O să mai depună Cuțu’ proiecte!” reprezinta o afirmatie pe care o sa o auziti din ce in ce mai des. Prima data cand am auzit un beneficiar spunand „asa ceva” mi-a trecut prin minte: „Na omul e frustrat…”, insa dupa ultimele evenimente din „piata APDRP” clar omul are dreptate. Prin prisma faptului ca orice parere trebuie temeinic sustinuta atunci cand vorbim despre „fonduri europene” o sa enumar cateva opinii..

1. Sa incepem cu inceputul zic! Primul moment in care, in calitate de beneficiar, iti iei ADIO de la fondurile europene este prima discutie pe care o ai cu un consultant (altadata promotori, astazi reticenti – sa nu-si inchipuie cineva ca absorbtia PNDR au adus-o caravanele – cu toata parerea de rau pentru MADR). La prima discutie, intrebarile de stabilire a eligibilitatii ideii tale o sa te poarte catre arborele genealogic..Care ruda a fost/este/sau intentioneaza sa fie beneficiar?..Care este statutul terenului pentru investitie? Fractionat/nefractionat? De catre cine?..Esti sau nu actionar/administrator in cadrul altei forme juridice??.. Provenienta cofinantarii?? Aveti un arbore cu bani sau o matusa bogata??..Si uite asa am plecat de la banalele intrebari (amplasament, natura terenului, descrierea ideii, infiintare societate, utilitati amplasament..)..si am ajuns la un adevarat istoric al omului respectiv. Poate ca vor exista si sceptici care nu vor da crezare a ceea ce am scris anterior insa o sa  spun si ..de ce asa al nabii de multe intrebari??. Pai primul simptom  a fost reprezentat de nebunia conditiilor artificiale si despre ele am mai vorbit..despre modul retroactiv in care se aplica..despre lipsa de substrat a unei procedurii.. a unui ghid consolidat..despre lipsa de informatie..etc. Al doilea simptom..de fapt noul trend..este reprezentat de „intreprinderile legate”..nebunia e in curs.  Despre intreprinderile legate puteti gasi informatii interpretabile in Legea nr. 346 din 14.07.2004 . Nimeni nu are o idee clara despre legea asta..nimeni nu stie cum sa o interpreteze insa toti beneficiari dau bani inapoi..asa preventiv. SIMPLU! – pe principiul decat un copac uscat mai bine taiem padurea! Oricum se vede implicarea in clarificarea „bubelor din cap” in ghidurile 121 scoase la bataie in prezent!!

2. Daca te numeri printre cei curajosi..reusesti sa treci peste prima discutie..ca doar nu o sa ti se intample tocmai tie..si te apuci de treaba. Depui proiectul..primesti notificarea „de felicitare”..semnezi contractul si incepe nebunia.. PROCEDURA DE ACHIZITIE. Ohoo si ce mai hora!!! Procedura de achizitie reprezinta ceea mai importanta realizare din viata acestui sistem..de baieti care stau la birou..nu se misca de acolo..privesc pe fereastra si le vin idei..sa securizam achizitiile!!. Ce rezulta dupa?? hmm..reportaje la Viata Satului si un nene director amuzat parca de situatie..ca dle’ ei respecta regulamentele europene si legislatia nationala..Care legislatie bre’?? Da na oricum nu are rost sa ne mai „dam la TV” ca oricum se rezolva problema din Iulie-August..e pe vine o super baza cu preturi de referinta!!. Sfatul este: Nervi tari si putere de munca!

3. Concomitent cu desfasurarea procedurii de achizitie incepe si goana dupa posibilitatile de cofinantare..iar aici vorbim despre banca..si pentru multe proiecte vorbim despre moarte inceata dar sigura. Exemplele sunt multe si clare. Iar daca va vin idei privind contracte de imprumut de la parinti..prieteni. „NeaNea” conditii artificiale se numesc si nu contracte de imprumut.

4. In cazul in care cineva isi inchipuie ca daca a parcurs cu succes toate etapele de mai sus inseamna ca are un proiect de Succes se afla intr-o mare eroare. Toata nebunia cu crearea de conditii artificiale (fractionare de investie, complementaritate, provenienta banilor), incadrarea in categoria intreprinderilor legate si astept inca urmatoarea bomba.. poate aparea si la ultima transa de plata. Rezultatul este lesne de inteles returnarea banilor primiti de la APDRP pana la momentul ultimei transe de plata..credite bancare..faliment..distrugerea unei afaceri. De ce? Pai pentru ca asa suntem noi. Simplu! Iar modul in care esti tratat daca ajungi intr-o asemenea situatie..de -a dreptul ….

Acum dupa ce privesc in spate si analizez fiecare situatie aparuta, concluzia chiar este: O să mai depună Cuțu’ proiecte! Insa in acelasi timp poate asta este si ideea!!

 

 


2 Comments on “O să mai depună Cuțu’ proiecte!”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Biz says:

    Sunt socat sa constat ca nu-s singurul nebun din tara asta oripilat de ideile handicapate ale „expertilor APDRP”. Iulia, suntem 2.

    De altfel mi s-a spus la un moment dat ca nu am ce sa mai vin cu proiecte la „ei” pentru ca gandesc prea mult. Iar beneficiarii mei si ai lor abuzati de lipsa lor de logica si rationament nu au avut curaj sa-i dea in judecata. Merita sa plateasca din buzunar pentru prostiile pe care le debiteaza si pentru afacerile pe care le baga in faliment din plictiseala!

    Ce zici, facem o asociatie? Numai sa-i stresam ca-i dam in judecata pentru abuz in serviciu.

    o zi buna lui Cutu Cutu!

    1. iuliasamoila says:

      Din fericire nu suntem singuri care ar avea ceva observatii de buna functionare de facut, am putea enumera si unii experti chiar, insa probabil ne incadram in categoria putinilor care indraznesc sa aseze pe o pagina „erorile de sistem”. Problema e ca beneficiari sunt cei care au de pierdut, si aici vorbim despre bani, despre închiderea usii si plecarea acasa, despre rate la banca, etc. etc. Ideea e foarte simpla, vorbim despre un contract semnat intre doua parti contractante cu obligatii si drepturi, insa „timizi” din fire, nu o sa prea vedem beneficiari care sa stie sa-si sustina cauza. Si intradevar ceea mai buna metoda de a-ti limita prostiile este sa platesti in caz de ceva, insa de obicei plateste partea ceea mai slaba si aia întotdeauna este beneficiarul pentru ca asa este „normal” in acceptiunea AFIR.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>