Acum cateva zile am avut „deosebita placere” sa scanez un dosar  transa de plata pentru Masura 112 – apicol. Initial m-am gandit asa la vreo max. 50 de pagini.. Dar ce sa vezi?? 300 de pagini!!! Repet: 3oo de pagini!!! Si ma intreb: Cum este posibil sa gandesti sa faci o transa de plata pentru o masura „usoara” de 300 de pagini?? Dar daca ai 500 de stupi..???

Explicatia este urmatoarea: Pentru Masura 112 – apicol, la Transa de Plata 2, se ataseaza Fisa familiei de albine din Carnetul stupinei (pentru beneficiarii cu profil apicol care sunt membrii ai unei asociatii cu profil apicol)/ Adeverinta emisa de autoritatea administratiei publice locale (pentru beneficiarii cu profil apicol care nu sunt membrii ai unei asociatii cu profil apicol);

Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri cu un foarte mare numar de cereri de finantare depuse, suficient de multe contracte semnate, initial, a aparut ca un „sprijin financiar” pentru tinerii care doresc sa se instaleze pentru prima data in cadrul unei exploatatii agricole – mai pe scurt sa incurajeze tinerii sa se implice in exploatarea potentialului agricol al tarii. In schimb dupa primele  sesiuni de depunere s-a declansat ” delirul corectitudinii” si au aparut tot felul de „imbunatiri (vezi Doamne!)” ale proceduriilor, ghidurilor si instructiunilor de plata si odata cu ele a evoluat „cantitatea de hartogaraie” depusa .

Evolutia asta a „accesibilitatii si simplificarii” procedurilor (ca asa umbla vorba prin targ!) iti trezeste niste sentimente greu de descris, e un fel de enervare – pentru ca simti ca ajungi la limita rabdarii si a intelegerii, stupoare – oare cat de mult ne putem complica? (si niciodata sa nu pui intrebarea asta ca o sa fii uimit), amuzament (cu siguranta nu te-ai fi gandit ca ii poate trece cuiva prin cap asa ceva), neputinta (indiferent de trairile anterioare ajungi sa te resemnezi si sa urmezi „regulile”, desi daca privim cu atentie in acel contract de finantare vorbim despre parti contractante.. cu drepturi si obligatii)..

Si revenind la Fisele familiei de albine..ele oricum exista in Carnetul Stupinei..la momentul Transei de Plata 2, expertul verificator efectueaza o vizita pe amplasamentul investitiei, unde oricum verifica registrul de incasari si plati, carnetul stupinei, etc. Orice solicitare trebuie sa aiba un temei logic si sustinut – in cazul „celor 300 de pagini” care este?? Sau cumva „simplificarea” procedurilor este echivalent cu „multe documente..multe documente.. multe documente”..

Oare ce ar fi ca inainte sa facem proceduri.. sa ma iesim un pic din birou..sa vedem cum mai stam cu realitate..cat dureaza pentru un solicitant sa depuna un dosar..cat de anevoioasa e colaborarea cu institutiile cu care intram in contact..cat de greu se scot avizele necesare..si apoi sa ne intoarcem la scris..

 

 

 


No Comments on “Sa facem furnica elefant! Zic!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>