, insa sa nu uitam ca facem analize pe baza unor draft-uri si orice continut al acestora poate suferi modificari.

De asemenea un aspect foarte important este ca ultimele 2 articole nu urmaresc promovarea activitatii AFIR, sau cumva stergerea aberatiilor spuse si facute de aceasta institutie. Nici nu urmaresc prezentarea intr-un mod iluzionist a fondurilor europene destinate agriculturii (de asta se ocupa cu succes oameni de vaza). Doresc ca prin aceste articole solicitantii sa fie constienti de ceea ce inseamna fondurile europene, sa gandeasca investitii pe care le pot realiza si mai ales cum.

O primavara energica,

 


20 Comments on “Sub – Masura 4.1 – Sansa sau nu pentru agricultura romaneasca?”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. popescu ion says:

    Am vazut ca sunteti foarte bine documentata
    va rog sa detaliati care au fost conditiile artificiale care au bagat spaima in beneficiarii APDRP SI FOARTE MULTI IN PREZENT SE TEM SA MAI ACCESEZE FONDURI
    Multi solicitanti au depus proiecte ,au primit aprobare ,au implementat aceste proiecte si s-au trezit cu somatii si tribunale pentru a da banii inapoi , ca exista in proiect conditii artificiale
    Deci inca o data va rugam a ne enumera concret care sunt aceste conditii artificiale , chiar luate din proiecte la care solicitantii sunt notificati sa ramburseze banii primiti
    va multumim

  2. Corina says:

    Buna ziua,
    In legatura cu masura 4.1 exploatatia agricola trebuie sa fie situata in mediul rural? Daca se afla in extravilanul localitatii Tulcea nu pot accesa fondurile pe aceasta masura?
    Multumesc frumos!
    O zi buna!

    1. iuliasamoila says:

      Submasura 4.1. se aplica pentru intreg teritoriul Romaniei, asta inseamna ca este eligibil si extravilanul localitatii Tulcea.

  3. popescu ion says:

    va rugam a ne detalia cu exemple concrete de conditii artificiale
    va multumim

    1. iuliasamoila says:

      Cel mai simplu exemplu este pozitia AFIR cu privire la conditiile artificiale. Mai multe amanunte gasiti pe: http://www.agroinfo.ro/economic/finantare/raspunsul-afir-cu-privire-la-crearea-de-conditii-artificiale-in-implementarea-proiectelor-pndr.
      De asemenea gasiti exemplificari si in fisele tehnice existente, in special la M6.4.

  4. Radu says:

    Va rugam sa ne dati detalii in legatura cu perioada de depunere a proiectelor

  5. Iulia Samoila says:

    25 martie 2015, sesiune continua pana la finalizarea sumelor alocate acestui an.

  6. Corina says:

    Pe 25 martie se deschide masura sau se publica ghidul in varianta finala?
    Multumesc!

    1. iuliasamoila says:

      Un răspuns mai clar, sincer sa va spun, o sa aflam la acel moment. Va spun acest lucru privind la declarațiile el ministru, al secretarului de stat si tot așa. Oricum sesiunea este continua si veți fi evaluați dintr-o anume luna de peste an in funcție de punctajul pe care il îndepliniți.

  7. Dobos says:

    Putem să acoperim contribuția proprie (de exemplu 10%) necesară la măsura 4.1 prin măsura 6.1 în cadrul unui proiect integrat?

  8. SIMONA says:

    As dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene in urmatoarele cazuri:
    – detin 100 familii de albine;CE MASURA POATE FII ACCESATA?
    – 1 ha de paulownia si anul acesta intentionez sa extind plantatia la 2 ha DACA SE POATE ACCESA VREO MASURA PRIVIND IMPADURIREA TERUNULUI AGRICOL SAU NEAGRICOL?
    – OBTINEREA DE FONDURI PENTRU SISTEM DE IRIGATIE A PLANTATIEI!
    – SAU ORICE ALTA MASURA CARE IMPLICA CULTIVAREA TERENULUI CU PORUMB, CARTOFI,SFECLA, ETC.
    Va multumesc!

  9. Marius says:

    a ro sa ma lamuriti cu calculul pentru o ciupercarie pe masura 4.1. Va multumesc!

  10. Marius says:

    va rog sa ma lamuriti cu calculul dimensiunii pentru o ciupercarie pe masura 4.1. Va multumesc!

  11. marius says:

    Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti daca se poate realiza un proiect integrat, sM 4.1 In vestitii in dezvoltarea exploatatiilor cu sM 11.1 Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica.Multumesc.

  12. cristi says:

    Buna ziua,

    Se poate accesa sub-masura 4.1, avand in vedere ca sunt in anul 2 la fosta masura 141?
    Multumesc anticipat.

  13. toma aurel says:

    buna ziua
    ma numesc toma aurel si sunt din craiova
    am la tara in judetul gorj 50 de stupi cu albine
    ma incadrez in masura 4.1
    daca da care sunt pasi

  14. Nicolae says:

    Buna ziua
    Eu cautam o declaratie de conformitate tip pentru submasura 4.1 ca imi trebuie la depunerea proiectului cand am dat de monologul dumneavoastra. Stiti cumva cum arata si la ce se refera?
    Si daca tot sunt aici tin sa adaug comentariului ca sunt mult mai multe lipsuri: de exemplu eu nu stiu nici acum dupa2 luni de informare care subt pasii de depunere a proiectului, ce documente si cand se depun. Daca ma puteti ajuta si cu ordines de desfasurare a lucrurilor.
    Dupa cum vedeti (pentru ca am dat de site-ul dumneavoastra) noi incercam sa ne informam cat mai corect, dar din pacate informatia ne se face disponibila oamenilor cu ambitii si fara bani.
    Va multumesc si o zi buna va doresc.
    Nicolae Tanase

  15. Mirela says:

    Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti daca pot accesa fonduri, si pe ce masura, pentru o ciupercarie, in conditiile in care nu am decat 1000 mp teren in zona de deal (jud Arges);

  16. Andrei says:

    Buna..
    As dori sa accesez m 6.1 pentru apicultura, si as dori sa stiu daca pot sa am domiciuliul intr-o localitate si vatra stupinei la vreo 50km distanta sau este obligatoriu sa am domiciliu si vatra in aceeasi localitate.
    Va multumesc si scuzati pentru deranj

  17. Robert says:

    Buna seara! Am o întrebare…dacă accese 6.1 pot sa merg anul viitor pe 4.1 fără sa terminat proiectul pr 6.1?

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>