Trebuie sa admit ca mi-a luat ceva timp sa ma hotarasc cui sa-i dedic primul articol. Si cred ca am facut ceea mai buna alegere ..Unui ministru al fondurilor europene. „Neluat in seama” de multe ori dl. Ministru a facut un mare pas catre solictanti si inclusiv consultanti in sensul ca are capacitatea de a recunoaste o problema a sistemului, deja veche, si a-si asuma o mare parte din vina pentru institutia pe care o conduce in comparatie cu dl Turtoi – directorului APDRP care vine si face afirmatii de genul ” Sistemul de consulanta din Romania nu este unul competitiv”.. Ok, bine dar puteti afirma ca Institutiile din Romania implicate in procesul de absorbtie al fondurilor sunt competitive?? Nu cred..pentru ca experienta va poate dovedi contrariul.

Atunci cand suntem mici, multi dintre noi, deprindem obiceiul de arunca vina pe celalalt considerand astfel „ca am scapat”. Problema e ca multi pastreaza aceasta deprindere si dupa „maturizare” si pot observa o tenta si la dl. Turtoi.

Motivele pentru care noi nu putem ajunge performantele Poloniei sunt multe si printre ele as vrea sa enumar cateva:

  • ca si mod de lucru intotdeauna s-a ales calea ceea mai complicata (ca o poveste de desen animat cu „scarpinarea” urechii stangii cu piciorul drept), adica daca putem dovedi ca terenul este al solicitantului de ce sa nu atasam si o adresa de la bunica decedata care i-a lasat terenul mostenire, daca putem pune 2 stampile in loc de 1 de ce sa nu o facem..si toata frenezia aceasta a corectitudinii duse la absurditate.. si uite asa se duc m3 de hartii si blocheaza institutiile de nu pot respira bietii oameni..Daca noi romanii nu putem avea incredere unii in altii, cum sa o poata face alti??

  • Birocratia – ca si Interpretare si aplicare a legilor, a dispozitiilor, a regulamentelor etc. numai in litera lor, fara preocuparea de a le intelege spiritul; birocratism, functionarism. Pe parcursul evoluarii procedurilor inspre simplitate, „vezi Doamne”, s-a dezvoltat o capacitate a expertilor de interpretare a procedurilor de la un judet la altul. Toata lumea are aceeasi procedura insa fiecare o urmeaza in stilul sau, iar in functie de locatie documentatia se intocmeste in stilul judetului X sau Y; cu „punct” sau ” virgula” in functie de preferinta

  • Sistemul de consultanta – ca sa-l linistim pe dl. Director putem recunoaste ca intradevar pe piata exista firme de consultanta care nu fac tocmai ce trebuie.. Exista probleme si in acest sens insa nu se poate restrictiona dreptul de desfasurare a unei activitati de prestari servicii..pe motivul ca „nu stiu sa faca proiecte”. Fiecare are dreptul de a desfasura orice activitate atata timp cat o face cu respectarea legilor si bineinteles atata timp cat are si clienti..

 

De la cele amintite mai sus curg o multime de alte probleme pe care noi ca si stat nu suntem capabili sa le rezolvam pentru ca ” inca suntem pe urmele vinovatilor”..

 

Prin urmare nu pot decat sa ma bucur ca macar intalnim „capacitatea de recunoastere” din partea unui ministru, insa m-as bucura si mai tare daca s-ar prezenta si niste solutii pentru „functionari care nu inteleg ca trebuie sa lucreze pentru cetateni, au inca nesimtirea de a face lucrurile asa cum nu trebuie facute”. Oricum faza de videcare a oricarei boli incepe cu „faza de acceptare” a situatiei..


No Comments on “„Din pacate, sistemul inca are probleme”…”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>